Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"1911cbf4-e4be-4086-8f55-66cfade794b4","c_author":"Szentgyörgyi Rita","category":"360","description":"„Franciaországban elképzelhetetlen, hogy szexuális tartalom miatt cenzúrázzanak könyveket. A Férfibőrben ajánlott olvasmány a 13–15 éveseknek mint a szexualitásba bevezető képregény” – mondta a Férfibőrben című képregénykönyv illusztrátora, Zanzim, akit meglepett, hogy Magyarországon fóliázzák a hasonló tartalmú könyveket.","shortLead":"„Franciaországban elképzelhetetlen, hogy szexuális tartalom miatt cenzúrázzanak könyveket. A Férfibőrben ajánlott...","id":"20241230_hvg-zanzim-ferfiborben-kepregeny-szexualitas-homoszexualitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1911cbf4-e4be-4086-8f55-66cfade794b4.jpg","index":0,"item":"09ebe3e9-701e-41e3-9901-2a48cb096c43","keywords":null,"link":"/360/20241230_hvg-zanzim-ferfiborben-kepregeny-szexualitas-homoszexualitas","timestamp":"2024. december. 30. 19:30","title":"Célom, hogy elgondolkodjuk, vitázzunk ügyekről, de direkt üzenetek nélkül – interjú Zanzim francia illusztrátorral","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b760c5a2-51ea-4b57-bf77-b74d029d9a00","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Karácsony előtt került kórházba, most már otthonában lábadozik. ","shortLead":"Karácsony előtt került kórházba, most már otthonában lábadozik. ","id":"20241230_Pap-Rita-agyverzes-karacsony-korhaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b760c5a2-51ea-4b57-bf77-b74d029d9a00.jpg","index":0,"item":"32e42472-cae3-4609-991b-76c77d728b39","keywords":null,"link":"/elet/20241230_Pap-Rita-agyverzes-karacsony-korhaz","timestamp":"2024. december. 30. 16:07","title":"Agyvérzést kapott, kórházba került Pap Rita énekesnő","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"65580cee-b2a0-458e-9613-628ce140d3ba","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Illetve mostantól azt is elvárják, hogy az épületeken ne legyenek olyan ablakok, amelyeken keresztül rálátni olyan helyekre, ahol egy nő ülhet vagy állhat.","shortLead":"Illetve mostantól azt is elvárják, hogy az épületeken ne legyenek olyan ablakok, amelyeken keresztül rálátni olyan...","id":"20241230_A-talibok-bezaratnak-minden-noket-foglalkoztato-civil-szervezetet-Afganisztanban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/65580cee-b2a0-458e-9613-628ce140d3ba.jpg","index":0,"item":"f8831a91-5919-4eea-bf0e-31491be226e1","keywords":null,"link":"/vilag/20241230_A-talibok-bezaratnak-minden-noket-foglalkoztato-civil-szervezetet-Afganisztanban","timestamp":"2024. december. 30. 21:48","title":"A tálibok bezáratnak minden nőket foglalkoztató civil szervezetet Afganisztánban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2797b384-22f6-4a9c-9ce2-f8de9463da27","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A NASA és az Európai Űrügynökség műholdjai segítségével összeállított adatsor azt mutatja, hogy <strong>folyamatos</strong> az olvadás Grönlandon.","shortLead":"A NASA és az Európai Űrügynökség műholdjai segítségével összeállított adatsor azt mutatja...","id":"20241230_gronland-globalis-felmelegedes-olvadas-jegtakaro-olvadasa-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2797b384-22f6-4a9c-9ce2-f8de9463da27.jpg","index":0,"item":"43546d5c-ab06-48b0-bb94-6f513015690f","keywords":null,"link":"/tudomany/20241230_gronland-globalis-felmelegedes-olvadas-jegtakaro-olvadasa-video","timestamp":"2024. december. 30. 