szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kézműves sajtok és borok foglalják el a terepet április 21-én a Gerbaud Házban, ahova a Slow Food Central Budapest és a Terra Hungarica várja a gasztrománokat.

Semmi bizonyíték arra, hogy a csiga szeretné a sajtot. Viszont a lassú élvezetek hívei szeretik a csigát. „ Mindannyian, akik boraink és ételeink kultúráját ápoljuk, aggódva figyeljük, miként indulnak hanyatlásnak minőségi borokat és élelmiszereket előállító kisgazdaságok, s hogyan szorulnak ki egyre inkább a hagyományos termékek a városi piacokról. Szégyen és gyalázat a gourmetek nemes kasztjára, ha hagyjuk tovább pusztulni értékeinket”- jajdult fel 1989-ben a talján Carlo Petrini. S mindjárt el is indította a Slow Food mozgalmat, nem más totemállatot találva, mint a csigát.

A gyorséttermek konzumkajája ellen is harcot hirdető puristák (nem mellesleg, éppen a minap tiltották ki a mekit Milánó belvárosából) a tradicionális módon megtermelt és előállított, elkészített, minőségi helyi termékek fogyasztását hirdetik, a termelői piacok portékáit preferálják. Ma már a világ 150 országában több mint 100 ezer tagja van a csigás mozgalomnak.

Minőségi sajtok ínyenceknek
Gyimesi Zsuzsa

A Slow Food Central Budapest Sajt! 2012 -es rendezvényén kézműves sajtkészítőket mutat be, akiknek a termékeiből természetesen kóstolni is lehet. Itt lesz a rendezvényen többek között a Bükki Sajtos, vagyis a szakácsból sajtkészítővé lett egri Sándor Tamás; az etyeki Stelázsi piac működtetője, Zsuzsa asszony, Kácsárdról a kecskesajtos Balla Enikő és Pozsa Panni, aki Biatorbágyon már sajtkészítő tanfolyamokat is tart. A sokféle termékhez, egyebek mellett a kecske- és tehénordához, a fahamuban érlelt sajthoz, a kaskaválhoz, a parenyicához, a mézzel ízesített krémsajthoz, az égetett kérgű zöld tehénsajthoz vagy éppen a diós füstölt sajthoz a St. Andrea, a Hernyák Birtok, Losonci Bálint és a Tokaj Pendits borait lehet kortyolni.

Ha már borok: délután a Gerbeaud Házba kiváló kézműves kékfrankosok is bevonulnak. A Terra Hungarica Kékfrankos Napján mesterkurzus, előadások és kóstolók várják az érdeklődőket. Bott Frigyes, Pók Tamást, Kaló Imre, Szentesi József, Karner Gábor, Pósta Gergely, Franz Weninger Jr és Werner Michlits oktatnak   a terroirról és a fajtáról.

S végül irány a belvárosi Borssó Bistró, ahol négyfogásos slow-food sajt- és borvacsorával nyugtázhatjuk a napot. Többek között sajtos köleskásás-spenótos St. Jakab kagylóval, sajtos spárgatortával, karalábés sajtfánkkal és kecskesajtos fagylalttal, no meg kiváló borokkal. (További információk: terrahungarica.hu, www.borsso.hu )

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!