szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Reggeli kávé és frissen sült péksütemény madárcsicsergéssel, napsütéssel. Ugye, az élet szép?

A hétköznapokból ünnepet varázsolhat a magunk sütötte croissant. S mert közeledik a húsvét, azoknak is ajánljuk, akik a kalácsnál kevésbé hagyományos megoldásra vágynak. Ezzel a csodásan puha vajas süteménnyel helyettesíthetik, mert szintén kiválóan illik a sonkához.

A croissant igen sok formában, sós és édes ízekben is létezik. Otthon mi is kísérletezhetünk a recepttel. Kedvünk szerint feltekerés előtt ültethetünk a tészta közepére némi sajtot, sonkát vagy egy darabka csokoládét, akár megszórhatjuk szeletelt mandulával is. De figyeljünk a só mennyiségére, különösen, ha édes  változatot készítünk. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, bár mint minden kelt tészta, kissé időigényes. Hiszen meg kell várni, hogy a tészta megkeljen, amire akár egy egész éjszakát is rászánhatunk. Higgyék el, ennek ellenére érdemes megpróbálni!

Vajas sütemény. Többféle változat
Rapp Eszter

Hozzávalók:

- 500 g finomliszt
- 45 g cukor
- 1 púpozott teáskanál só
- 15 g friss élesztő
- 2 dl víz
- 1 dl tej
- 250 g hideg vaj
- 1 tojás

A vizet és a tejet elkeverjük, majd kissé megmelegítjük, hogy langyos legyen. (Ne legyen forró, mert úgy az élesztő baktériumok nem kezdenek el dolgozni!) 1 kk. cukorral futassuk fel benne az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és a sót, keverjük el és alakítsunk ki egy mélyedést a közepébe.
- Amikor az élesztő felfutott (nagyjából 5 perc), a tejjel együtt öntsük a mélyedésbe és keverjük el a liszttel. Most következik a piszkos munka, hiszen a masszát össze kell gyúrni, hogy sima tésztát kapjunk. A legegyszerűbb, ha a kezünket használjuk erre, de persze aki szeretné és megteheti, nyugodtan használjon gépet. Amikor a tészta összeáll és a tál aljában már nincs több morzsa, formáljunk belőle cipót és tegyük a hűtőbe kb. 20 percre.

20 perc elteltével a tésztát nyújtsuk ki nagyjából 40 centisre. Vegyük elő a vajat a hűtőből és tegyük két sütőpapír közé. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert úgy sokkal könnyebb dolgozni vele. A sütőpapírok között sodrófával lapítsuk ki a vajat, hogy kb. 20 centis lapot kapjunk. Húzzuk le a felső sütőpapírt a vajról, fordítsuk a tészta közepére, kissé simogassuk bele a tésztába a vajat a másik papíron keresztül, majd azt is húzzuk le róla. Ha a vaj kissé felmelegedett, ráragadhat a papírra, de semmi gond: egy késsel lekaparva kenjük vissza a hiányzó részekre.

Hajtsuk a vajra a tészta széleit, mintha becsomagolnánk úgy, hogy négyszöget kapjunk, majd nyújtsuk ki ismét, de most kb. 25x60 centiméteres téglalapra. (Nem kell vonalzóval méregetni, semmi baj, ha nem sikerül tökéletesre, de nagyjából próbáljuk követni a megadott mértékeket.) A téglalap mindkét oldalát hajtsuk középre, fordítsuk el 90 fokkal, majd nyújtsuk ki ismét. Csomagoljuk a tésztát folpackba és tegyük a hűtőbe 30 percre.

Sajnos a nyújtás-csomagolás-hajtogatás részt még kétszer meg kell ismételnünk, és csak egy újabb 30 perces hűtés után következik a szaggatás. Amíg a tészta a hűtőben pihen, készítsük el a sablont. Tetszés szerint készíthetünk kisebb vagy nagyobb croissant-okat, én a 21x21x14 centiméteres háromszöget ajánlom. A tésztát nyújtsuk ki 42x42 centiméteresre, vágjuk félbe és a sablonok alapján vágjuk ki a háromszögeket. (Ezek az adatok ideális esetre vonatkoznak, de mivel nem vagyunk profi pékek, valószínűleg nem sikerül tökéletes pontossággal kinyújtani a tésztát. Ilyenkor a maradék tésztadarabokat újra összegyúrhatjuk, vagy formázhatunk belőlük kisebb kifliket.)

A háromszögeket úgy csavarjuk kiflivé, hogy a háromszög alapjától kezdve feltekerjük a tésztát. A csücsköt hajtsuk a tekercs alá, hogy sütés közben ne bomoljon ki, majd formáljuk kifli alakúra. A kész kifliket tegyük kivajazott tepsire, egymástól jó messze, hiszen még nőni fognak. Takarjuk le a tepsit és meleg helyen kelesszük a croissant-okat a duplájukra. Érdemes hagyni őket egy egész éjszakán keresztül kelni. A tojást verjük fel, majd kenjük meg vele a tekercseket, ettől lesz szép fényes felülete a süteményeknek. 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre a croissant-okat. Ha túl hamar pirulni kezd a tetejük, fedjük le őket alufóliával. Nehéz elképzelni, de ha mégis előfordulna, hogy a croissant-ok nem fogynak el azonnal és kihűlnek, tegyük őket kis időre a pirítóssütőbe, egyből újra frissek és illatosak lesznek. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

A hét receptje: Dobos torta

A Dobos torta igazi hungarikum. Finom és tömör gyönyör. Méltó egy Bálint napi meglepetésre, nem szólva a globalizációs Valentinról.

Gasztro

A hét receptje: Petőfi rostélyos burgonyalángossal

„Nesze, galuskának elég lesz e darab, aztán gombócot kapsz, hanem összeharapd!” - János vitézt kínálják így a kősziklákat eszegető óriások. Tán, ez az egyetlen alkalom, amikor evés egyáltalán szóba jön Petőfi Sándor valamely művében.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Bohnneintopf

Egy tál zöldbabos,avagy a Bohnneintopf, ez az étel igazi családi kedvenc. Egyszerű, gyors, finom és tápláló. A recept eredetileg kedves német ismerősöktől származik, így a név is rajtaragadt.