15:10","title":"Videón az eredmény: nézze meg, hogyan olvadt el a grönlandi jég 13 év leforgása alatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6743cf52-befd-44e0-9d09-3671e1a3c410","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Decemberben átlagosan havi 215 ezer forintért kerestek albérletet a magyarok, miközben a bérbeadók átlagosan havi 250 ezer forintot szeretnének keresni lakásuk kiadásával.","shortLead":"Decemberben átlagosan havi 215 ezer forintért kerestek albérletet a magyarok, miközben a bérbeadók átlagosan havi 250...","id":"20241230_Folyamatosan-csokken-az-alberlok-fizetesi-hajlandosaga-a-lakaskiadok-kenytelenek-lejjebb-adni-a-berleti-dijaikbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6743cf52-befd-44e0-9d09-3671e1a3c410.jpg","index":0,"item":"131c6481-d634-4184-8e2b-e02cf858441e","keywords":null,"link":"/kkv/20241230_Folyamatosan-csokken-az-alberlok-fizetesi-hajlandosaga-a-lakaskiadok-kenytelenek-lejjebb-adni-a-berleti-dijaikbol","timestamp":"2024. december. 30. 13:50","title":"Folyamatosan csökken az albérlők fizetési hajlandósága, a lakáskiadók kénytelenek lejjebb adni a bérleti díjaikból","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b9c1393d-69eb-4148-8838-4aa97021d418","c_author":"Martini Noémi","category":"360","description":"Orbán Viktor kiadta a jelszót, megint nem leszünk „migránsország”, ennek jegyében január elsejétől kevesebb vendégmunkás jöhet, és a küldő országok körét is korlátozzák. Egy Nógrád megyei vendégmunkásszállón jártunk, ahol a filippínó családapák már csomagolnak. Bármennyire is igyekeztek az elmúlt években beolvadni a közösségbe, a legtöbbjüknek haza kell térni.","shortLead":"Orbán Viktor kiadta a jelszót, megint nem leszünk „migránsország”, ennek jegyében január elsejétől kevesebb...","id":"20241231_hvg-a-vendegseg-vege-fulop-szigeteki-vendegmunkasok-magyarorszagon-karacsony-ersekvadkert-riport","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b9c1393d-69eb-4148-8838-4aa97021d418.jpg","index":0,"item":"89fe58f8-6993-4e8b-ae48-c3c8db9faff4","keywords":null,"link":"/360/20241231_hvg-a-vendegseg-vege-fulop-szigeteki-vendegmunkasok-magyarorszagon-karacsony-ersekvadkert-riport","timestamp":"2024. december. 31. 07:00","title":"Filippínók az éjféli misén – így karácsonyoztak Nógrádban a kiebrudalt vendégmunkások","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d9db1109-d5fd-47c3-a8f0-edffad130a8b","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Herendi Gábor új filmje az állami finanszírozási rendszeren kívül készült, de már most bőven lekörözte például a milliárdokkal támogatott Petőfi-filmet.","shortLead":"Herendi Gábor új filmje az állami finanszírozási rendszeren kívül készült, de már most bőven lekörözte például...","id":"20241230_Futni-mentem-Herendi-Gabor-film-300-ezer-nezo-mozi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d9db1109-d5fd-47c3-a8f0-edffad130a8b.jpg","index":0,"item":"a1ad0bae-5281-4e74-bacb-84f04c91b5f1","keywords":null,"link":"/kultura/20241230_Futni-mentem-Herendi-Gabor-film-300-ezer-nezo-mozi","timestamp":"2024. december. 30. 13:23","title":"Hasít a mozikban a Futni mentem, már több mint 300 ezren nézték meg","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fe8cacb4-2244-46ed-8e2d-9bf107da3f73","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"Barbalics Bence, Bessenyey Péter, Bódi Zoltán, Cseh Gábor, Csikós Zsolt, Eckhardt Balázs, Göbölyös Zsolt, Kiss Anna, Klug Lajos, Migleci Tanja, Pere László, Sallós-Kovács Péter, Vályi István és Véner Miklós is távozik.","shortLead":"Barbalics Bence, Bessenyey Péter, Bódi Zoltán, Cseh Gábor, Csikós Zsolt, Eckhardt Balázs, Göbölyös Zsolt, Kiss Anna...","id":"20241231_speedzone-tavozas-stab","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fe8cacb4-2244-46ed-8e2d-9bf107da3f73.jpg","index":0,"item":"f5863082-451e-4580-82bc-95379d8c8ab2","keywords":null,"link":"/kkv/20241231_speedzone-tavozas-stab","timestamp":"2024. december. 31. 13:30","title":"Kiszáll a Speedzone-ból a jelenlegi stáb","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A spárga úgy, ahogy van, tökéletes találmánya a természetnek. Variálni persze nemcsak lehet, de érdemes is, mert az előételtől a desszertig bámulatos megjelenésekre képes a tányéron, miközben mit sem enged spárgaságából. Most még éppen derékon kaphatjuk.
