szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Borissza lett több marha Franciaországban: naponta két palack kiváló minőségű bort vedelhetnek, hogy jobb legyen a húsuk.

Az ötlet- és a marhagazda Jean-Charles Tastavy. Kezdetben három tehenét itatta borral: árpából, szénából és gyümölcsből összeállított takarmányukat locsolta meg a szeszes itallal, a tehenek pedig egyből nagyon "boldogok" lettek. Kiváló közérzetük húsukon is érződik, zamatosabbak izmaik rostjai.

A marhák nem borjúkoruktól kapják a helyi, délkelet-franciaországi bort, csakis nagykorúként ihatnak, és mindössze 4 hónapon át kapják a "felborozott takarmányt". A mennyiséget Tastavy az orvosok által egészségi szempontból javasolt optimális emberi adag - napi 2-3 deciliter - alapján kalkulálta ki. Mivel a marhák testtömege jóval nagyobb, így akár másfél liter - két palack - bort is ihatnak naponta.

A "takarmánybor" kiváló minőségű: Montpellier környékéről, egészen pontosan Saint-Genies des Mourgues falu szőlőiből származik. A borissza marhák luxushúsáért jó pár mesterszakács lelkesedik, a többi közt a Michelin-csillagos Laurent Pourcel.

"Nagyon különleges a húsuk állaga: gyönyörű, márványos, lágy" - idézte a konyhaművészt a The Daily Telegraph című brit lap.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!