Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"49dc692d-aa9b-4d46-b052-67a4afac7f65","c_author":"MOHU","category":"brandcontent","description":"Új, innovatív lépésekkel haladunk a környezettudatos hulladékkezelés terén: az elkövetkező 10 évben összesen 82 új, modern hulladékudvart létesítenek országszerte, míg a meglévők használata folyamatosan egyszerűbbé, gyorsabbá és átláthatóbbá válik. A MOHU fejlesztéseivel még nagyobb hangsúly kerül a fenntarthatóságra és a szelektív hulladékgyűjtésre, ami nemcsak a környezetvédelem, de a nemzetgazdaság szempontjából is jelentős előrelépést jelent. Az első új, lakosságbarát hulladékudvar 2024 májusában nyílt meg Esztergomban, és prototípusnak tekinthető a következő években felépítendő létesítmények számára.","shortLead":"Új, innovatív lépésekkel haladunk a környezettudatos hulladékkezelés terén: az elkövetkező 10 évben összesen 82 új...","id":"20241028_Hulladekudvar-fejlesztes-letrehozas-mohu-ujrahasznositas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/49dc692d-aa9b-4d46-b052-67a4afac7f65.jpg","index":0,"item":"85f9e664-b1c9-473a-81a9-bbb041a69845","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241028_Hulladekudvar-fejlesztes-letrehozas-mohu-ujrahasznositas","timestamp":"2024. december. 01. 11:30","title":"Hatékonyabb, jobb és nagyobb hulladékudvar-hálózat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3dcae0d-795b-4278-a558-6181d09513b2","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Az egykori kapus már hosszú évek óta súlyos egészségügyi problémákkal küzdött.","shortLead":"Az egykori kapus már hosszú évek óta súlyos egészségügyi problémákkal küzdött.","id":"20241202_meghalt-86-BEK-donto-Helmut-Duckadam","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3dcae0d-795b-4278-a558-6181d09513b2.jpg","index":0,"item":"0726a3c5-9f62-405d-a406-f26808192c26","keywords":null,"link":"/sport/20241202_meghalt-86-BEK-donto-Helmut-Duckadam","timestamp":"2024. december. 02. 13:39","title":"Meghalt a '86-os BEK-döntő hőse, Helmut Duckadam","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b678117-67af-4ad4-83b7-88fbb1d70ade","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Németország rendületlenül Ukrajna támogatása mellett áll, és nem csökkenti segítségnyújtását – hangsúlyozta a kancellár.","shortLead":"Németország rendületlenül Ukrajna támogatása mellett áll, és nem csökkenti segítségnyújtását – hangsúlyozta...","id":"20241202_A-nemet-kancellar-ujabb-fegyverek-Ukrajnaba-szallitasat-jelentette-be-Kijevben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b678117-67af-4ad4-83b7-88fbb1d70ade.jpg","index":0,"item":"3e8ac4d2-0f25-41f8-a10e-e2a864743a11","keywords":null,"link":"/vilag/20241202_A-nemet-kancellar-ujabb-fegyverek-Ukrajnaba-szallitasat-jelentette-be-Kijevben","timestamp":"2024. december. 02. 21:01","title":"Olaf Scholz német kancellár újabb fegyverek Ukrajnába szállítását jelentette be Kijevben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"de630967-1141-4ebf-a446-23100e8debf6","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"A versenyző a Haashoz távozik, az utolsó futamon a tartalék pilótát veti be a francia csapat.","shortLead":"A versenyző a Haashoz távozik, az utolsó futamon a tartalék pilótát veti be a francia csapat.","id":"20241202_alpine-f1-esteban-ocon-mick-doohan-abu-dzabi-nagydij","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/de630967-1141-4ebf-a446-23100e8debf6.jpg","index":0,"item":"a7d7866e-2c7c-45ff-aa44-38b8b4ef19ee","keywords":null,"link":"/sport/20241202_alpine-f1-esteban-ocon-mick-doohan-abu-dzabi-nagydij","timestamp":"2024. december. 02. 12:21","title":"Nem Oconnal fejezi be az F1-es szezont az Alpine","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8b3108db-2c8c-4b3b-a841-0df57bffaad4","c_author":"László Ferenc","category":"360","description":"Nagy tradíció örököse és közvetítője volt a november 18-án, 88 esztendős korában elhunyt Pauk György. Magatartásával és a moráljával csak úgy példát adott és imponált, mint félreismerhetetlenül személyes, szabadon áradó hegedűhangjával.","shortLead":"Nagy tradíció örököse és közvetítője volt a november 18-án, 88 esztendős korában elhunyt Pauk György. Magatartásával és...","id":"20241201_hvg-pauk-gyorgy-hegedu-komolyzene-klasszikus-zene","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8b3108db-2c8c-4b3b-a841-0df57bffaad4.jpg","index":0,"item":"55d327f7-53c3-4627-9554-2fe33de0b66c","keywords":null,"link":"/360/20241201_hvg-pauk-gyorgy-hegedu-komolyzene-klasszikus-zene","timestamp":"2024. december. 