Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"cc2e85c4-adbe-4ed8-b510-22889157a1ee","c_author":"MOHU","category":"brandcontent","description":"Még mindig meghökkentő mennyiségű szemetet dobunk a vegyes kukába Magyarországon, amin többek között a zöld- és élelmiszerhulladék megfelelő lakossági gyűjtése segíthet. Borsfay-Horváth Judittal, a MOHU közszolgáltatási termék és anyagáram vezetőjével beszélgettünk az ezzel kapcsolatos legfontosabb kérdésekről, a lakosság tudatosságának jelentőségéről és az ígéretes fejlesztésekről.","shortLead":"Még mindig meghökkentő mennyiségű szemetet dobunk a vegyes kukába Magyarországon, amin többek között a zöld- és...","id":"20250407_Lakossagi-hulladek-konyhai-hulladek-komposztalas-kozossegi-komposztalas-MOHU","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cc2e85c4-adbe-4ed8-b510-22889157a1ee.jpg","index":0,"item":"37b75b9b-c35a-47bf-b289-d4a8ccd735c3","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250407_Lakossagi-hulladek-konyhai-hulladek-komposztalas-kozossegi-komposztalas-MOHU","timestamp":"2025. május. 31. 15:30","title":"Van, aminek nem a vegyes kukában kellene landolnia","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e56bccce-23d4-4c9d-a162-ef8fcedcbda1","c_author":"Üdülés Ausztriában","category":"brandchannel","description":"Klagenfurt egyesíti magában a mediterrán hangulatot, az alpesi frissességet és az osztrák precizitást. Városi kaland vagy természetközeli elvonulás? Nem kell döntenünk, itt mindezekben egyaránt részünk lehet. ","shortLead":"Klagenfurt egyesíti magában a mediterrán hangulatot, az alpesi frissességet és az osztrák precizitást. Városi kaland...","id":"20250417_feelaustria_karintia_klagenfurt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e56bccce-23d4-4c9d-a162-ef8fcedcbda1.jpg","index":0,"item":"77471b25-56b4-4909-9fd1-c918af4764b4","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250417_feelaustria_karintia_klagenfurt","timestamp":"2025. június. 01. 19:30","title":"Nem kell az Adriáig utazni a mediterrán hangulatért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Üdülés Ausztriában","c_partnerlogo":"70c878ef-b3d1-46f9-bb8b-a23cffee679c","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"ff743a4b-ee8d-4f58-802c-aace1b93f539","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"A bukaresti vezetés segítséget ígért a helyieknek.","shortLead":"A bukaresti vezetés segítséget ígért a helyieknek.","id":"20250601_A-sobanya-beomlasatol-tartva-tiz-csaladot-kilakoltatnak-Parajdon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff743a4b-ee8d-4f58-802c-aace1b93f539.jpg","index":0,"item":"5ffc2824-d010-4f47-a539-7a48a0c3c1ef","keywords":null,"link":"/vilag/20250601_A-sobanya-beomlasatol-tartva-tiz-csaladot-kilakoltatnak-Parajdon","timestamp":"2025. június. 01. 17:48","title":"A sóbánya beomlásától tartva tíz családot kilakoltatnak Parajdon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"65c29e18-76ba-4eca-a573-29304ce684da","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Miniszteri jóváhagyás nélkül, az eddigi hivatalos kereten kívül folytatja az Örkény Színház a pedagógusok továbbképzését, mert az eddigi program folytatását nem támogatja az állam.","shortLead":"Miniszteri jóváhagyás nélkül, az eddigi hivatalos kereten kívül folytatja az Örkény Színház a pedagógusok...","id":"20250601_orkeny-szinhaz-tanarok-tovabbkepzes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/65c29e18-76ba-4eca-a573-29304ce684da.jpg","index":0,"item":"bd7b72a7-89c3-447f-9e5d-9d401e4a6250","keywords":null,"link":"/elet/20250601_orkeny-szinhaz-tanarok-tovabbkepzes","timestamp":"2025. június. 01. 21:53","title":"Nem indokolt a minisztérium szerint, hogy az Örkény Színház továbbképzést tartson tanároknak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9a30cb71-cb4d-4943-a557-61c1b3513cf6","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Oscar Piastri majdnem végig vezetve nyerte meg a Forma–1 Spanyol Nagydíját és növelte tovább az előnyét a világbajnokságban, a verseny leginkább arról maradhat emlékezetes, ahogy Max Verstappennek elborult az agya az utolsó körökben.","shortLead":"Oscar Piastri majdnem végig vezetve nyerte meg a Forma–1 Spanyol Nagydíját és növelte tovább az előnyét...","id":"20250601_forma-1-spanyol-nagydij-piastri-norris-leclerc-verstappen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9a30cb71-cb4d-4943-a557-61c1b3513cf6.jpg","index":0,"item":"d05c0bc8-8fe5-431e-ab13-731c37c4042f","keywords":null,"link":"/sport/20250601_forma-1-spanyol-nagydij-piastri-norris-leclerc-verstappen","timestamp":"2025. június. 