szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Itt a nyár és vele együtt a jó idő. Ilyenkor nem telítő, nehéz süteményekre vágyunk, hanem könnyedebb, gyümölcsös desszertekre. A hét receptjének is egy egyszerűen elkészíthető, légies édességet választottunk, friss gyümölcsös ízekkel.

Az idénynek megfelelően bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá, málnával, barackkal, meggyel is nagyon finom. De ameddig lehet, még használjuk ki az eperszezont. A receptben megadott anyagmennyiségből 20 adag jön ki, de mivel tényleg habos, könnyed süteményről van szó, egy főre nyugodtan számolhatunk 2-3 fánkot is. A fánkokat és a krémet is elkészíthetjük előre, de csak közvetlenül tálalás előtt rakjuk  össze az édességet.

Hozzávalók a tésztához

- 100 g vaj
- 100 g víz
- csipet só
- csipet cukor
- 120 g liszt
- 6 tojás

Hozzávalók a krémhez

- 200 g fehércsokoládé
- 500 g mascarpone
- egy evőkanál porcukor
- 2 dl habtejszín
- min. 500g friss feldarabolt gyümölcs (minél több a gyümölcs, annál finomabb)

A tészta elkészítése

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A vizet, a vajat, a sót és a cukrot tegyük egy lábosba és forraljuk fel. Ha forr, adjuk hozzá a lisztet és keverjük el. Folyamatosan kevergetve hagyjuk a tűzön a tésztát addig, amíg teljesen sima lesz, összeáll, és elválik a lábos falától. A tűzről levéve egyenként dolgozzuk bele a tojásokat a tésztába. Ehhez a feladathoz lehetőleg használjunk robotgépet.

A krémet töltsük nyomózsákba és kivajazott, lisztezett tepsire nyomjunk diónyi halmokat. Ha nincs kéznél nyomózsák, két teáskanál segítségével is megoldhatjuk a feladatot. Előmelegített sütőben süssük kb. 15 perc alatt aranybarnára a fánkokat.

A krém elkészítése

A fehércsokoládét gőz felett kezdjük el felolvasztani. Adjunk hozzá 4 evőkanálnyi mascarponét, ezzel megelőzve, hogy a csoki összeugorjon. (Egy lábosba tegyünk vizet, és a lábos szájánál nagyobb tálat helyezünk rá úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízhez.) A maradék mascarponét keverjük el az olvasztott fehércsokoládéval. A habtejszínt verjük kemény habbá a porcukorral, majd forgassuk a  krémhez. Ha kemény habot szeretnénk verni, a habtejszínt mindig hűtsük le előtte.

Állítsuk össze az édességet. A fánkok alján kis mélyedés van, ezeket érdemes egy kiskanállal tovább mélyíteni, hogy több krém férjen beléjük. Ha megtömtük a sütiket krémmel, halmozzunk rájuk sok friss, kis darabokra vágott gyümölcsöt, akár vegyesen is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: sajttorta

A New York Cheescake a Nagy Almában legalább olyan jelkép, mint a minden sarkon árusított, nem is kicsit kiábrándító városi „forró kutya”.

Kovács Gábor Gasztro

A hét receptje: a legjobb sörkorcsolya

Szeretnénk egy tévedést eloszlatni: igenis mindenhez lehet sört inni, csak sajnos a világos lager sörök alapvetően a sós és a csípős ízekkel stimmelnek. Könnyű a belgáknak, hiszen olyan széles a sörválasztékuk, hogy még édes desszertekhez és savanyúságokhoz is tudnak sört ajánlani.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: croissant

Reggeli kávé és frissen sült péksütemény madárcsicsergéssel, napsütéssel. Ugye, az élet szép?

hvg.hu Gasztro

A hét receptje: Dobos torta

A Dobos torta igazi hungarikum. Finom és tömör gyönyör. Méltó egy Bálint napi meglepetésre, nem szólva a globalizációs Valentinról.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Nenike diós puszedlije

Mindjárt itt az igazi gyümölcsszezon, talán ez az utolsó alkalom, hogy olyan süteményt válasszunk a hét receptjének, aminek a fő alapanyaga egy csonthéjas.