szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

140 évvel ezelőttre nyúlik vissza a legendás Heinz ketchup története. Henry J. Heinz és szomszédja, L. Clarence Noble 1869-ben alapította meg az amerikai Pittsburgh peremén a Heinz Noble Company-t.

Ekkor még senki sem gondolta volna, hogy ez lesz az első élelmiszeripari amerikai cég, amely igazi szimbólummá válik. A vállalat alapítója, Henry már gyermekkorában is „vállalkozó”, 12 évesen a családja földjén zöldségeket termelt, amiket a helyi kereskedőknek adott el. Hamar felismerte, hogy a siker nem az olcsó, hanem a jó minőségű termékek eladásából fakad.

Később aztán ő volt az első, aki arra törekedett, hogy termékei lehetőleg mentesek legyenek a tartósítószerektől, sűrítőanyagoktól, színezékektől, ízfokozóktól is. Büszke volt e törekvésére, s ezt az innovatív csomagolási rendszer segítségével demonstrálta is. Első termékét, a kézzel reszelt tormát, átlátszó üvegben árulta, így a tisztasága már első pillanatra is szemmel látható volt. Ezen az üvegen szerepelt először a címke, mely a Heinz birodalom szimbóluma lett.

Henry J. Heinz úttörőnek számított az élelmiszerek minőségügyi kontrollja, illetve tisztasága területén is. Ő volt az egyik kezdeményezője annak az USA-törvénynek, mely 1906 óta az élelmiszerek minőségügyi előírásait tartalmazza és szabályozza. 1867-ben, a vállalat alapítása után 7 évvel, Henry bővítette gyártósorát, azért, hogy megalkossa a vállalat szenzációs nagy dobását: a később legendássá vált Heinz Ketchup-ot. A Heinz Corporation a világ legnagyobb paradicsom feldolgozójává vált, a ketchup pedig a vezető márkává. A ketchup összetétele, receptje látszólag változatlan maradt a hosszú évek folyamán.

A világ első elektromos reklámja
Ma, a Heinz Ketchup-ot portugáliai ültetvényeken termő paradicsomból állítják elő. Mielőtt a paradicsomot felhasználják, 75 különböző vizsgálatnak vetik alá; 132 g paradicsom szükséges ugyanis 100 g ketchup előállításához. Ahogy a címke, úgy az üveg, a jellegzetes csomagolás is ikonná vált. A Heinz palackot 1882-ben szabadalmaztatták, és azóta csupán hét alkalommal változott némileg a formája. Andy Warhol és Orla Walsh révén a modern képzőművészetbe is bevonult. A formabontó, és újszerű design mindig is a Heinz Vállalat stratégiájának kulcsfontosságú eleme volt. Rust, Henry unokája, aki szakmáját tekintve autó designer, egy olyan, Comet (Üstökös) névre hallgató járművet tervezett, mely az aerodinamika elve alapján működött, rendeltetése pedig a Heinz termékek szállítása volt. A II. világháború ideje alatt Heinz önfelmelegedő konzervételeket gyártott a hadsereg számára. Minden konzervdoboznak volt egy füstmentes fűtőanyaggal megtöltött csöve, melynek révén mindössze 4 perc elegendő volt ahhoz, hogy az étel megmelegedjen.

Henry J. Heinz azt vallotta, hogy tökéletes termékeket csak olyan tiszta környezetben lehet előállítani, melyben a dolgozók is elégedettek. A 19. század végén alapított gyár  szinte utópisztikus volt. Minden munkás szabadon járhatott a cég fogorvosához. Azok a nők pedig, akik kézzel dolgozták fel a termékeket, hetente egyszer ingyenes manikűrben részesültek. Bevezették az öltözőkbe a folyó vizet, mely ekkor még luxusnak számított, és a dolgozók többségének otthonából is hiányzott. Heinz az elsők között volt, aki bevezette a fizetett szabadságot, az úgynevezett éves dolgozói piknikeket, és üzletét családbarát vállalkozásként vitte.

Henry kiváló marketing érzékét a szintén legendássá vált 57-es szám bevezetése bizonyítja. Egy New York-i látogatása alkalmával, látott egy reklámot: „21 cipőstílus”. Azonnal felismerte, hogy a számoknak, mint marketing eszközöknek hatalmas ereje van. Termékei reklámozására a könnyen megjegyezhető 57-es számot választotta, és az „57 varieties” (57 fajta, termék) frázist, annak ellenére, hogy termékskálája már akkor meghaladta a 60 darabot. Az 57-es szám hamar bevésődött a fogyasztók tudatába, és elkezdték a Heinz termékeket az „57 varieties” szlogennel párosítani. Henry versenytársai előtt járt reklámkampányait illetően is. 1900-ban az övé volt a világ első elektromos reklámja a 23. és a 4. utca sarkán, New York City központjában.

Ez a világító felirat az Atlantic City-ben levő Heinz Ocean Pier-be, azaz a Heinz kristály palotájába vonzotta a látogatókat. A fenséges belső dekoráció, és a kikapcsolódást nyújtó programok a megfáradt turistáknak példa nélküli kényelmet nyújtottak. Hintaszékek, lenyűgöző szobák tele művészeti alkotásokkal, felolvasóestek, koncertek. A kihelyezett pultok Heinz termékmintáktól roskadoztak, s a látogatók helyben rendelni is tudtak belőlük. 1893-ban a chicagói világkiállításon uborka alakú kitűzőket osztogattak, s mint később kiderült, ez egy briliáns marketingfogás volt. Amint ugyanis a látogatók megtudták, hogy ezeket az apró ajándékokat a második emeleten osztogatják, a cég kiállítótere zsúfolásig megtelt. A szervezők kénytelenek voltak megerősíteni a padlót, nehogy beszakadjon.

A H. J. Heinz vállalat sok változáson átesett az évek során. Ma a cég 5700 féle terméke, 6 kategóriában a világ 200 országában kapható. A 140 éves évforduló alkalmából a vállalat egy speciális kiadású, limitált példányszámú palackkal jelenik meg a piacon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vannak még kérdései a koronavírusról? Most mindet megválaszoljuk

Vannak még kérdései a koronavírusról? Most mindet megválaszoljuk

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Kövér: Vége lehet az EU-nak

Kövér: Vége lehet az EU-nak