Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"25b288a3-4482-40c5-92ff-cffa7dfa1eba","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A Cosmoprof Bologna 2025 nem csupán egy újabb szépségipari szakkiállítás volt – tökéletesen tükrözte, milyen gyorsan változik az iparág. Farkas Zsolt beszámolója.","shortLead":"A Cosmoprof Bologna 2025 nem csupán egy újabb szépségipari szakkiállítás volt – tökéletesen tükrözte, milyen...","id":"20250520_marketing-avolut-markahuseg-hianycikk-szepsegipar-marka-Cosmoprof-Bologna","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/25b288a3-4482-40c5-92ff-cffa7dfa1eba.jpg","index":0,"item":"2fca2314-c758-4636-97d2-b4e3e41f7280","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250520_marketing-avolut-markahuseg-hianycikk-szepsegipar-marka-Cosmoprof-Bologna","timestamp":"2025. május. 21. 07:37","title":"A márkahűség hiánycikk 2025-ben – állítják a szépségipari márkák a Cosmoprof Bolognán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"54717c47-2e6e-428c-9133-4711074c256f","c_author":"Gergely Márton","category":"360","description":"A kör bezárult. Orbán Viktor az „átláthatósági” törvénnyel visszahívta az oroszokat Magyarországra. De a HVG-nek 2026 nem a végső összecsapás, csak egy évszám. Ez a május 22-én megjelenő hetilap hagyományos szerkesztői bejelentkezője, a Fülszöveg.","shortLead":"A kör bezárult. Orbán Viktor az „átláthatósági” törvénnyel visszahívta az oroszokat Magyarországra. De a HVG-nek 2026...","id":"20250521_atlathatosagi-torveny-hvg-foszerkeszto-Nem-elegszunk-meg-a-legkonnyebb-megoldassal-es-senkitol-meg-nem-riadunk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/54717c47-2e6e-428c-9133-4711074c256f.jpg","index":0,"item":"239a0506-6905-4c4a-884e-2dfc37b534a0","keywords":null,"link":"/360/20250521_atlathatosagi-torveny-hvg-foszerkeszto-Nem-elegszunk-meg-a-legkonnyebb-megoldassal-es-senkitol-meg-nem-riadunk","timestamp":"2025. május. 21. 12:37","title":"A HVG főszerkesztője: Nem elégszünk meg a legkönnyebb megoldással, és senkitől meg nem riadunk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"328c1825-28f1-4ee2-ba78-bc1028bae58d","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"De veszélyben a Kandida, a Késav, az Orda és a Gida is.","shortLead":"De veszélyben a Kandida, a Késav, az Orda és a Gida is.","id":"20250521_kosa-lajos-keresztnevek-torvenyjavaslat-oralia-legolasz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/328c1825-28f1-4ee2-ba78-bc1028bae58d.jpg","index":0,"item":"f98b9c21-0e11-4e68-8586-92dd7d801763","keywords":null,"link":"/elet/20250521_kosa-lajos-keresztnevek-torvenyjavaslat-oralia-legolasz","timestamp":"2025. május. 21. 07:49","title":"Kósa Lajos hadat üzent a Legolasz és az Orália keresztneveknek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Megdöbbentő, hogy mennyire elnéző Trump, amikor Putyin hónapok óta a bolondját járatja vele. Egész Európában jön fel a szélsőjobb, amely már ott liheg a mérsékelt jobboldal nyakán. Az amerikai Szenátusban készül az a határozat, amely 500%-os vámot vetne ki mindazokra az országokra, amelyek továbbra is vesznek orosz nyersolajat. Témák és vélemények a világsajtóból.","shortLead":"Megdöbbentő, hogy mennyire elnéző Trump, amikor Putyin hónapok óta a bolondját járatja vele. Egész Európában jön fel...","id":"20250521_nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"e0c378d5-0d1e-44cd-9913-613226bc29e8","keywords":null,"link":"/360/20250521_nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. május. 21. 