szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Ez az, ami sohasem burgonya, hanem krumpli. Új dimenzió a tányérokon, új időszámítás, akár esik, akár fúj.

Az újkrumpli megjelenése a piacokon jelzi, hogy itt a nyár. Akkor is, ha ebből mostanában csak annyit érzékelünk, hogy egy órával tovább van világos valamennyire. De reménykedjünk, hogy a természet tudja a titkot. Az újkrumpli sokban különbözik elvermelt társától. A zsenge darabok áttetsző, rózsaszín ruhájukban nemcsak sokkal tetszetősebbek, de szinte kizárt, hogy vonzó külsejük romlott belsőt takarna. Az íze is sokkal zamatosabb, üdébb, vitamintartalma pedig újkorában a leggazdagabb. Nem elhanyagolható, hogy az újkrumpli nagyon magas víztartalommal bír, sokkal kevesebb kalóriát, viszont több vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz mint a téli, így fogyókúrázók, diétázók is bátrabban falatozhatják.  Mielőtt pár igazán finom, újkrumpliból készült fogás receptjét sorra vennénk, lássuk,  milyen fortélyai is vannak a tökéletes újkrumpli elkészítésének.

Tippek, trükkök, fortélyok

Ha módunkban áll, szerezzük be biotermelőtől. Mivel az újkrumpli sok vizet tartalmaz, ha pároljuk, csak nagyon vékonyan kenjük ki az edényt vajjal vagy olajjal. Fog annyi vizet engedni, amennyiben szépen meg is párolódik.

Aréna 2000 kiadó

Az újkrumpli vékony héját kár lehántani, ízesebb is lesz, ha nem szabadítjuk meg lenge ruhájától. Így elég, ha alaposan megmossuk. Ha mégis idegenkedünk a héjas változattól, könnyebben meghámozható, ha sós vízben áztatjuk rövid ideig. Ugyancsak jó módszer, ha forró, szódabikarbónás vízbe dobjuk pár percre, utána könnyen lekaparhatjuk a héját. Mivel a művelet elszínezheti a bőrünket, a tisztításhoz érdemes gumikesztyűt húzni. Ha ódzkodunk a gumikesztyűtől, elég ha krumpli tisztítás után bedörzsöljük a kezünket ecettel vagy citrommal. Egyébként már kapható némely szupermarketben, konyhai felszereléseket forgalmazó boltban az úgynevezett dörzsi kesztyű, amit kifejezetten az újkrumpli tisztításához találtak ki.

A piacokon gyakorta találkozhatunk már megtisztított újkrumplival. Ha csak lehet, ne vásároljunk ilyet! A megtisztított újburgonya gyorsan veszít frissességéből, még ha vízben tartják is. Ezekbe a tároló edényekbe viszont  gyakran tartósítószeres, vegyszeres vizet tesznek, hogy a burgonya tovább friss maradjon. Ha időszűkében mégis ilyen krumplit vásárolunk, vizsgáljuk meg a darabokat, hogy elég tömörek-e.  Az az újburgonya, amelyik puha, gumis felületű, régóta ázik, illetve   vegyszeresen vízben tárolt. A megvásárolt újkrumplit 2-3 napon használjuk fel, mert sokat veszít a víztartalmából. Nem szabad műanyag zacskóban tárolni, mert könnyen befülled, rothadásnak indul. Ha az újkrumpli egy kicsit megfonnyadt, akkor tegyük pár órára hideg vízbe és utána készítsük el.

Ha sült vagy grillezett újkrumplit készítünk, akkor mindenképpen hagyjuk meg a héját, mert csak így lesz igazán ropogós. Ne készítsünk újkrumpliból pürét. Magas víztartalma kicsapódik, és a püré nyálkássá válik. Ugyancsak nem jó bő olajban megsütni. Az újkrumpliban lévő nedvesség és a forró olaj találkozója könnyen gejzírkitöréshez hasonló jelenséget produkálhat a konyhánkban. Hagyományos fogást, például paprikás krumplit is készíthetünk újkrumpliból, de vegyük figyelembe, hogy a főzési ideje rövidebb, mint téli társáé. Az újkrumpli  kedvenc, friss zöldfűszer társai: petrezselyem, kapor, snidling, rozmaring, menta. 

 

[[ Oldaltörés (Receptek) ]]

 Tejszínben sült kéksajtos újkrumpli

1 kg újkrumpli
5 – 6 dkg vaj
2 dl tejszín
2 – 3 evőkanál tej
2 kisebb fej lilahagyma , apróra vágva
15 dkg kéksajt összemorzsolva
1 csokor friss petrezselyem
só, bors, szerecsendió
 Ízlés szerint a tetejére bacon szeletek (elhagyható)

Aréna 2000 kiadó

Az újkrumplit alaposan mossuk meg. Ha apró a krumpli, akkor süthetjük egészben is. Ha nagyobb darabok, akkor vágjuk egyforma karikákra vagy hasábokra. Egy tűzálló tálat kenjünk ki bőségesen vajjal. Rakjuk le a krumplikat. A tejszínt keverjük el a tejjel és a sóval, borssal, szerecsendióval, locsoljuk rá a krumplira. Tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe, és süssük 20 percig. Vegyük ki, hintsük meg az apróra vágott lilahagymával és az összemorzsolt kéksajttal. Ízlés szerint a tetejét gazdagíthatjuk még pár szelet baconnal is. Tegyük vissza a sütőbe további 5 percre, majd az utolsó 5 percben már csak a tetejét pirítsuk. Ha a krumplit csak vajban és tejszínben sütjük meg, akkor finom köretként is tálalhatjuk.