01. 13:30","title":"Szabad ember, hegedűvel – a komolyzene világsztárjára, Pauk Györgyre emlékezünk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e99126ff-1ee0-4748-984b-5d09f1a6eff5","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"A Forma–1-es legendáról több mint 1500, személyes adatot tartalmazó fájlt lopott el a korábbi testőrük, többek között a Schumacher balesete után készült képeket, videókat és a teljes orvosi kartonját is.","shortLead":"A Forma–1-es legendáról több mint 1500, személyes adatot tartalmazó fájlt lopott el a korábbi testőrük, többek között...","id":"20241202_michael-schumacher-zsarolas-csalad-pendrive-15-millio-euro-testor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e99126ff-1ee0-4748-984b-5d09f1a6eff5.jpg","index":0,"item":"a9e15d24-8e66-46a2-bb53-975f33a4a7f0","keywords":null,"link":"/sport/20241202_michael-schumacher-zsarolas-csalad-pendrive-15-millio-euro-testor","timestamp":"2024. december. 02. 10:40","title":"Minden részlet kiderült a Schumacher családját ért zsarolásról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b704edb-80ce-4ccb-99a6-b539c457ccd5","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A TIME magazin idén is összeállította az év legjobb találmányainak listáját. Nézzük először a TIME 200-ról azokat a készülékeket, melyek a fogyasztói elektronika kategóriájában érdemelték ki az elismerést.","shortLead":"A TIME magazin idén is összeállította az év legjobb találmányainak listáját. Nézzük először a TIME 200-ról azokat...","id":"20241201_2024-legjobb-talalmanyai-time-200-lista-huawei-mate-xt-honor-magic-v3-virtualis-valosag-samgung-lg-televizio-ifixit","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b704edb-80ce-4ccb-99a6-b539c457ccd5.jpg","index":0,"item":"5a508c52-d0f2-4d37-a317-1bb2c1b36df7","keywords":null,"link":"/tudomany/20241201_2024-legjobb-talalmanyai-time-200-lista-huawei-mate-xt-honor-magic-v3-virtualis-valosag-samgung-lg-televizio-ifixit","timestamp":"2024. december. 01. 18:03","title":"2024 legjobb találmányai: átlátszó tévé, a Huawei csodamobilja és a biciklizés csalókódja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"66f4b189-fb76-40b1-87f4-456d4e6bd65f","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"De amit hallott, azzal elégedett volt.","shortLead":"De amit hallott, azzal elégedett volt.","id":"20241202_Elton-John-latas-musical","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/66f4b189-fb76-40b1-87f4-456d4e6bd65f.jpg","index":0,"item":"1d1a7e9f-30a9-4c16-8930-20a81cc79b08","keywords":null,"link":"/kultura/20241202_Elton-John-latas-musical","timestamp":"2024. december. 02. 10:45","title":"Elton John alig lát, a saját musicaljét sem tudta megnézni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Munkatársunk burgundiai körúton ismerkedett az ízek, borok harmóniájával. Elsőként csillagos tapasztalatait osztja meg velünk.
Ha egy étterem privát pincéjében 800 termelő közel 20 ezer palack borát tárolják, az már jelent valamit. Bár ez még lehetne akár véletlen is, az már korántsem, hogy az átlag palackár 130 euró (kb. 35 ezer forint). Igen, jól sejtik, egy különleges helyen járunk. Méghozzá a régió gasztronómiai fővárosában, Saulieu-ben, ami Budapesttől nagyjából másfél ezer kilométer, az átlag magyar kínálattól pedig uszkve ugyanennyi fényév. Ennek ellenére megér egy „galaktikus” kirándulást, hogy elzarándokoljunk a gourmet-k és gourmandok Mekkájába, Bernard Loiseau gasztronómiai szentélyébe.
Az intézmény 19 évvel ezelőtt, Bernard Loiseau kisfiának születése napján kapta meg harmadik Michelin-csillagát. S azóta sem veszítette el, pedig rezgett a léc rendesen. A legendás séf, minden idők egyik legismertebb francia szakácsa hét évvel ezelőtt elhalálozott. Ő volt az, aki rossz nyelvek szerint azért vetett önkezével véget az életének, mert konyhája leminősítésére készültek. Ez azonban kacsa, a súlyos depressziótól gyötört (és nem mellesleg a Ratatouille című rajzfilmet is ihlető) sztárszakács tőzsdén is jegyzett vállalkozása anyagi gondokkal küszködött. De az is megviselhette, hogy egyre inkább az általa nem különösebben kedvelt fúziós konyha felé fordult a nemzetközi érdeklődés. Özvegye, akivel volt szerencsénk megismerkedni, férje tanítványa, Patrick Bertron séf irányításával új lendületet adott az étteremnek.
