szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Legelőször a sörsajt fogalmát kell tisztáznunk, hogy a kedves olvasó maga is hozzáláthasson a saját ízlése szerinti tökéletes sörsajt elkészítéséhez. Az igazi sörsajthoz ugyanis – bármilyen meglepő – két dolog szükséges: sör és sajt! Az összes többi már csak hab a sajton, mivel a lényeg, hogy a sörsajtot mindenki magának készíti el.

Sokaknak e fogalom hallatán egyből a cseh „pivní syr” jut az eszébe. Ez azonban, mint alább látni fogjuk, némileg félrevezető. A cseheknél és a szlovákoknál többféle „pivní syr” is forgalomba kerül. Ez azonban csak egy  félkész termék  – leginkább a mi Pálpusztaink karakterére hasonlító Romadur vagy más rouge (rúzs) típusú, de mindenképpen könnyen vágható-kenhető sajt.

Ezt szolgálják fel Prága és más cseh városok tisztességes kocsmáiban, vagy készítik el otthon. A legtöbbször kis vajjal, mustárral, apróra vágott hagymával, esetleg csípős paprikával és kevés sörhabbal keverik krémes állagúra, hogy aztán jellemzően rozskenyérre kenve ideális sörkorcsolyaként szolgáljon. Figyelem, az ugyancsak kedvelt pácolt Hermelin – Nakládaný hermelín – kiváló sörkorcsolya, de nem sörsajt.

Van azonban a sörsajtoknak egy másik fajtája is. Ennek is a sör és a sajt a két alapvető alkotóeleme, de szemben a „pivní syr” elkészítési módjával, itt a sört és a sajtot összefőzik, és ha már krémes állagú, akkor kenik kenyérre, amit esetleg még meg is grilleznek.

Recept

Prágai sörsajt

Hozzávalók: 10 dkg ,,pivní sýr”,azaz kenhető, rúzs típusú sajt, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sprotni, fél deci világos sör, só, őrölt bors, mustár .

A hozzávalókat szépen összedolgozzuk, hogy egyenletes állagú legyen. Ezután barna vagy rozskenyérre kenve fogyasztható.

Sörsajtos szendvics

Hozzávalók: 10 dkg lágy túró, 10 dkg ,,pivní sýr” (pld. Romadur), 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, fél deci világos sör, só, őrölt bors, köménymag, chili.

A túrót, a sajtot és a vajat simára keverjük a sörrel. Megsózzuk, megfűszerezzük és hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Ezt addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Rozskenyérre, vagy fokhagymás pirítósra kenve ideális sörkorcsolya.

Angol sörsajt

Hozzávalók: fél liter sör, 30 dkg cheddar típusú sajt, 1-1 teáskanál  mustár és worchester szósz, kevés őrölt fekete bors, egy-két csepp tabasco szósz.

A fél liter sört addig főzünk, amíg a fele elpárolog. Hozzáadjuk a mustárt és a worchester szószt, majd a lereszelt vagy apróra vágott cheddar típusú sajtot, és lassú tűzön tovább főzzük állandó keverés mellett addig, amíg egynemű, sima, sűrű keveréket kapunk. A végén fűszerezzük még az így kapott sörsajtot frissen őrölt fekete borssal és tabascóval. A pirítóst megkenjük vajjal és egy réteg sörsajttal, majd grillsütőbe tesszük, amíg a sajt egy kissé megpirul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gasztro

A tökéletes rántott hús

A jelenlegi gasztronómia main stream nem sokra becsüli a bundázást. Pedig Magyarországon a mai napig a legnépszerűbb ételek közé tartozik a rántott hús.

40 világhírű művész írt nyílt levelet, hogy szüntessék meg az SZFE elleni kultúrharcot

40 világhírű művész írt nyílt levelet, hogy szüntessék meg az SZFE elleni kultúrharcot

Tompa Andrea: A haza nem Vidnyánszkyé, a haza egy érzet, a csapvíz íze, egy régi illat

Tompa Andrea: A haza nem Vidnyánszkyé, a haza egy érzet, a csapvíz íze, egy régi illat

Nincs rajta ember, saját magát vezeti el Angliából Amerikába a Mayflower hajó 400 évvel későbbi utódja

Nincs rajta ember, saját magát vezeti el Angliából Amerikába a Mayflower hajó 400 évvel későbbi utódja