01. 17:10","title":"Sima McLaren-kettősgyőzelem a Spanyol Nagydíjon, Verstappen egy szabálytalanságával eldobott 14 pontot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05823b79-f021-4a2a-8735-b98ff5bd24cc","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"gazdasag","description":"Évtizedes rekordra ugrott a magyar állampolgárságot megkapó oroszok száma, eközben az ukrán útlevelük mellé egyre kevesebben szerettek volna magyart is. A magyar kivándorlók közül eközben a legtöbben Németországban találtak új otthont.","shortLead":"Évtizedes rekordra ugrott a magyar állampolgárságot megkapó oroszok száma, eközben az ukrán útlevelük mellé egyre...","id":"20250523_orosz-ukran-magyar-allampolgar-kivandorlas-bevandorlas-migracio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05823b79-f021-4a2a-8735-b98ff5bd24cc.jpg","index":0,"item":"7584eb63-5582-4872-ab9c-e6fba55e470a","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250523_orosz-ukran-magyar-allampolgar-kivandorlas-bevandorlas-migracio","timestamp":"2025. június. 01. 11:00","title":"Kétszer annyi orosz kapja meg a magyar állampolgárságot, mint a háború előtt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b4da6b26-4a5c-4105-ac00-dc734f68c396","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"Versenyeztetés nélkül adják el neki, fenntartva az állam különleges jogait, de más tulajdonost nem engednek be.","shortLead":"Versenyeztetés nélkül adják el neki, fenntartva az állam különleges jogait, de más tulajdonost nem engednek be.","id":"20250531_Teljesen-a-Mole-lesz-a-Muegyetemet-fenntarto-ceg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b4da6b26-4a5c-4105-ac00-dc734f68c396.jpg","index":0,"item":"a50e7522-b116-4908-a224-2b75696da4b5","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250531_Teljesen-a-Mole-lesz-a-Muegyetemet-fenntarto-ceg","timestamp":"2025. május. 31. 08:57","title":"Teljesen a Molé lesz a Műegyetemet fenntartó cég","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9309f8fd-7a0c-44ef-a90c-bf465988c080","c_author":"Kovács Gábor","category":"gazdasag","description":"Budapest a csőd szélére került, mert a kormány megvágja 50 milliárd forinttal, miközben ennek a pénznek a dupláját veszi ki a szerencsejáték-monopóliumból. A tavalyi céges beszámolók alapján a nemzeti tőkések is bármikor kacagva összedobhatnának 50 milliárd forintot. A gazdaság döcög, de marad az árrésstop, a nyugdíjasok áfavisszatérítés helyett utalványt kapnak, és mégsem azonnal lesz minden zsákfaluban ATM, mert a kormány rájött, hogy ez – sem – ilyen egyszerű. Ez a HVG heti gazdasági összefoglalója.","shortLead":"Budapest a csőd szélére került, mert a kormány megvágja 50 milliárd forinttal, miközben ennek a pénznek a dupláját...","id":"20250601_es-akkor-heti-osszefoglalo-gazdasag-22-het","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9309f8fd-7a0c-44ef-a90c-bf465988c080.jpg","index":0,"item":"51539671-b2de-4091-9910-c821ca9b18f1","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250601_es-akkor-heti-osszefoglalo-gazdasag-22-het","timestamp":"2025. június. 01. 07:00","title":"És akkor lehet választani, melyik „nemzeti nagytőkés” mentse meg Budapestet a csődtől","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nyárcsalogató piros szépség. Színe hivalkodó, illata és látványa csábító, üde íze megunhatatlan.
A feljegyzések szerint minden bizonnyal Ázsiából eredő gyümölcs latin neve éppen csábos illatának köszönhetően, lehetne akár egy parfümé is: Fragaria vesca. Nem véletlen, hogy már Ovidius megénekelte verseiben a dallamosan csengő névvel illetett, vadon termő ősét, melyet az ókorban is ismertek. Igaz, gyógynövényként jegyezték. Évszázadokon keresztül díszítő elemként, jelképként is találkozhatunk vele, például hármas levélformája a Szentháromság jelképe is. Egy középkori orvosságos könyvben mint étvágygerjesztőt és hűsítőt lajstromozták.
