szerző:
V. Gy.

Gasztronómiai körökben ódákat képesek zengeni az ételek és borok harmóniájáról. Hosszú ideig a sör olyannyira száműzve volt erről a területről, hogy szinte axiómaként rögzült a fejekben: a sör a focipályák itala. Itt az idő ezt a tévhitet eloszlatni, és a sört az őt megillető pozícióba helyezni.

Rögtön hozzátéve persze, hogy a jó sört. A legtöbb probléma ugyanis pont ezzel volt, hogy a gasztronómiában idáig szinte csak a focisörrel próbálkoztak. Azzal a sörrel, ami egyébként kiváló egy grillezett csülök, egy jókora darab spare ribs vagy pár virsli és némi kolbász mellé. De egy kifinomultabb menühöz nem való, pláne nem minden fogáshoz. Ha mindenképp párhuzamot szeretnénk vonni egy borvacsorával, akkor ez olyan, mintha minden fogás mellé egy (500 forint/liter árú) szupermarket-sajátmárkás rizlinget vagy pinot-t ajánlanánk.

Takács Lajos példát mutat
©

Hiába a legjobb, legkreatívabb séf, a kommersz tucat sörrel a produkció féloldalas marad – mint ahogyan ezt néhány példa már mutatta. Ahhoz, hogy az egész teljes, kerek gasztronómiai élménnyé váljon, megfelelő sörök is kellenek, amelyek – szerencsénkre – egyre inkább beszerezhetőek itthon, Magyarországon is.

S, hogy ne csak a levegőbe hangozzanak el ezek a szavak, rögtön két sörvacsorára is felhívnánk a figyelmet: az egyiket most pénteken, 26-án tartják a Jardinette étteremben, ahol Tóth Sándor konyhafőnök állított össze ötfogásos vacsoramenüt. Az öt fogáshoz öt különböző német sört rendeltek, közöttük olyan érdekességek szerepelnek, mint a Schneider Aventinus duplabak búzasör, vagy a Schlenkerla füstölt Marzenje, de a St. Georgen Kellerbierje is megér egy misét.

A következő hét első napján, november 29-ikén pedig az Olimpiában Takács Lajos celebrál nyolcfogásos sörvacsorát, természetesen nyolcféle sörrel, amelyek között szerepel belga lambic és trappista sör, az Erdinger duplabak búzasöre, a Pikantus, valamint igazi ritkaságszámba menő dán és amerikai kézműves sörök. A fogásokról egyelőre csak annyit árulhatunk el, hogy lesz, amelyik sörrel készül, és szerepet kap a komlófüst is.

(Gasztronómiai) kalandra fel!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
V. Gy. Gasztro

A belgák és a sör

Belga sörfőzők köreiben még ma is erősen tartja magát az a nézet, miszerint a sörfőzés mesterségére maga Gambrinus, vagyis Jan Primus, Brabant hercege tanította meg őket.

V. Gy. Gasztro

Ferran Adrià szerint a sör

Igenis lehet alternatívája a bornak az éttermi vendéglátásban, különösen az úgynevezett borgyilkos ételek kísérőjeként, amikhez nehéz, vagy egyszerűen lehetetlen hozzáillő bort találni.

Jegyezze fel a dátumot: újabb gépeket jelent be hamarosan az Apple

Jegyezze fel a dátumot: újabb gépeket jelent be hamarosan az Apple

Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

Hiába a rákkeltő anyagok szivárgása, a hatóságok szerint nincs gond a budapesti ivóvízzel

Hiába a rákkeltő anyagok szivárgása, a hatóságok szerint nincs gond a budapesti ivóvízzel

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!