Ez idő tájt már isten áldásával rakosgathatjuk a jó magyar spárgát a lábosunkba. A hagyományos júniusi, öttömösi spárgafesztiválon ugyanis megejtődött a dolog. Szokás szerint úgy vette kezdetét a spárgatermelők fényes napja, hogy legelébb megáldották a helyi templomban a szexuális serkentőként is számon tartott karcsú növényt.
Köszöntötte a polgármester meg az országgyűlési képviselő is, majd a meghívott illusztris vendégekkel mindjárt le is ültek ebédelni. A menüt nem ismerjük, de feltételezzük, hogy spárgát spárgával ettek, miközben jó ebédhez szólt a nóta. A népség viszont késő délutánig versengett, hogy ki tud különb spárgás étkeket variálni.
falusiturizmus.hu
Állítólag errefelé még a magyaros fűszerpaprika sem idegen a spárgától, ami a decens liliomfélék családjából érkezett a termőföldre, pontosabban alája. Ott bújnak meg karcsú sípjai. Ha az úgynevezett bakhát alatt termesztik, akkor fehéren, ha síkon, akkor szép zölden. A legjobb formáját akkor mutatja, mikor kívánatosan karcsú, már nem nyeszlett, még nem is vastagodott meg a dereka, a rügy fényes, zsenge. No, ez az, ami jószerivel nem is igényel főzést.
A műveletek legvégén dobjuk csak a fazékba. De vegyük sorra, hogy a szinte felsorolhatatlanul sok jó tulajdonsággal megáldott spárga (az emészthető rosttartalomtól az ásványi anyagok és vitaminok arzenáljáig) milyen bánásmódot is igényel. Annyit azért megjegyeznénk, hogy lassan lecseng a szezonja, legalábbis a hazainak, igyekezzünk hát az élvezkedéssel.
Először is kicsit szorongassuk meg, ahol magától roppan, onnan garantáltan jó, nem szálkás, üreges. Alulról fölfelé haladva szabadítsuk meg a héjától, amit szebben hártyának is nevezhetünk. A hámozást – zöldségpucolóval – kb. 2 mm vastagon végezzük, és megállunk a rügy alatt, azt a világért sem sértjük meg. A lehántott részekből, meg abból az alsóból, aminél tört, kiváló alaplevet készíthetünk, nem kell a szemetesben landolnia. A zöld spárgának egyébként jellemzően csak legfeljebb az alsó végéből kell picit lekanyarintani, az sokszor még hámozást sem igényel. Megmosni, leöblíteni azért ne felejtsük el.
A spárgasípokat enyhén sózott, cukrozott, forrásban levő vízben, vastagságuktól függően bőven elég 10-15 percig főzni, hogy tartásuk maradjon, ne legyen túl puha, ne essen szét (ha krémlevest kanyarintunk, akkor úgyis majd turmixoljuk). Ha csomóba kötve, állítva tesszük a fazékba, a felső rész inkább csak gőzölődjön. Ha daraboljuk, akkor a főzési idő vége felé dobjuk hozzá a levágott rügyeket.
Amennyiben a maga valóságában akarunk vele élvezkedni, akár nyersen is kinevezhetjük salátának. Nagy melegben kifejezetten üdítő. Ilyenkor a megtisztított sípokat vékony metéltre vágjuk, összekeverjük zöldjével együtt felkarikázott újhagymával, vékony cikkekre vágott paradicsommal, rácsippentünk petrezselyemleveleket, olívaolajjal, tárkonyecettel meglocsoljuk. Keverhetjük a salátánkat eperrel, rukkolával is, de akkor jobban szereti a sötétebb, édeskésebb balzsamecetet, és szívesen nélkülözi a hagymát.
