Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"54cdcc4c-7762-4c13-bb8f-44fb0db9ef49","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Fél évszázad után idén március elején ismét kitört Magyarországon a párosujjú patásokat – a szarvasmarhákat, sertéseket, juhot, kecskét, sőt a vadon élő őzeket, szarvasokat, vaddisznókat is – fenyegető, rendkívül ragályos betegség, emiatt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be.","shortLead":"Fél évszázad után idén március elején ismét kitört Magyarországon a párosujjú patásokat – a szarvasmarhákat...","id":"20250312_Turistautakat-zarnak-le-a-ragados-szaj--es-koromfajas-terjedese-miatt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/54cdcc4c-7762-4c13-bb8f-44fb0db9ef49.jpg","index":0,"item":"9aeb03b5-f11e-4953-9d24-2ad0f39e8ecd","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250312_Turistautakat-zarnak-le-a-ragados-szaj--es-koromfajas-terjedese-miatt","timestamp":"2025. március. 12. 20:38","title":"Turistautakat zárnak le a ragadós száj- és körömfájás terjedése miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"806966e5-4e1d-4c65-bcbd-0a31e8f656e9","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A lengyelekre is számítanak.","shortLead":"A lengyelekre is számítanak.","id":"20250312_ukrajna-eu-csatlakozas-magyar-veto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/806966e5-4e1d-4c65-bcbd-0a31e8f656e9.jpg","index":0,"item":"b2ce5db4-2934-4439-970e-b20138c11594","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_ukrajna-eu-csatlakozas-magyar-veto","timestamp":"2025. március. 12. 17:45","title":"Ukrajna „különböző lehetőségeket” mérlegel, ha Orbánék megvétóznák az uniós csatlakozásukat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"962cf297-97a7-403a-834b-f6a5e69ed874","c_author":"Kovács Gábor","category":"gazdasag","description":"A miniszter szerint igazságtalan, ha a kormány ugyanakkora százalékos mértékben emeli a magas jövedelmeket, mint az alacsony jövedelmeket. Igazságosabb, ha a kormány egyenlően segít mindenkit.","shortLead":"A miniszter szerint igazságtalan, ha a kormány ugyanakkora százalékos mértékben emeli a magas jövedelmeket, mint...","id":"20250313_Gulyas-Gergely-nyugdij-afa-visszaterites-szja-mentesseg-igazsagossag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/962cf297-97a7-403a-834b-f6a5e69ed874.jpg","index":0,"item":"0bdcafa7-2449-4628-a93c-c0ce56a9cdc3","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250313_Gulyas-Gergely-nyugdij-afa-visszaterites-szja-mentesseg-igazsagossag","timestamp":"2025. március. 13. 12:52","title":"Gulyás Gergely páros lábbal szállt bele a kormány adócsökkentési terveibe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05ae9969-1b9e-485e-b1ce-8b0ef68ebe50","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"A tervek szerint vasárnap értek volna földet, azonban egy technikai hiba miatt el sem indult az űrhajó, ami visszahozta volna őket.","shortLead":"A tervek szerint vasárnap értek volna földet, azonban egy technikai hiba miatt el sem indult az űrhajó, ami visszahozta...","id":"20250313_Tovabb-csuszik-a-urben-rekedt-asztronautak-hazaterese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05ae9969-1b9e-485e-b1ce-8b0ef68ebe50.jpg","index":0,"item":"4ca64b1a-e87f-4305-92d1-2ea75985dd0f","keywords":null,"link":"/tudomany/20250313_Tovabb-csuszik-a-urben-rekedt-asztronautak-hazaterese","timestamp":"2025. március. 13. 05:45","title":"Tovább csúszik a űrben rekedt asztronauták hazatérése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4acb5adc-42ae-4f9f-8977-1d1a8a40bf8a","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Ursula von der Leyen közölte: az EU megvédi az érdekeit, de nyitott a tárgyalásokra.","shortLead":"Ursula von der Leyen közölte: az EU megvédi az érdekeit, de nyitott a tárgyalásokra.","id":"20250313_eu-vamhaboru-usa-targyalas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4acb5adc-42ae-4f9f-8977-1d1a8a40bf8a.jpg","index":0,"item":"19c44620-8f1e-44cc-b1a9-59e7746afb0e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250313_eu-vamhaboru-usa-targyalas","timestamp":"2025. március. 13. 18:53","title":"Az EU tárgyalna az Egyesült Államokkal a vámháborúról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9fa89815-f6de-459a-868d-a2a78c040e6a","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"elet","description":"A partnere Ellen Burstyn Oscar-díjas színésznő lesz.","shortLead":"A partnere Ellen Burstyn Oscar-díjas színésznő lesz.","id":"20250313_Mundruczo-Kornel-Weber-Kata-uj-film-Taika-Waititi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9fa89815-f6de-459a-868d-a2a78c040e6a.jpg","index":0,"item":"a7195fb3-2d08-4745-8089-391b9cff729b","keywords":null,"link":"/elet/20250313_Mundruczo-Kornel-Weber-Kata-uj-film-Taika-Waititi","timestamp":"2025. március. 