Vendégváró alkotás. Csillagos élmény
Izsák Norbert
Azóta a négycsillagos, gyönyörű kerttel és középkori törökfürdőket idéző wellness-részleggel büszkélkedő luxusszálló vendégei és az étterembe látogatók egyaránt választhatnak Bernard Loiseau klasszikus ételkölteményei és Patric Bertron kissé újhullámosabb gasztronómiai remekei közül. A szálló vendégeit egy pohár jégbe hűtött Henriot pezsgővel és rafináltan megkomponált édességekkel várják, ezek kellő alapozást nyújtanak az esti, parádés előételek elfogyasztásához. A házi mustárba mártott rántott halgolyócska, a krémes, töltött répa és a chipsre finoman rádolgozott halmártás mellé természetesen a burgundiai Auxey-Duresses Élégance fantázianevű 2007-es chardonnay-ja dukál. Burgundiában kétféle fehérbort termelnek: többségében chardonnay-t és egy kevés aligotét – amin nincs feltüntetve a fajtanév, az biztosan chardonnay.
Mi már kapásból a helyi péksüteményekre is megadnánk a három csillagot, a morvani magos zsömle kihagyhatatlan, amihez szusitálakat idéző alkalmatosságon hozzák a különböző típusú és stílusú vajakat. Még időben, mert a pincérek máris megjelennek az angolnahabbal megbolondított articsókás levessel, ami inkább potage jellegű, viszont nagyon finom. Az articsóka egyáltalán nem tolakodó, finoman masszírozza a szájpadlást, és kellemesen megágyaz a következő fogásnak, amivel Loiseau mester már ifjúkorában beírta magát az örökkévalóságba. Nem véletlenül vannak ugyanis a szálloda-étterem parkjában mindenütt béka vízköpők. A maestro egyik főműve a trükkösen kisütött békacomb zellerpürében és petrezselyemmártással. Egyszerűen semmibe nem tudunk belekötni. Abba végképp nem, hogy a különlegesség a kissé minerális 2007-es Meursault-val (Clos du Cronin) egészen kinyílik, mondhatni új dimenziókat nyit meg. Hasonló tapasztalatokat szerzünk, amikor a 2005-ös, De Moor-féle Aligotét összekóstoljuk a libamájas raviolis languszta bouillonnal.
„Nem pazarolunk jó burgundiai bort az ételbe” – indokolja Baptiste Gauthier, az étterem fő sommelier-je, miért került dél-franciaországi syrah a mogyoróhagymás pisztráng alá. Hogy igaza van-e, nem tudjuk, mindenesetre a korábban kóstolt Hautes-Côtes de Nuit (pinot noir – ez Burgundia jóformán egyetlen vörösbora) váratlan módon zseniális kísérője lesz a pisztrángnak. Önmagában is eliszogatnánk a 2008-as luxusmeursault-val, de a tengeri keszeg, osztriga és a fűszeres bundába csomagolt spárga talán még javít is rajta. Számunkra az est fénypontja mégiscsak a csirkemell lesz libamájjal és ravaszul elkészített krumplitrüffével, amihez már igazi érett bort kóstolunk, mégpedig egy 2001-es Beaune Premier Cru-t (Clos des Marconnet).
Nem mintha a céklás krumplival körített kacsamell nem jönne be, de a Bordeaux-ban Malbec-ként is ismert le Côt és a Cabernet Franc házasításából született vörösbor 2008-as, pár évet talán még érlelni kellene. Desszertet már nem, de sajtot azért még kérünk. A fügés kenyérhez jólesik a négy helyi sajtból álló kóstoló, amelyek között a citaux-i szerzetesek által készített különlegesség is helyet kapott. Igaz, a bencés barátok jelmondata, az "ora et labora" itt nehezen volna teljesíthető: egy ilyen vacsora után földi halandó dolgozni, de még imádkozni sem nagyon képes.
Azért néhány gondolat a kiszolgálásról is. Amint belépünk az étterembe, rögtön három-négy pincér „vesz kezelésbe” minket. S az egész este folyamán, ha csak egy pillanatra is elakadunk az étlap tanulmányozásában vagy gondterhelten nézünk magunk elé, rögtön ott terem egy segítőkész alkalmazott, aki azonnal eligazít angolul vagy franciául. Jó, egyszer-kétszer azért kioktatnak, de ez a tekintetben érthető, hogy mindegyikük olyan választékossággal öltözik és viselkedik, mintha Brüsszelben lenne csúcsdiplomata (a főpincér például kifejezetten hasonlít egy 15 kilóval könnyebb Barrosóra). Még maga Bernard Loiseau özvegye, Dominique is végigjárja az asztalokat, pedig ő a saulieu-i hotel és étterem mellett egy beaune-i éttermet és még két párizsi luxusfalatozót is üzemeltet. Megtudjuk tőle, hogy a vendégek 65 százaléka hazai, illetve hogy a külföldiek többsége az Egyesült Királyságból és Belgiumból érkezik. De hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljuk: igen, lehet(ne) fokozni a tökéletest, ha e nagyszerű intézményben Magyarországról nem csak a Chateau de Sárospataktól tartanának bort, és nem csak 6 puttonyos aszút.