Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"65bb1177-bf50-404c-8875-5bf945f68471","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Brit kutatók szerint a víz már 100 millió évvel az ősrobbanás után is létrejött a világegyetemben.","shortLead":"Brit kutatók szerint a víz már 100 millió évvel az ősrobbanás után is létrejött a világegyetemben.","id":"20250426_osrobbanas-vilagegyetem-kutatas-viz-keletkezese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/65bb1177-bf50-404c-8875-5bf945f68471.jpg","index":0,"item":"64e5635c-c3df-4798-83af-e42cd003178a","keywords":null,"link":"/tudomany/20250426_osrobbanas-vilagegyetem-kutatas-viz-keletkezese","timestamp":"2025. április. 26. 18:20","title":"Sokkal hamarabb keletkezhetett víz az univerzumban, mint eddig hittük","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9ffb3fc4-5573-410f-9609-f6098d9f2e4e","c_author":"Proktis-M ","category":"brandchannel","description":"Az aranyér hiába számít népbetegségnek, mivel kellemetlen és kényelmetlen helyen van, az indokoltnál sokkal kevesebbet beszélünk róla. A várandósság vagy a szülés miatt kialakult aranyérre ez fokozottan igaz. Cikkünkben összeszedtük, mit érdemes tudni az ebben az időszakban kialakult betegségről.","shortLead":"Az aranyér hiába számít népbetegségnek, mivel kellemetlen és kényelmetlen helyen van, az indokoltnál sokkal kevesebbet...","id":"20250319_varandossag-alatt-aranyer-proktis","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9ffb3fc4-5573-410f-9609-f6098d9f2e4e.jpg","index":0,"item":"f50775c0-aae9-4785-b03e-b8f390395830","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250319_varandossag-alatt-aranyer-proktis","timestamp":"2025. április. 26. 15:30","title":"Szinte mindenki küzd vele, mégsem szólnak előre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Proktis-M","c_partnerlogo":"a0e2b63f-e8d5-4c40-b3e8-aaa57a007b03","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"7c50f8be-8222-4e44-9e21-ac529e726b0f","c_author":"MTI","category":"itthon","description":"Mindeközben a Kiskörén 30,7 milliméternyi eső esett 24 óra alatt.","shortLead":"Mindeközben a Kiskörén 30,7 milliméternyi eső esett 24 óra alatt.","id":"20250426_Teljesen-ketteszakadt-penteken-az-orszag-17-Celsius-fokos-elteres-volt-az-orszag-kelet-es-nyugati-resze-kozott","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7c50f8be-8222-4e44-9e21-ac529e726b0f.jpg","index":0,"item":"772ba9f4-cbce-4739-9a99-a0fec7fa346b","keywords":null,"link":"/itthon/20250426_Teljesen-ketteszakadt-penteken-az-orszag-17-Celsius-fokos-elteres-volt-az-orszag-kelet-es-nyugati-resze-kozott","timestamp":"2025. április. 26. 10:48","title":"Teljesen kettészakadt pénteken az ország: 17 Celsius-fokos eltérés volt az ország keleti és nyugati része között","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b2e86bfb-cd93-4cb9-baf2-709e1796bf44","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A színésznő szerint ezt a címkét ragasztották rá. ","shortLead":"A színésznő szerint ezt a címkét ragasztották rá. ","id":"20250426_Takacs-Katalin-baloldalra-vagyok-tolva-akarmennyire-szeretem-a-jobboldali-kollegaimat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b2e86bfb-cd93-4cb9-baf2-709e1796bf44.jpg","index":0,"item":"0b99e800-5a95-4693-89e1-0e53730ee0f4","keywords":null,"link":"/kultura/20250426_Takacs-Katalin-baloldalra-vagyok-tolva-akarmennyire-szeretem-a-jobboldali-kollegaimat","timestamp":"2025. április. 26. 