szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?

„A világot tökéletesre teremtette a jóisten. De a jó bort az ember teremtette önmaga és az istenek örömére.“ Ennél jobb mottót aligha választhatott volna magának az egri pincészet. Elég, ha csak Bőkezű Démétér istenasszonyra gondolunk. Sikerről, fröccsről és Egerről beszélgettünk Demeter Csabával.

hvg.hu: Úgy sejtjük, szereti a focit, nemcsak borválogatottat, de szurkolói fröccscsomagot is összeállított a foci- és borbarátok örömére. Több borász is aktívizálta már magát, hogy sör helyett bort töltsön a futballrajongók poharába. Mi a benyomása, sikeres volt az akció, idén már több bort ittak a magyarok a vébé alatt a korábbiakhoz képest?

D. Cs.: Magát a focit annyira nem ismerem, viszont a jó meccseket annál inkább imádom nézni a barátaimmal fröccsözés közben. A fröccs- csomagunknak is az adta apropóját, hogy bármerre járok, vendéglátó egységekben vagy ismerősőknél meccsnézés közben mindenki sört iszik. Ezzel nincs is baj, én magam is szeretem a sört. A probléma ott kezdődik, hogy ma Magyarországon a fröccskultúra nem terjedt el, így ritkán merül fel egy pohár finom hűvös fröccs alternatívaként, a hangulat fokozására.

A borász. Sikeres időszak

A célunk, hogy ha az emberek megkérdezik maguktól, mit igyanak este a meccs alatt, akkor jusson eszükbe a fröccs is, hiszen itthon a fröccs „őshonos“ ital, úgynevezett hungarikum. A kezdeményezésünk eredményeként körülbelül négy-ötezer ember biztosan a mi fröccsborainkat itta az elmúlt hetekben, ami nekünk már siker. A fröccs elterjesztése nagyon nagy munka, minden borász kell hozzá, és kizárólag hosszútávon érdemes ebben gondolkodni.

hvg.hu: Jó időszak áll a pincészet mögött, a Challenge International du Vin 2010-en például nagy sikerrel tudott szerepelni. Mi a siker titka?

D. Cs.: Óriási évek vannak mögöttünk. 2010-ben   uraltuk a nemzetközi borverseny világot magyar részről. Ennek nincs nagy titka, egyszerűen csak a nemzetközi ízlésnek megfelelő borokat kell készíteni. Van azért benne  pici nehézség, mivel ez nem egyezik a magyar versenybírák ízlésével, de ez már legyen a mi bajunk. Azért az az álmom, hogy egyszer Magyarországon is igazán elismerjék a munkámat.

hvg.hu: Milyen volt az elmúlt tíz év?

D. Cs.: Nagyon nagy változás kellett, ahhoz hogy most itt s így  lehessünk: sikeresen, eladósodás és hitel nélkül. Nagy harc volt ez a tíz év, az öregektől átvett pincét teljesen rehabilitáltam, csak annyi maradt meg a régmúltból, hogy szőlőből készítjük a borainkat és kizárólag tölgyfahordóban. Mi már másfajta szőlőket termelünk, más dűlőben, más műveléssel, és azokból a fahordó kivételével másképp készítünk bort.

hvg.hu: Lázadó borászként él a köztudatban.

D. Cs.: Mindig mást csinálok, mint a többiek. Ha a divat a cabernet sauvignon, de nekem nem tetszik, akkor nem fogom futtatni, mert tudom, hogy nem idevaló fajta. A reduktív bor divatját sem követtük, én olyat nem készítek, sőt, még krómacél tartályunk sincsen. A modern címkéink is ide sorolandók, vagy az internetes aktivitásunk, szóval sok tekintetben szakítunk a régi dolgokkal, lázadunk ellenük.

hvg.hu: Ha már említette az internetet, a honlapon és a borok megjelenésén is rögtön szemet szúr, hogy a Demeter Pincészet haladó, modern szellemiségű hely. Miközben Egerben, és persze a régóta borászkodó Demeter családban, nyilvánvalóan nem szabad elfeledkezni az évszázados borászati hagyományokról sem. Hogyan egyensúlyoz a múlt és a jövő között?

