szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

A 2010 Fiatal Magyar Borásza elnevezésű internetes szavazás apropóján tartottak a múlt héten borkóstolóval egybekötött bemutatót a címért versengő ifjú szakemberek.

Az először tavaly meghirdetett versenyt örömmel üdvözölte a szakma, hiszen remek lehetőséget ad az ifjú borászoknak a nemes megmérettetésre. A 2009-es győztesek, Konyári Dániel és Bolyki János ígéretes pályának néznek elébe, s nevük ismerősen cseng a borszerető közönség körében. Hogy ki lesz az idei győztes, még nem tudhatjuk, a mezőny mindenesetre népes, 59-en neveztek be a versenybe. Nem véletlenül érdeklődnek szép számmal a borászok e bemutatkozási lehetőség iránt. Egy, a borkóstolón résztvevő szakértő elmondta, hogy egyes pincészetek forgalma akár negyedére is csökkenhetett a gazdasági válság hatására.

Sorolhatnánk az ismert és kevésbé ismert neveket, ám a bemutatón a lista helyett sokkal beszédesebbek voltak a borok. Anélkül, hogy bármiféle borszakírónak adná ki magát – ezt nehezen is tehetné meg –, e sorok írója két bort tartott kiemelésre méltónak a múlt heti borkóstolóról. Egyet Villányból, egyet pedig a Mátraaljai borvidékről.

Jelölések és jótékonyság

A zipp.hu internetes lap bor-agora oldalán lehet szavazni a fiatal borászokra december 31-éig. Minden voksoló három borászt jelölhet be. A jelölések egy-egy pontot érnek.

 

A jótékony célokról sem feledkeztek meg a szervezők – köztük Ruck Levente újságíró –, hiszen a Vak Diákok Sportegyesületének gyűjtenek adományokat, amiből bringás és egyéb sporttevékenységeiket finanszírozhatják. Remélik a szervezők azt is, hogy a győztes borász, ahogyan tavaly, az idén is felajánlja a díjátadó est során a borból szerzett bevételét az egyesületnek.

Az első Szél Ági nevéhez kötődik, a villányi Janus Pincészetből, amely a Tenkes délnyugati platóján telepített újonnan 12 hektárnyi szőlőt. A különleges finomságú Cabernet Franc ízeinek szakszerű leírásához Pécsi-Szabó Dénes, a borászat szintén fiatal szakértője adott segítséget. A vörösbor közepe vanília, a vége pedig kávé – mondta, bár akadt olyan „tesztelő” is, aki ezt csokinak érezte. Amikor pedig megkérdeztük, hogy akkor tessék már megmondani, mi is ennek a bornak az eleje, azt a választ kaptuk a fiatal szakértőtől: „Bor.” A pincészet termékeit  két család állítja elő, idén a Szél família tagja verseng hivatalosan, Pécsi-Szabóék ezért inkább csak a háttérből támogatják őket.

Az este másik nagy élménye Hadobás Csaba édes desszertbora, egy Cabernet Sauvignon rosé volt, amely eper ízével tűnt ki. A kései szüretelésű, töppedt szőlőből – maradványcukor felhasználásával – készült ital igazán különlegesnek bizonyult. A desszertborral való összehasonlítás végett elhozták Hadobásék Cabernet Sauvigon vörösborukat is, amivel igazolták: képesek remek száraz bort is csinálni ugyanabból az alapanyagból.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gazdaság

Légli Ottó a borászok borásza 2010-ben

A Vinum Praemium alapítvány kuratóriuma állította össze a hazai borszakma 50 kiválóságának listáját, akik maguk közül választották meg 2010-re a Borászok Borászának Légli Ottót. Az év borászfelfedezettje Tarnóczi Zoltán lett, „A magyar borért” díjat pedig Takács Lajos kapta.