Aréna 2000 kiadó
A 14. században a franciák főleg dísznövényként termesztették, s csak évszázaddal később ültették gyümölcsként. Ekkortól - főleg már a16. századra - az angolok és a franciák nagy kedvence, de ízlelgetését csak az igazán jómódúak engedhették meg maguknak. Maga VIII. Henrik is nagy kedvelője volt, aki egy kis kosár eperért komoly összegeket áldozott. Ma már számos keresztezés, nemesítés után kóstolhatjuk az eper több száz fajtáját.
Az epret nem egyszer szamócának is nevezik, a szakértők szerint ez utóbbi lenne a helyes megnevezés.Szamóca a vadon termő, apró szemű fajta.,de a termesztett, nemesített, szabadföldi gyümölcs is valójában erre a névre hallgat . Az eper pedig a ma már ritkaságszámba menő eperfa termése. Az eperfa termését a vándorok eledeleként tartották számon. Az országutakat, mezőket szegélyező eperfák régebben mindennapos látványnak számítottak. Mint ahogy ott bólogattak a tanyákon, a falusi portálok előtt, de még némely városi bérház belső udvarán is előfordultak. Ma már ritkaságszámba megy, ha utunkba kerül, ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy megkóstoljuk a fán termő epret.
Az eperszezon május közepétől június végéig tart. Manapság ugyan már egész évben ott piroslik a nagyobb bevásárlóközpontok polcain, de az idényen kívüli, főleg importált kínálat inkább csak díszítésre alkalmas. A legtöbbször mesterségesen érlelt, semleges ízű, bármily szép is. Az igazi, zamatos, lédús gyümölcs kizárólag szabadföldön terem. A rövid szezon alatt a friss eperből készítsünk desszertet, hideg levest, fagylaltot, szörpöt, lekvárt; gombóc töltelékeként, saláták kiegészítőjeként is kiváló. Gazdagíthatjuk vele a reggeli müzlit és joghurtot is. De akár bor is lehet belőle, nem szólva a fantasztikus eperpálinkáról. Valódi íze és zamata azonban igazán magában fogyasztva, nyersen érvényesül. Esetleg még egy kis tejszínhabbal…vagy egy pohár pezsgőbe dobva, netán olvasztott étcsokiba mártva.
S hogy az édes csábítót miért is tartották számon gyógynövényként? Nos, fél kiló eper annyi C-vitamint tartalmaz, ami több, mint egy felnőtt napi vitaminigénye. Csökkenti a szívbetegségek, az érelmeszedés és a rákbetegségek kialakulását, erős antioxidáns hatású. Magas a vas- és káliumtartalma, így erős méregtelenítő hatása van. Oldja a koleszterint, fogyasztása áldásos vese- és májgyulladásban szenvedőknek. Mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
De nemcsak az egészségünkre van ilyen kiváló hatással az eper, rendkívül hatékony a szépségápolásban is. A benne található vitaminok és ásványi anyagok feszesítik a bőrt, így nyersen fogyasztva belső, pakolásként alkalmazva külsőleges bőrszépítő. Az összetört eper, bármily hihetetlen, kiváló fogfehérítő hatással is bír. Ha az eperpürével jól átdörzsöljük a bőrünket, megvéd minket a nap káros sugaraitól is. Ráadásul az eper magja olyan anyagokkal is bír, ami afrodiziákumként is elismert. Így nem csoda, hogy a gyönyörű külsejéből fakadóan is erotikus gyümölcsnek tartott eper "főszerepet" kapott az emlékezetes 9 és fél hét című filmben.
Tippek, fortélyok
- Mivel az eper csak pár napig tárolható, mindig egészséges, friss, szép darabokat vegyünk. - Ha cukorral szeretjük, akkor csak közvetlen a fogyasztás előtt szórjuk meg, mert megcukrozva gyorsan erjed, vagy adjunk hozzá fahéjat, vaníliát – ezek a fűszerek meggátolják az erjedést. - Az epret csak közvetlen fogyasztás előtt mossuk meg, különben gyorsan megromlik. - Epret mindig csak szárastól vásároljunk, így tovább eltart, és a zöld szár alapján megállapítható, hogy mennyire friss a gyümölcs. Ha a szár élénkzöld, akkor frissen szedett epret viszünk haza a piacról. - Ha nem fogyasztjuk el rögtön, akkor válogassuk át. Ha találunk kicsit hibás, vagy erjedt szemeket, azokat okvetlenül dobjuk ki, mert különben az egészséges szemek is könnyebben megromlanak. - Fóliával légmentesen lezárva, hűtőszekrényben két-három napig tartható el. - Ha eperlekvárt készítünk, érdemes hozzáadni egy kis vörösbort, narancslevet, pezsgőt, ánizst, fahéjat, konyakot – igazi ínyencség lesz. - Az eper ízével jól harmonizál az ananász, a narancs, a menta, a bodza.