10:31","title":"EUobserver-főszerkesztő: Az Orbán-kormány úgy bánik el a sajtóval, mint amikor a békát lassan melegedő vízbe teszik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"549f40d2-f051-401e-9da3-8fca41ddd36d","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A magyar vásárlóktól várja a nemzetgazdasági miniszter, hogy végre felpörgessék a gazdaságot.","shortLead":"A magyar vásárlóktól várja a nemzetgazdasági miniszter, hogy végre felpörgessék a gazdaságot.","id":"20250522_Nagy-Marton-arres-arak-inflacio-novekedes-vasarlas-beruhazas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/549f40d2-f051-401e-9da3-8fca41ddd36d.jpg","index":0,"item":"4892b696-4dc3-44fe-ad4a-85f1eb508c14","keywords":null,"link":"/kkv/20250522_Nagy-Marton-arres-arak-inflacio-novekedes-vasarlas-beruhazas","timestamp":"2025. május. 22. 10:19","title":"Nagy Márton váratlan lépése: közölte, hogy egy árucsoportnál még nem korlátozzák az árrést","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"67cd1557-9b2f-465b-8e47-1974610e54fb","c_author":"Horn Andrea ","category":"sport","description":"Óriási meglepetés volt, amikor Andy Murray néhány hónappal a visszavonulása után Novak Djokovics edzője lett. Az már kevésbé, hogy fél év után elváltak az útjaik.","shortLead":"Óriási meglepetés volt, amikor Andy Murray néhány hónappal a visszavonulása után Novak Djokovics edzője lett. Az már...","id":"20250521_novak-djokovic-andy-murray-edzo-szakitas-tenisz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/67cd1557-9b2f-465b-8e47-1974610e54fb.jpg","index":0,"item":"9c6be397-ea0f-485b-a8b9-cdffecd2fd96","keywords":null,"link":"/sport/20250521_novak-djokovic-andy-murray-edzo-szakitas-tenisz","timestamp":"2025. május. 21. 15:35","title":"„Nem volt benne több” – Djokovics elárulta, miért szakított Murray-vel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3183a605-3a6c-43d8-9582-c89ce9646e37","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Egyre fogynak a boltok, igaz tavaly már csökkenő ütemben. Csak pékségből ékszer- és halboltból lett valamivel több.","shortLead":"Egyre fogynak a boltok, igaz tavaly már csökkenő ütemben. Csak pékségből ékszer- és halboltból lett valamivel több.","id":"20250521_kiskereskedelem-statisztika-boltok-uzletek-szama-ksh","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3183a605-3a6c-43d8-9582-c89ce9646e37.jpg","index":0,"item":"da741fc1-84bf-4f44-85db-356692855966","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250521_kiskereskedelem-statisztika-boltok-uzletek-szama-ksh","timestamp":"2025. május. 21. 11:13","title":"Naponta kilenc bolt zárt be tavaly, és ez jó hír","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c4714664-d29a-42a9-84bd-6a61df7ebfb7","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"Mi szükség van még egy könyvre a holokausztról? – ezt kérdezték Magyarországon és az USA-ban is George Eisentől. Az Amerikában élő történész új munkája egyszerre személyes történet a családját ért tragédiáról és tudományos munka az 1941-es galíciai vérengzésekről.","shortLead":"Mi szükség van még egy könyvre a holokausztról? – ezt kérdezték Magyarországon és az USA-ban is George Eisentől...","id":"20250521_hvg-harom-kamenyec-podolszkij-oldokles-holokauszt-zarandokut-george-eisen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c4714664-d29a-42a9-84bd-6a61df7ebfb7.jpg","index":0,"item":"e2590bfe-8724-4461-81f1-15b18e9cde43","keywords":null,"link":"/360/20250521_hvg-harom-kamenyec-podolszkij-oldokles-holokauszt-zarandokut-george-eisen","timestamp":"2025. május. 21. 19:32","title":"„Palack, benne a tömeggyilkosságról szóló üzenettel” – a magyar történetírás hazugsága és az Eisen fivérek tragédiája","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ma már nem ritkaság, hogy honfitársaink a világ valamelyik szigetén landolnak, s a nyaralás alatt a gasztrokultúrára is kíváncsiak. A Kanári-szigetek legnagyobbikán, Gran Canarián örömmel fedeztünk fel néhány helyi különlegességet a szállodák, éttermek nemzetközi típusételei között.
