Keserű méz habbal

Keserű méz habbal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem is olyan régen, ha opálos sör került a poharunkba, gyanakodtunk, átvágott a csapos, döglött a hörpölnivaló. Mára megtanultuk, lehet, hogy egy jóféle szűretlennel kínálnak.

Lassan átrajzolódik a magyar sörfőzés térképe. Egyre több hazai kézműves sörfőzde ismeri fel, hogy nem a nagy sörgyárak kínálatával kell versenyeznie, hanem egyedi, különleges sört kell készítenie, ha életben akar maradni. A fóti sörfőzők egy egészen egyedi ízvilágú sört fejlesztettek ki. Tulajdonképpen nem más, mint egy erős, édes lágersör (62 százalék), melynek ízét mindenekelőtt a keserűkomló adja. A bőségesen adagolt világos maláta magas Balling fokot (14,6) és erős édességet ad, ami magabiztosan hordja a hátán a tekintélyes mennyiségű Magnum keserűkomlót és a finoman adagolt Spalt Select aromakomlót. 2000 liter sörbe több mint 10 kg komlópellet került. Ami azt jelenti, hogy egy korsó sörben 2,5 g komló lakik. 

©

Az újhullámos sörfőzést az ízek harmóniáján túl az identitás, a kifejezőerő és az egyediség foglalkoztatja. A Keserű Méz – igen, most már nagybetűvel – valódi „feszültséget” hordoz magában: vibráló és energikus. A maláta édessége kekszes, virágmézes; gyümölcsös aromái sárgadinnyét, mangót idéznek; komlókaraktere pedig virágos, gyógyfüves, herbális. Opálosan áttetsző folyadék erős, hófehér habbal. 

A szűretlen sör élő anyag: mind látványra, mind ízre folyton változik, fejlődik. A friss szűretlen sörben sok élesztő lebeg, teste szinte harapható, keserűsége vibráló.  Az élesztő idővel leül a hordó aljára, és ennek a folyamatnak a végére a szűretlen sör szinte tükrös tisztaságúvá válik – ezzel együtt az íze is simogatóbb, letisztultabb lesz. A fótiak terméke pasztörizálatlan sör, szavatosságát tartósítószerek helyett a magas alkoholfok és a fertőtlenítő hatású komló adja. Szűretlensége és pasztörizálatlansága nemcsak hihetetlenül ízessé, de nagyon egészségessé is teszi. Ebben a sörben minden benne van, ami a sört a világ legnépszerűbb italává tette.

A Keserű Méz az új magyar sörfőzés első nagy meglepetése. Kísérleti sör, mely új műfajt teremtett. A „hopláger” – ez a triplán komlózott, erős lágersör – Magyarország válasza az amerikai sörforradalom ikonikus sörére, az India Pale Ale-re.