15:59","title":"Takács Katalin: baloldalra vagyok tolva, akármennyire szeretem a jobboldali kollégáimat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"43fc78c9-aa1b-416c-a4af-7147d5a3b343","c_author":"GyéZsé","category":"360","description":"Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen egy indonéz étteremben Budán. ","shortLead":"Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és...","id":"20250425_Hasbeszelo-Bartok-Bela-ut-Plataran-indonez-etterem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/43fc78c9-aa1b-416c-a4af-7147d5a3b343.jpg","index":0,"item":"a1a68497-b3ea-4140-aa24-6a3f04424360","keywords":null,"link":"/360/20250425_Hasbeszelo-Bartok-Bela-ut-Plataran-indonez-etterem","timestamp":"2025. április. 25. 19:30","title":"Hasbeszélőt a húsvéti lakomák után elvarázsolta az indonéz konyha","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8c6bb9da-dd9e-4f81-8be3-5ff62f4e2479","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Ha Putyin állítása igaz, az gyengítheti az ukránok tárgyalási pozícióit.","shortLead":"Ha Putyin állítása igaz, az gyengítheti az ukránok tárgyalási pozícióit.","id":"20250426_Putyin-bejelentette-az-orosz-csapatok-visszafoglaltak-a-Kurszk-regiot","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8c6bb9da-dd9e-4f81-8be3-5ff62f4e2479.jpg","index":0,"item":"63ca800b-7fe1-475c-9c0e-2551800b235d","keywords":null,"link":"/vilag/20250426_Putyin-bejelentette-az-orosz-csapatok-visszafoglaltak-a-Kurszk-regiot","timestamp":"2025. április. 26. 14:34","title":"Vlagyimir Putyin bejelentette: az orosz csapatok visszafoglalták az ukránoktól a kurszki régiót","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fc74b186-0a14-4d07-93cf-03b8eb028bdc","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Ebből az alkalomból gyorsan el is mondta, hogy szerinte „birodalmi központokból” akarják teletömni „mindenfajta vad gondolatokkal a gyerekek fejét, hogy hiába vagy fiú, akár lány is lehetsz”. ","shortLead":"Ebből az alkalomból gyorsan el is mondta, hogy szerinte „birodalmi központokból” akarják teletömni „mindenfajta vad...","id":"20250426_A-szellemi-ertekek-gyarapitasa-miatt-lett-Komarom-diszpolgara-Szijjarto-Peter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fc74b186-0a14-4d07-93cf-03b8eb028bdc.jpg","index":0,"item":"69e12175-32e4-46b0-b1d7-68be6ef5403a","keywords":null,"link":"/itthon/20250426_A-szellemi-ertekek-gyarapitasa-miatt-lett-Komarom-diszpolgara-Szijjarto-Peter","timestamp":"2025. április. 26. 16:40","title":"A szellemi értékek gyarapítása miatt lett Komárom díszpolgára Szijjártó Péter","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"710a527e-930c-4040-90b7-5f1ee77001ad","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"kkv","description":"Harmadszor is megszerezte a felmentést az amerikai szankciók alól az orosz Gazprom Neft és a Gazprom többségi tulajdonában lévő szerb olajtársaság, a Naftna Industrija Srbije (NIS) – jelentette be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök az Instagram közösségi oldalon szombaton.","shortLead":"Harmadszor is megszerezte a felmentést az amerikai szankciók alól az orosz Gazprom Neft és a Gazprom többségi...","id":"20250426_Megint-megkegyelmezett-a-szerbiai-Gazprom-cegnek-az-USA","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/710a527e-930c-4040-90b7-5f1ee77001ad.jpg","index":0,"item":"c2286cbf-da80-4a42-8e75-ff69bc71724a","keywords":null,"link":"/kkv/20250426_Megint-megkegyelmezett-a-szerbiai-Gazprom-cegnek-az-USA","timestamp":"2025. április. 26. 18:06","title":"Megint megkegyelmezett a szerbiai Gazprom-cégnek az USA","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A karácsonyi trakta romjaira ilyenkor már rá sem bírnak nézni a népek. Mi legyen a maradékkal?