D. Cs.: A képlet egyszerű. A dizájnban nem szabad röghöz kötöttnek lenni, a régihez ragaszkodni, bármennyire is tetszik. A franciák így tettek, és el is vett tőlük egy óriási piacot a  borok modern ötletes címkéivel és marketingjével az Újvilág. Mi olyan stílust indítottunk, ami modern, de elegáns is egyben. S ez nagyon be is jött, nem csak a borainkat, hanem a címkéket is imádják az emberek. A technológiában, viszont nem engedek, ott maradtak a hagyományok. Sőt, ha lehet mondani, még visszafelé is haladunk. Számomra is érdekes, de szépen megfér a két stílus egymással. Olyanok vagyunk, mint egy fekete-fehér fotó, modern, divatos és régimódi egyben.

hvg.hu: Kicsit beszélgessünk a borvidékről. Mostanában mintha más, tradicionális borvidékek marketingje erősebb lenne Egerénél. Holott a Challenge International du Vin aranyérmes hármasfogata – Demeter, St. Andrea, Kovács  Nimród Winery – és az idei Chardonnay du Monde egyetlen magyar aranyérmese – a KNW Battonage Chardonnay – is egri illetőségű. Hogyan látja a borvidék helyzetét és a helyi bormarketinget?

D. Cs.: Egerért nem kell aggódni! Itt ezer éve termelik a magyarok a szőlőt. Nekünk volt honnan leesni, koppantunk, megütöttük magunkat, de már kifelé jövünk a gödörből. Ezzel minden egri borász tisztában van, és most mindannyian megteszünk mindent azért, hogy megint a csúcsra jussunk. Egernek kell egy erős vezetés úgy mint borvidék és mint város, ami félig meddig meg is van már, és akkor a marketing is más lesz. Mindazonáltal a legrangosabb borversenyek egyikén, a bordeauxi Challenge International du Vin-en, most 2010-ben az egri borvidék tényleg toronymagasan az első helyen végzett. Ezen kívül 2010 a Bor Éve Egerben, aminek köszönhetően a város, és az önkormányzat is egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy méltó helyet foglalhassunk el a magyarországi és külföldi borpiacokon.

hvg.hu: Van a borásznak kedvenc bora? Melyikre a legbüszkébb? S melyiket issza fröccsként? Csakhogy búcsúzóul visszakanyarodjunk kedvenc témájához.

D. Cs.: A Hanga 2009 a legkedvesebb, és erre is vagyok a legbüszkébb. Szinte minden nap ezt iszom fröccsnek is. Ilyen melegben legyőzhetetlen, és az idén ezzel is nyertünk aranyérmet Bordeaux-ban. Ebből is látni, hogy a jó fröccshöz jó bor kell. S amit mindenkinek tudnia kell: fröccsöt csak szódával!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Légli Ottó a borászok borásza 2010-ben

A Vinum Praemium alapítvány kuratóriuma állította össze a hazai borszakma 50 kiválóságának listáját, akik maguk közül választották meg 2010-re a Borászok Borászának Légli Ottót. Az év borászfelfedezettje Tarnóczi Zoltán lett, „A magyar borért” díjat pedig Takács Lajos kapta.

hvg.hu Gazdaság

Borászok 12 pontja: lehet csatlakozni, lehet vitatni

Ismert borászok az ország legkülönfélébb borvidékeiről fogtak össze és fogalmazták meg azt a 12 pontot, amelyektől azt remélik, olyan programmá érnek össze, amely a magyar borászatot, borkultúrát és borfogyasztást magasra emeli.

hvg.hu Gasztro

Éremeső egri boroknak Bordeaux-ban

Szép magyar siker született az idei Challenge International du Vinen, a világ egyik legnagyobb és legelismertebb nemzetközi borversenyén.