Maspalomas atlanti-óceáni partvidékét az angol üdülővendégek tették felkapott hellyé, így nem csoda,hogy az egyik legkedveltebb strandot Playa del Inglesnek hívják. A trópusi „leheletű” környezetbe – ahol a legkülönbözőbb pálma- és fikuszfák lengedeznek a szélben, leander- és hibiszkuszbokrok virítanak, sárkányfák nőnek – még egy homoksivatagot is varázsolt a teremtő. A Nagy Kanári-sziget más részein a sziklás táj képét vulkánikus kráterek teszik izgalmasabbá. Amilyen a természeti környezet változatossága, olyan gazdagok az itt élők helyi ételspecialitásokban. A guanche őslakóktól örökölt alapétel a gofio, amit főként kukorica őrleményből, lisztből készítenek, vízben vagy tejben főzve önállóan vagy köretként is fogyasztják. A puchero canario raguleves is régóta népszerű ezen a vidéken. Hallevesük a caldo de pescado, s hagyományos halételük a párolt sózott halból készült sancocho canario burgonyával vagy édesburgonyával, gofióval és mojo mártással. Híresek a hegyekben készült kecskesajtok, amit kisütve szintén mojoval esznek. A Kanári-szigetek vulkánikus talaján termelt szőlőből készült boraik valóságos életelixírnek számítanak, akárcsak büszkeségük, a szintén helyi specialitás, az Artemi mézes rum.
A kanári konyhát egyébként az egyszerűség jellemzi, nem kell körmönfont fogásokra gondolni. Az ételek természetesek, nagyon ízletesek, ami a kedvező klimatikus körülményeknek, a sok napsütésnek köszönhető. Igaz, láttunk olyan paradicsomültetvényt is, ahol az erős napsütéstől védik a növényeket. Az itt termelt zöldségfélék mellett az apró méretű banán, a cukornád, a citrusfélék, olajbogyók, a szőlő, a tejtermékek jelentik az ételek és italok fő alapanyagait, a többit pedig az óceán gazdag éléskamrája adja.
fashionfusiononfood.com
A Kanári-szigetek mai kulináriájában meghatározók a guanche őslakós, a spanyol, a latin-amerikai – ebből is a venezuelai – és a kontinentális afrikai gasztronómiai hatások. Az egyik legtipikusabb ételük a papas arrugadas, a ráncos burgonya, amit a többféleképpen készített pikáns mojo (kiejtése: moho), csípős-savanyú mártással leöntve, vagy abba mártogatva fogyasztanak. Az apró krumplicskákat hámozatlanul vízben megfőzik (régen tengervízben főzték). Ez a nagyon finom ízű burgonya a papa bonita jól terem a vulkánikus talajon. Adják előételként, de fogyasztják kanári-szigeteki tapasként is. Halakhoz, húsokhoz köretként dukál. Könnyen elkészíthetjük magunk is a hozzávaló mártással együtt.
Papas arrugadas
Hozzávalók: 1kg apró burgonya, 6 evőkanál tengeri só, negyed citrom és víz.
A burgonyát hámozás nélkül jól megmossuk, vagy szivaccsal,kefével alaposan megdörzsöljük a felületét. Fazékba rakjuk a feloldott tengeri sóval (a sima is megteszi) és a citrommal együtt, majd annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Közepes lángon puhára főzzük a burgonyát, majd leöntjük róla a vizet. Körülbelül két percre visszatesszük a tűzhelyre, amíg a héja kiszárad, s ráncossá válik a sótól. Miután kiszedtük a lábasból,még néhány percre konyakendővel letakarjuk. Tálra vagy tányérra rakva kínáljuk a mojo picón-nal vagy mojo verdé-vel leöntött papas arrugadas-t. Autentikus változat a sütőben enyhén kipirított héjú krumpli is.
Mojo picón (Mojo Rojo)
Hozzávalók: egy fej fokhagyma, 2 db erős pirospaprika, 1 teáskanál kömény, 1 teáskanál őrölt piros paprika, 4 evőkanál ecet, 15 evőkanál olívaolaj, só ízlés szerint.
A megtisztított és felaprított fokhagymát, a felvágott, kimagozott paprikát, hozzáadva a köményt és a sót robotgéppel összedolgozzuk. Hozzá adjuk az őrölt paprikát, majd óvatosan,kanalanként az olívaolajt és az ecetet. Alaposan összekeverve sűrű krémet kapunk. Kevéske vízzel kiegészítve máris elkészült a csípős-savanyú mártásunk, amit hűtőben egy hónapig is eltarthatunk. Ha nem akarjuk, hogy túl erős legyen, vágjuk ki a paprika ereit. Nemcsak a ráncos krumplihoz, hanem tetszés szerint – sült,grillezett - húsokhoz is felhasználhatjuk ízesítésre. A mojo zöld változatát, a mojo verdét ugyanígy készítjük, viszont zöldpaprikával helyettesítjük a pirosat és egy csomónyi felaprított koriander zöldet használunk még fel hozzá. Van ahol a mojoba őrölt mandulát is tesznek egy kicsit másabb ízhatás kedvéért, illetve ezzel sűrítik, testesítik.