Mi sem egyszerűbb. Tegyük a szilveszteri büféasztalra. Itt van mindjárt a pulyka, amely gyönyörűen pöffeszkedik szenteste, de őproccsága ritkán fogy el. Fagyos hangulatban jobb sorsra vár a hűtőben. Hideg sültként franciasalátával még egy vacsorára elmegy, de biztos, hogy hagy maga után még csontról ügyesen leszabdalható, tepsi aljáról barnás-kocsonyás szaftba ragadt, felkapart ízes falatokat, melyeket vétek lenne kidobni. Ezek és a többi hasonlóan járt csirke-, sertés, borjúsültdarab még jól jöhet az év utolsó napján.
Aki úgy gondolja, a maradék-felhasználás nem valami elegáns dolog, sőt, egyenesen kicsinyes, meg aztán ott van a szomszéd kutyája is, viszont szereti szilveszteri alanyunk most következő tárgyát, a húspástétomot, annak csak azt tudjuk tanácsolni, hogy akkor tülekedjen még kicsit a hentesnél. Húspástétomot ugyanis nem lehet készíteni sem tofuból, sem leveszöldségből. Hús kell hozzá mindenképpen, és lehetőleg minél többféle, amelyeket nagyon malac módra összevegyítünk. De ez abszolút adekvát az év utolsó napján.
Milliméterre, grammra pontos dózisokkal dolgozni fárasztó, de a pástétomok mértéktartást és különösen jó arányérzéket követelnek. A pástétomkészítés ugyanis nem annyit tesz, mint mindent összedarálni, masszázni és zutty bele a fűszereket. De nem ám! Kifinomultság és kreativitás híján a legdrágább húsból is csak barbárul elfűszerezett vagy ízetlenül morzsálódó kotyvalék lesz. Az igazi pástétomról nem lehet megállapítani, hogy mitől olyan nagyszerű, nem ordít ki belőle a mustár, a bors, a só, a pirospaprika, a majoránna, de ott sejlik minden falatban a gondosság és a fantázia. Meg hogy a készítője minden keverésnél csippentett belőle a kóstolás végett. Mert csak így lehet megállapítani, hogy az apránként hozzáadott fűszerek közül miből kell még egy parányi. A pástétomot előre jól be kell hűteni, majdnem dermeszteni, tálalás előtt viszont pár órával már az asztalon a helye, mert az ízei szobahőmérsékleten teljesednek ki. Így hát a maradékokat már 29-én összeadhatjuk egymással.
Recept Szilveszteri húspástétom
Megyeri Zsuzsanna
Hozzávalók 4-5 személyre: 60 deka vegyes hús: sertés, malac, csirke, pulyka, bármilyen arányban 1 közepes fej vöröshagyma 1-2 gerezd fokhagyma 30 deka vaj (nem margarin!) 1 szardíniakonzerv 10 deka borjúmájas 4 evőkanál majonéz 25-30 kapribogyó egy pici saját lével fél citrom leve, 1 csapott evőkanál mustár, majoranna, só, fehérbors, babérlevél ½ deci jó minőségű száraz fehérbor
10 deka vajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott húst, beledobjuk a babérlevelet, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. A párolásnál a fehérborral öntjük fel. Ha megpuhult, lepirítjuk kicsit, és hagyjuk kihűlni. A húsdarálón háromszor ledaráljuk a szaftjával együtt, majd hozzáadjuk a szardíniát (olaj nélkül), a májkrémet, a mustárt, a citromlevet, a majonézt és a maradék puha vajat. Ha már olyan krémes, hogy szinte habzik, óvatosan hozzákeverjük a kapribogyókat, hogy ne törjenek össze, és kivizezett őzgerincformába, vagy kerek jénaiba kanalazzuk. Fóliával lefedjük, és legalább egy napra behűtjük. Tálaláskor a forma alját forró vízzel lemossuk, így könnyen kicsusszan a pástétom. Aszpikkal is behúzhatjuk, ha a szokványos hidegkonyhai kinézetre pályázunk… de mit mondjunk, inkább ne. Pirítóssal együk, és koccintsunk.