szerző:
Kovács Gábor

Itthon is egyre több az olasz, a spanyol, a görög, a török, az ázsiai, a latin-amerikai, sőt még az arab vendéglő is. Afrikait azonban elvétve sem találunk. Vajon mi az oka, hogy Fekete-Afrika ízei alig érintették meg az öreg kontinens vendéglátását?

Ez így van annak ellenére is, hogy az elmúlt évtizedekben igen sok afrikai telepedett le Európában. Néhány speciális célországot – például Kenyát vagy a Seychelles-szigeteket – még látogatnak európaiak. De más országok többsége nem úti cél, persze nem is tudják garantálni a turisták biztonságát, s az elvárt komfortot. Nyilván nem egy gasztronómia cikk dolga magyarázatot adni arra, hogy miért folynak Afrika szerte véres – törzsi, vallási és mindenféle más – háborúk, és az sem feladata, hogy azon elmélkedjen, az alacsony életszínvonal mellett miért mégis oly magas a születésszám. Igaz sokan az első születésnapjukat sem érik meg.

Az mindenesetre biztosan kijelenthető, hogy az afrikai emberek életében sokkal fontosabb szerepet tölt be az étel és az étkezés, mint azt gondolnánk. Egyrészt a nagy többség életében   szinte a legfontosabb feladat a mindennapi betevő megszerzése. Ez szerencsésebb a partvidéken élők esetében, ahol a sokféle hal mellett zöldségek és gyümölcsök is beszerezhetőek. A jobb módú vidékeken gazdag a kecske-, a birkahús kínálat is. Ahogy azonban a szárazságtól sújtott belső területek felé vesszük az irányt, egyre súlyosabb a helyzet. Errefelé az európai ember alighanem éhen halna, ám a nomád törzsek itt is megtalálják ennivalójukat. A főzéshez nemcsak banánt, különféle magokat és növényeket használnak fel, de gyíkféléket, sáskákat, óriás repülőhangyákat is. A busrat ,  az aprócska mezei rágcsáló vagy a sündisznó már-már ínyencségnek számít. Jó példa a gazdaságos életmódra a majomkenyérfa. Leveléből fűszeres leves készül vagy megszárítva és porrá zúzva kását főznek belőle. Gyümölcse, a baobab igazi csemege, százféle elkészítési módja ismert és pirítva a magját is elfogyasztják.

Míg a kontinens kedvelt és látogatott, sokak által nem is igazán afrikainak tartott északi, úgynevezett Maghreb országok (Marokkó, Tunézia, Algéria) konyhája – az európaihoz hasonlóan – az arab, a zsidó és az egyiptomi hatásokra épül, a Szaharán túl megváltozik a helyzet. Arrafelé nem igen tartanak háziállatokat, kivétel a kecske és esetleg valami szárnyas. Ezért aztán többnyire azt eszik, amit a férfiak vadásznak, illetve a nők gyűjtögetnek. Étkezésük alapja két gyökér, a kassawa és a yam, valamint a planten nevű növény. Ezeket sütik, főzik, pépesítik vagy éppenséggel őrlik, és a legváltozatosabb módokon készítik el.

A szegényebbek asztalára elsősorban a gyümölcsök kerülnek, melyeket főzve is fogyasztanak, de kedveltek a gyümölcssaláták – mint a mangó, a papaya, az ananász és a citrusfélék – is. A leggyakoribbak a rizsből, burgonyából valamint a yamból és más gumósokból készített ételek – ezek fűszerezése mindig karakteres, gyakran égetően csípős. Ugyancsak fontos élelmiszer a kukorica. Sok helyütt az utcasarkokon is árulnak frissen sült csöveket, de a kedvelt kásaféléknek is ez az egyik legelterjedtebb alapanyaga. Hüvelyeseket – például lencsét, borsót, babot – zöld és száraz formában is felhasználnak. Hús ritkábban kerül az asztalokra, akkor is többnyire natúr módon elkészítve csípős, borsos mártással és rizzsel, de nem ismeretlen a „pörkölt” fogalma sem. Ami szintén említésre és figyelemre méltó különbség, hogy az afrikaiak jellemzően mind a mai napig kézzel esznek. Persze szépen lassan erről is le fognak szokni, de számukra az evés ünnep, s egyelőre még az étel tapintásának örömét is jelenti.

Az afrikai konyha néhány alapanyaga
Avocado: elsőrendű saláta-alapanyag, de étkezési olajat is készítenek belőle.
Batate: sok keményítőt és cukrot tartalmazó édes burgonya féle.
Cumin avagy kömény: többféle változata is ismert. Termésének illata jellemzően nagyon aromás, íze fűszeres égető. Levesek, húsok saláták ízesítésére használják Gyakran keverik curry-val.
Curry: kurkuma alapú fűszerkeverék, melynek alkotóelemei a bors, a paprika, a chilli, a koriander, a kardamom, olykor a kömény, a mustármag, a fahéj és a szerecsendió is.
Fenugreek: görögszéna. Darabolva vagy őrölve kerül forgalomba, erős illata és aromája miatt csak fűszerkeverékek alapanyaga. Kenyérsütéshez is használják.
Kardamom: egyike a legdrágább és legfinomabb fűszereknek. Illata karakteres, aromái intenzívek. Íze édeskés, mégis égetően csípős. A Közép-Kelet országaiban a vendégeknek felszolgált kardamommal ízesített kávé a ház gazdagságát, tekintélyét hivatott kifejezni.
Malaguetta: Nyugat-Afrikába édesítésre használt fűszer.
Papaya: nyersen is fogyasztható gyümölcs, melyből salátákat és főzeléket is készítenek. Félig éretten hússal töltve sütik meg.
Yam gyökér: a burgonyához hasonló növény, nyersen mérgező. Nyugat-Afrikában főzve, összetörve kását főznek belőle, amit Fufu-nak neveznek. Fűszeres szósszal önálló ételként vagy húsokhoz, halakhoz köretként kínálják.
Afrikai curry keverék: 2 ek kurkuma, 2 ek. koriander, 1 kk kardamom, 1 kk. őrölt szegfűszeg, 1kk. őrölt kömény, ½ kk őrölt gyömbér, ½ kk cayanne bors, ½ fahéj, 1/2kk fekete bors, 1 citrom lereszelt héja. A citromhéjat és a kurkumát egy edényben megpirítjuk, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a többi fűszert is. Lehűtés után üvegekbe töltjük és felhasználásig lezárjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Százmilliókkal drágult a városligeti Olof Palme-ház felújítása

Százmilliókkal drágult a városligeti Olof Palme-ház felújítása

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

Nem tudják helyettesíteni, nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje

Nem tudják helyettesíteni, nem kapott fizetés nélküli szabadságot a Momentum mentős polgármesterjelöltje

A világ legnagyobb adóbotránya: Apple kontra EU

A világ legnagyobb adóbotránya: Apple kontra EU

Lelőtték a Kecskemét volt focistáját

Lelőtték a Kecskemét volt focistáját

Budapesten is tüntettek a klímaváltozás ellen

Budapesten is tüntettek a klímaváltozás ellen