Ha feldarabolva pároltuk, főztük a spárgát, akkor végezze levesként vagy főzelékként. A leggyorsabb, legegyszerűbb krémleveshez elég, ha csak leszűrjük – a rügyeket tegyük félre –, és összeturmixoljuk saját magával, no meg a kívánt sűrűség szerint tejszínnel, tejföllel (tejfölben elhabart tojássárgájával), majd visszasegítjük és beforraljuk a levével. Fűszerezhetjük őrölt fehér borssal, szerecsendióval.
Levesbetétnek legjobbak a rügyek, de ha felsőbb osztályba akarunk lépni, akkor kínáljuk még pirított mandulával, fenyőmaggal, ropogósra sütött füstölt sonkaszeletekkel, baconnel.
A spárgafőzelék úgy születik, hogy a főzőlé helyett a feldarabolt spárgát hagyjuk a fazékban. A léből pedig csak annyi kell, amiben elhabarhatjuk a kevés liszttel elkevert tejszínt, tejfölt, és már adhatjuk – melegíthetjük – is össze őket. Aki szereti, gerezd préselt fokhagymát is belecsempészhet. Feltétként megteszi a karikára vágott kemény tojás. Hogy némi színt vigyünk a dologba, sült kápiapaprika-csíkokkal is megszórhatjuk, de legalább petrezselymet csípegessünk rá.
Gy.Zs.
Most pedig lássunk két különleges receptet, ami nem a saját kútfőnkből van, hanem bloggerek fantáziálták ki. Mi a közelmúltban találkoztunk velük a Tokaji borecetes receptek című gyűjteményben, ami abból az alkalomból került hozzánk, hogy megalakult a Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete. Alapító tagjai között ott az Agárdi Pálinkafőzde, a Dobogó Pincészet, a fertőrákosi Ráspi és a Tokaji Borcet Manufaktúra, amely már tavaly versenybe szólította a gasztrobloggereket – receptjeiket kötetbe rendezték –, mutassák meg, mit tudnak kezdeni a tokaji szőlővesszők termésével, ha nem a borospalackba kerülnek.
Sült spárgakrémleves /KataKonyha/
Kata tepsibe rakosgat 45-50 dkg darabolt spárgát, hozzá 4-5 szál újhagymát. Meglocsolja olívaolajjal, sózza, borsozza, összerázogatja. 35-40 perc alatt 180-200 fokos sütőben megsüti. Ha kész, langyosra hűti, aztán összeturmixolja fél liter langyos húslevessel. A léből egész literre való van neki, a másik felét csak a lábosban adja hozzá a turmixolt rakományhoz. Akkor még mokkáskanálnyi cukorral, teáskanálnyi tokaji kakukkfűves borecettel felforralja. Utána nem rest átpasszírozni, és így tálalni. Kínáláskor megkoronázza a művet villával összetört főtt tojásokkal, apróra vágott petrezselyemmel, pirított dióval.
Gőzölt spárga szamóca-chutneyval /Lorien/
Lorien közepesen vastag fehér és zöld spárgákat (8-8 darab) roppanósan puhára gőzöl. Tányérra téve sózza, kis aromás olívaolajjal meglöttyinti, szamóca negyedeket ültet rá. S most jön a truváj: mentalevéllel díszített szamóca-chutneyt kanalaz mellé. Ez pedig úgy készül, hogy 25 g vajat habzásig hevít,amiben 1 evőkanál barnacukrot karamellizál. Megfuttat rajta fél fej finomra vágott főzőhagymát, csipet sóval. Ebbe forgat fél kiló negyedelt szamócát – pár darabot ugye félretesz a spárgához külön –, és kb. 15 perc alatt lekvársűrűségűre főzi. Végül morzsolt vagy finomra vágott friss tárkonnyal, késhegynyi cayenne-i borssal és 1,5 evőkanálnyi tokaji tárkonyos borecettel ízesíti. Melegen tartja, míg a spárga mellé kínálja.
A spárgás leveseknek, mártásoknak, főzelékeknek, fő- és előételeknek /is/ természetesen könyvtárnyi irodalma van a különféle variációkból, de ne feledjük, a lényeg: a jó spárga.