13. 09:38","title":"Az új Mundruczó-filmben Taika Waititi játssza a főszerepet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e0179efd-da30-425b-8f5a-7a7417e72c7d","c_author":"Spiró György","category":"360","description":"Ha nem volnánk a vakhitre genetikailag előkészítve, a diktatúrákat nem lehetne létrehozni. Miért ne alakulhatna át császársággá a királyságból lett köztársaság, mint Rómában? Spiró György író esszéjében történelmi analógiákkal fest sötét képet a jelenkorról.","shortLead":"Ha nem volnánk a vakhitre genetikailag előkészítve, a diktatúrákat nem lehetne létrehozni. Miért ne alakulhatna át...","id":"20250313_hvg-Spiro-Gyorgy-Roma-diktatura-vallas-essze","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e0179efd-da30-425b-8f5a-7a7417e72c7d.jpg","index":0,"item":"aa58d45e-71a6-40b2-8668-27dcdaf60e18","keywords":null,"link":"/360/20250313_hvg-Spiro-Gyorgy-Roma-diktatura-vallas-essze","timestamp":"2025. március. 13. 08:04","title":"Spiró György: A vallásos vadállat, aki rettegésében mindent tönkretesz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"01944359-5d44-47d0-8256-4204f44cbc8e","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"itthon","description":"A március 15-i ünnepségekre érdemes úgy készülni, hogy aznapra országos eső várható. ","shortLead":"A március 15-i ünnepségekre érdemes úgy készülni, hogy aznapra országos eső várható. ","id":"20250314_eso-marcius-15-unnepseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/01944359-5d44-47d0-8256-4204f44cbc8e.jpg","index":0,"item":"c173c459-3bd1-4c33-972f-d2f67a3de6d7","keywords":null,"link":"/itthon/20250314_eso-marcius-15-unnepseg","timestamp":"2025. március. 14. 05:27","title":"Rengeteg esőt kapunk a nyakunkba a hétvégén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A spárga úgy, ahogy van, tökéletes találmánya a természetnek. Variálni persze nemcsak lehet, de érdemes is, mert az előételtől a desszertig bámulatos megjelenésekre képes a tányéron, miközben mit sem enged spárgaságából. Most még éppen derékon kaphatjuk.
Ez idő tájt már isten áldásával rakosgathatjuk a jó magyar spárgát a lábosunkba. A hagyományos júniusi, öttömösi spárgafesztiválon ugyanis megejtődött a dolog. Szokás szerint úgy vette kezdetét a spárgatermelők fényes napja, hogy legelébb megáldották a helyi templomban a szexuális serkentőként is számon tartott karcsú növényt.
Köszöntötte a polgármester meg az országgyűlési képviselő is, majd a meghívott illusztris vendégekkel mindjárt le is ültek ebédelni. A menüt nem ismerjük, de feltételezzük, hogy spárgát spárgával ettek, miközben jó ebédhez szólt a nóta. A népség viszont késő délutánig versengett, hogy ki tud különb spárgás étkeket variálni.
falusiturizmus.hu
Állítólag errefelé még a magyaros fűszerpaprika sem idegen a spárgától, ami a decens liliomfélék családjából érkezett a termőföldre, pontosabban alája. Ott bújnak meg karcsú sípjai. Ha az úgynevezett bakhát alatt termesztik, akkor fehéren, ha síkon, akkor szép zölden. A legjobb formáját akkor mutatja, mikor kívánatosan karcsú, már nem nyeszlett, még nem is vastagodott meg a dereka, a rügy fényes, zsenge. No, ez az, ami jószerivel nem is igényel főzést.
A műveletek legvégén dobjuk csak a fazékba. De vegyük sorra, hogy a szinte felsorolhatatlanul sok jó tulajdonsággal megáldott spárga (az emészthető rosttartalomtól az ásványi anyagok és vitaminok arzenáljáig) milyen bánásmódot is igényel. Annyit azért megjegyeznénk, hogy lassan lecseng a szezonja, legalábbis a hazainak, igyekezzünk hát az élvezkedéssel.
Először is kicsit szorongassuk meg, ahol magától roppan, onnan garantáltan jó, nem szálkás, üreges. Alulról fölfelé haladva szabadítsuk meg a héjától, amit szebben hártyának is nevezhetünk. A hámozást – zöldségpucolóval – kb. 2 mm vastagon végezzük, és megállunk a rügy alatt, azt a világért sem sértjük meg. A lehántott részekből, meg abból az alsóból, aminél tört, kiváló alaplevet készíthetünk, nem kell a szemetesben landolnia. A zöld spárgának egyébként jellemzően csak legfeljebb az alsó végéből kell picit lekanyarintani, az sokszor még hámozást sem igényel. Megmosni, leöblíteni azért ne felejtsük el.
