szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tokaji, egri, villányi, soproni és zalai borokkal is koccinthatnak majd az európai uniós tagállamok kormánytagjai Brüsszelben jövőre, Magyarország európai uniós elnökségének félévében.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden mutatta be az uniós illetékeseknek a magyar kínálatot, amelyet a brüsszeli hivatalos találkozók idején javasolnak az asztalra helyezni. Robák Ferenc, az uniós elnökségért felelős kormánybiztos újságíróknak elmondta, hogy miközben a Magyarországon rendezendő, a tervek szerint mintegy 250 eseményen kizárólag magyar borokat szolgálnak fel, a brüsszeli találkozókon az italok csak mintegy fele származhat majd a magyar pincékből.

Ez is jelentős mennyiség lesz azonban, hiszen az ilyen típusú rendezvényeken félévente 4-5 ezer palack bor fogy el. Látni kell továbbá azt is, hogy a magyar borok ilyen jellegű bevezetése reklámnak is jó, fokozhatja az italok ismertségét, és további beszerzésekre ösztönözheti az érdeklődőket. 

A brüsszeli borkóstolón Gál Helga, a magyar elnökség borfelelőse (sommelier-je) mutatta be a kiválasztott kilenc bort és a két pezsgőt az uniós szakembereknek. Mint Magyarország első magyar női sommelier-je a sajtónak elmondta, a bemutatott borokat nyolctagú, pártatlan zsűri választotta ki 63 előzetesen szelektált fajta közül. Elárulta, hogy a pezsgők közül a György-Villa Louis Francois száraz pezsgője máris egyértelműen elnyerte a brüsszeli kóstolók tetszését.

A bemutatott másik pezsgőfajta a Chateau Vincent Blanc Fleur fajtája volt, míg a borok közül a Bussay Pince Rajnai Rizlingje, a St.Andrea cég Örökkéje, Gál Tibor Egri Kadarkája, a Királyudvar Tokaji Sec nevű nedűje, a Weninger Soproni Kékfrankosa, a Gróf Buttler Borászat egri Bikavére, a villányi Bock Cuvée, valamint a tokaji Andante furmint (Gróf Degenfeld Szőlőbirtok), illetve az ötputtonyos aszú (Zemplén Hegyhát) mutatkozott be Brüsszelben.

Robák Ferenc beszámolt arról is, hogy az uniós találkozón magyar gasztronómiai specialitásokat is felszolgálnak majd a résztvevőknek a jövő év első felében tartandó magyar EU-elnökség idején.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI/hvg.hu Gazdaság

Piero Antinori: a szupertoszkán tapasztalatok és a magyar bor sikere

A hatvanas-hetvenes években válságban lévő toszkán bortermelés mára a világ élvonalába került annak köszönhetően, hogy a hagyományokat össze tudta egyeztetni az új hatásokkal. Az olasz borászatot megváltoztató szupertoszkán mozgalom egyik elindítója és vezéralakja, Piero Antinori nemrég a budapesti VinCE 2010 szakmai konferencián tartott előadása után kérdésekre is válaszolt.

hvg.hu Gasztro

Magyar bort mindenkinek

A magyar bor szeretetére, a kulturált borfogyasztásra hívja fel a figyelmet egy július 15-től augusztus 31-ig tartó kampány.

hvg.hu Gazdaság

Nagy botrány a magyar borászatban – tiltakoznak a csúcsborászok

A legismertebb és legmegbecsültebb magyar borászok közül jó néhányan aláírták azt a kiáltványt – három szakmai szervezettel is megerősítve –, amely a magyar közösségi bormarketing körüli (szerintük) áldatlan állapotokra hívja fel a figyelmet. Követeléseiket is megfogalmazták.