[[ Oldaltörés (Receptek) ]]
Ínyencek eperfagylaltja
1 kg eper 5 dl tejszín habbá verve 30 dkg mascarpone (finom 3 dl natúr krémjoghurttal is) 3 evőkanál narancslikőr 2 teáskanál vaníliaaroma 20 dkg porcukor mentalevél a díszítéshez karamell- vagy csokiöntet a díszítéshez
Az eper szárát eltávolítjuk, majd megmossuk. A díszítéshez félreteszünk pár egész szemet, kb. 15 – 20 dkg epret apró darabokra vágunk és szintén félretesszük. A többi epret botmixerrel pépesítjük. A mascarponét ( vagy joghurtot ) óvatosan összekeverjük a tejszínhabbal, a porcukorral, a narancslikőrrel és a vaníliaaromával, majd végül hozzáadjuk a pépesített epret. Jól elvegyítjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott eperdarabkákat. Fagylaltgépbe öntjük, és kb. 25-35 perc alatt megfagyasztjuk. Mentalevéllel díszítve, karamell- vagy csokoládészósszal tálaljuk. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor egy műanyag tálba öntjük a masszát, mélyhűtőbe tesszük 2-3 órára. Kivesszük és elektromos mixerrel jól átkeverjük, hogy krémes legyen, a jégkristályok elvegyüljenek. Ezt az eljárást még kétszer megismételjük, és tálaljuk.
A kerek piskótalapot – készen is kapható – három részre osztjuk. Az áttört túrót áttörjük, a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A mascarponét, a túrót, a tejszínhabot, a reszelt citromhéjat és a vaníliaromát összekeverjük. A krémbe belevegyítjük a félbe vagy negyedbe vágott, megmosott eperdarabokat. Az eperből tegyünk félre a díszítéshez is. A tortalapokat megkenjük vékonyan eperlekvárral, és megtöltjük az epres krémmel. A torta tetejét is bevonjuk. Az oldalára eperkrémes- mandulapelyhes bevonat kerül, a tetejét pedig a félre tett eperdarabokkal és csokoládéforgáccsal díszítjük.
Epres saláta
20 dkg rukkola vagy madárbegy, bébispenót (lehet vegyesen is) 10 dkg eper olívaolajból, balzsamecetből, pici sóval és barnacukorral készült dresszing kevés pirított szezámmag vagy fenyőmag
A megmosott zöldsalátát óvatosan összeforgatjuk a negyedekre vágott eperrel. Ráöntjük a dresszinget, a tetejét megszórjuk a pirított magokkal. Azonnal, frissen fogyasztjuk. Önálló vacsorafogás, de kínálhatjuk kecskesajtokhoz, natúr, párolt vagy grillezett csirkemellhez is.
Bár egész évben sokak kedvence, a fánk, igazán farsangkor lesz főszereplő. A vidám télűzés közepette tucatszám fogy a szalagos, a csöröge, a rózsa, a töltött, a bécsi.
Hajszálvékony, aranysárgára sült, finoman ropogós tészta, és a töltelékek számtalan variációja. Ha a friss rétes illata belengi a lakást, nincs, aki ellenálljon a kísértésnek.
Gyerekkorom egyik rejtélye volt, hogyan is sülhet valami hamuban. Kedvenc mesehőseim tarisznyájából nem hiányozhatott az a bizonyos kis kerek harapnivaló. Amely aztán elkísért felnőtt koromra az értekezletekre, a mindenkori munkahelyi büfékbe, házibulikra, útjaimra itthon s külhonban. Igaz, többnyire nem hamuban sült.
A madártej szinte mindenki gyerekkori kedvence. Sőt, megkockáztatjuk, valami olyan finomság, ami elkísér minket a bölcsőtől a sírig. Egy éppen mostanában zajló internetes, össznépi szavazás tanúsága szerint pedig népszerűsége vetekszik a somlói galuskáéval és a palacsintáéval.