A spárgasípokat enyhén sózott, cukrozott, forrásban levő vízben, vastagságuktól függően bőven elég 10-15 percig főzni, hogy tartásuk maradjon, ne legyen túl puha, ne essen szét (ha krémlevest kanyarintunk, akkor úgyis majd turmixoljuk). Ha csomóba kötve, állítva tesszük a fazékba, a felső rész inkább csak gőzölődjön. Ha daraboljuk, akkor a főzési idő vége felé dobjuk hozzá a levágott rügyeket.
Amennyiben a maga valóságában akarunk vele élvezkedni, akár nyersen is kinevezhetjük salátának. Nagy melegben kifejezetten üdítő. Ilyenkor a megtisztított sípokat vékony metéltre vágjuk, összekeverjük zöldjével együtt felkarikázott újhagymával, vékony cikkekre vágott paradicsommal, rácsippentünk petrezselyemleveleket, olívaolajjal, tárkonyecettel meglocsoljuk. Keverhetjük a salátánkat eperrel, rukkolával is, de akkor jobban szereti a sötétebb, édeskésebb balzsamecetet, és szívesen nélkülözi a hagymát.
Ha feldarabolva pároltuk, főztük a spárgát, akkor végezze levesként vagy főzelékként. A leggyorsabb, legegyszerűbb krémleveshez elég, ha csak leszűrjük – a rügyeket tegyük félre –, és összeturmixoljuk saját magával, no meg a kívánt sűrűség szerint tejszínnel, tejföllel (tejfölben elhabart tojássárgájával), majd visszasegítjük és beforraljuk a levével. Fűszerezhetjük őrölt fehér borssal, szerecsendióval.
Levesbetétnek legjobbak a rügyek, de ha felsőbb osztályba akarunk lépni, akkor kínáljuk még pirított mandulával, fenyőmaggal, ropogósra sütött füstölt sonkaszeletekkel, baconnel.
A spárgafőzelék úgy születik, hogy a főzőlé helyett a feldarabolt spárgát hagyjuk a fazékban. A léből pedig csak annyi kell, amiben elhabarhatjuk a kevés liszttel elkevert tejszínt, tejfölt, és már adhatjuk – melegíthetjük – is össze őket. Aki szereti, gerezd préselt fokhagymát is belecsempészhet. Feltétként megteszi a karikára vágott kemény tojás. Hogy némi színt vigyünk a dologba, sült kápiapaprika-csíkokkal is megszórhatjuk, de legalább petrezselymet csípegessünk rá.
Gy.Zs.
Most pedig lássunk két különleges receptet, ami nem a saját kútfőnkből van, hanem bloggerek fantáziálták ki. Mi a közelmúltban találkoztunk velük a Tokaji borecetes receptek című gyűjteményben, ami abból az alkalomból került hozzánk, hogy megalakult a Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete. Alapító tagjai között ott az Agárdi Pálinkafőzde, a Dobogó Pincészet, a fertőrákosi Ráspi és a Tokaji Borcet Manufaktúra, amely már tavaly versenybe szólította a gasztrobloggereket – receptjeiket kötetbe rendezték –, mutassák meg, mit tudnak kezdeni a tokaji szőlővesszők termésével, ha nem a borospalackba kerülnek.
Sült spárgakrémleves /KataKonyha/
Kata tepsibe rakosgat 45-50 dkg darabolt spárgát, hozzá 4-5 szál újhagymát. Meglocsolja olívaolajjal, sózza, borsozza, összerázogatja. 35-40 perc alatt 180-200 fokos sütőben megsüti. Ha kész, langyosra hűti, aztán összeturmixolja fél liter langyos húslevessel. A léből egész literre való van neki, a másik felét csak a lábosban adja hozzá a turmixolt rakományhoz. Akkor még mokkáskanálnyi cukorral, teáskanálnyi tokaji kakukkfűves borecettel felforralja. Utána nem rest átpasszírozni, és így tálalni. Kínáláskor megkoronázza a művet villával összetört főtt tojásokkal, apróra vágott petrezselyemmel, pirított dióval.
Gőzölt spárga szamóca-chutneyval /Lorien/
Lorien közepesen vastag fehér és zöld spárgákat (8-8 darab) roppanósan puhára gőzöl. Tányérra téve sózza, kis aromás olívaolajjal meglöttyinti, szamóca negyedeket ültet rá. S most jön a truváj: mentalevéllel díszített szamóca-chutneyt kanalaz mellé. Ez pedig úgy készül, hogy 25 g vajat habzásig hevít,amiben 1 evőkanál barnacukrot karamellizál. Megfuttat rajta fél fej finomra vágott főzőhagymát, csipet sóval. Ebbe forgat fél kiló negyedelt szamócát – pár darabot ugye félretesz a spárgához külön –, és kb. 15 perc alatt lekvársűrűségűre főzi. Végül morzsolt vagy finomra vágott friss tárkonnyal, késhegynyi cayenne-i borssal és 1,5 evőkanálnyi tokaji tárkonyos borecettel ízesíti. Melegen tartja, míg a spárga mellé kínálja.
A spárgás leveseknek, mártásoknak, főzelékeknek, fő- és előételeknek /is/ természetesen könyvtárnyi irodalma van a különféle variációkból, de ne feledjük, a lényeg: a jó spárga.