Színes nyárs újkrumplival (4 személyre)

12 szem kisebb újkrumpli
12 szem koktélparadicsom
12 kocka kecskesajt
lilahagyma hasábokra vágva,
kaliforniai paprika  kockára vágva
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
friss bazsalikom, apróra vágva
kb. 1 dl olívaolaj
4 nyárs

Az újkrumplit forrásban lévő vízben kb. 7 – 8 percig főzzük. Utána egymás után váltakozva felfűzzünk a nyársra az újkrumplit, koktélparadicsomot, kecskesajtot, lilahagymát és kaliforniai paprikát. Az összezúzott fokhagymát belekeverjük az olívaolajba, és megkenjük vele a nyársakat. Grillen (de készíthetjük teflonserpenyőben is) minden oldalát kb. 2 – 3 percig sütjük, időnként megkenve az olívaolajjal. Apróra vágott bazsalikommal meghintve tálaljuk.

Kapros újkrumplifőzelék

A megtisztított, kockára vágott újkrumplit feltesszük sós vízben főni. Amíg fő a krumpli, addig apróra vágunk két csokor kaprot. A tejszínt és tejfölt összekeverjük, hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót, és egy citrom reszelt héját, valamint két evőkanál finomlisztet. Simára keverjük. Ha a krumpli műár puha, akkor állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejszínes-tejfölös habarást, belekeverjük a kaprot és a barna cukrot. Megvárjuk, amíg egyet rottyan és kissé besűrűsödik. Ízlés szerint citromlével ízesítjük.

70 dkg újkrumpli
2 csokor kapor
2 dl tejföl
2 dl tejszín
7 dl víz
1 citrom leve és héja
1 evőkanál barnacukor
2 – 3 evőkanál liszt
Só, bors, szerecsendió

Batyus újkrumpli

Igen gyors és egyszerű vendégváró fogás,amivel nagy sikert arathatunk. A hozzávalók mennyisége attól függ, hány személyre készül. Számoljunk fejenként legalább 2 batyuval, válogassunk nagyobb szemű újkrumplit hozzá. A krumplit héjastól (alaposan lemosva) egy méretes fólialapra ültetjük, köré teszünk vékonyra szeletelt fokhagymát, lila hagymát, gombát, paradicsomot, szeletelünk mellé sajtot, sonkát, kockára vágott szalonnát. Mielőtt batyuformára hajtva betekernénk a fóliát - jól záródjon, de ne legyen túl szoros -, kevés száraz fehér borral is meglocsoljuk az egész rakományt. 15-20 percre 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a csomagokat. Ennyi idő alatt az ízek csodásan összeérnek. Mellékelhetünk hozzá valamilyen  zöldfűszeres mártást vagy csak friss, aprított petrezselyemmel, kaporral kikevert tejfölt.   

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Haulitus Anikó Gasztro

Tökéletes spenót – recept

A spenótot vagy imádja valaki, vagy rosszul lesz már a láttán is. Szinte biztos, hogy aki nem Popeye csapatába tartozik, főleg azért ódzkodik tőle, mert csak a menzás, rántással ragacsossá tett főzelék jutott kényszerű osztályrészéül. Pedig a spenótból sokféle ízletes fogás készíthető.

Haulitus Anikó Gasztro

Tökéletes epresek – recept

Nyárcsalogató piros szépség. Színe hivalkodó, illata és látványa csábító, üde íze megunhatatlan.

Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes spárga - receptek

„Ne feledd sose barátom, hogy a fölséges eledelnek a csúcsa a legfölségesebb” - tanácsolja nem kisebb ínyenc, mint Apicius.

hvg.hu Élet+Stílus

A tökéletes puliszka - receptek

Puliszka, polenta, mamaliga, málé. Első hallásra tán egy mondóka kezdetének is tűnhet, de ez mind a kukoricadarából és -lisztből, számtalan ízesítéssel készült étel elnevezése.

hvg.hu Élet+Stílus

A tökéletes pogácsa - recept

Gyerekkorom egyik rejtélye volt, hogyan is sülhet valami hamuban. Kedvenc mesehőseim tarisznyájából nem hiányozhatott az a bizonyos kis kerek harapnivaló. Amely aztán elkísért felnőtt koromra az értekezletekre, a mindenkori munkahelyi büfékbe, házibulikra, útjaimra itthon s külhonban. Igaz, többnyire nem hamuban sült.