szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A grillezés még akkor is jó csapatépítő program, ha éppenséggel nem kell megfulladni a nyári melegben. Majdnem mindenkinek van legalább egy tuti receptje a tökéletes pácolásra. Most ringbe, azaz grillre lehet szállni vele az első magyarországi pácrecept versenyen.

Már javában zajlik a nagy Ínyenc Pácmester verseny, amely a www.pacmester.hu oldalon érhető el. A július 25-éig tartó versenyen mindenki megoszthatja a tudományát, márha aki szeret grillezni. A receptet feltöltők között három értékes grillsütő talál gazdára, a fődíj nyertese pedig egy wellnes hétvégét kap, ahol nyílván valaki más fog neki grillezni, ő meg csak élvezkedik.

Az oldalon bőven akad böngésznivaló, sőt, ha a voksunkat is leadjuk a kedvenceinkre, akkor nemcsak jó ötleteket kapunk,de mindenféle grillcuccot is nyerhetünk. Az alábbi négy recept a www.pacmester.hu oldalról ad egy ki ízelítőt. A jelszó: Pácra fel!
 
Grill szárnyas trópusi-mézes álomban
Ha el akarunk szakadni a pácolás hagyományos ízeitől és valami édesebb, karibi zamatra vágyunk, akkor érdemes megpróbálkozni az ananászos páccal, mely szinte minden hús típushoz passzol, de igazán a szárnyasokkal érvényesül az íze. A lében csodálatosan fonódik egymásba az ananász, a méz és almaborecet, és tovább bolondítja őket a gyömbér-szegfűszeg kettős.

pacmester.hu

A kész pác azonnal felhasználható, de hűtve egy hetet is kibír. A szárnyas húsokat legalább 4 órán át pihentessük benne. A faszénen vagy nyílt lángon grillezett, édeskés szárnyast érdemes pikáns kísérővel kínálni: egy fűszeres majonéz alapú mártás méltó ellenpontja lehet a gyümölcsös, édes falatoknak.

A pác alkotóelemei:
• 1 csésze tört ananász
• 1/3 csésze szójaszósz/ helyettesíthetjük sima sóval ízlés szerint
• 1/3 csésze méz
• 1/4 csésze almaborecet
• 2 gerezd aprított fokhagyma
• 1 teáskanál aprított gyömbér
• 1/4 teáskanál aprított szegfűszeg
 
Grillezett tengeri halfilé távol-keleti módra
A távol kelet ízei senkit sem hagynak hidegen. A legtöbb esetben az első kóstoláskor eldől, hogy valaki nem kedveli őket vagy éppen a rabjukká válik. A koreai páclé tartalmaz mindent, amit ez a rejtélyes ország csak a grillrácsra varázsolhat.

Az elkészítésnél minden összetevőt tegyünk egy lábasba és enyhén melegítve addig kevergessük, míg a cukor teljesen fel nem olvad. A pirított szezámmagot akár mi magunk is elkészíthetjük, ha forró tepsiben hirtelen, halvány barnára hevítjük.

Aki nem tud szakét beszerezni és a magyar pálinka ízét nem kedveli, sherryvel is kiválthatja ezt a nedűt. A pác kiválóan alkalmas tengeri halakhoz. A lé elkészítése után azonnal felhasználható és a húst 10-12 órán át pihentessük benne. A kész halételt friss korianderzölddel, salátával és valamilyen pikáns mártással kínáljuk.

A pác alkotóelemei:
• 1/2 csésze szójaszósz
• 1/3 csésze cukor
• 3 evőkanál szaké (vagy rizspálinka, esetleg sherry)
• 2 evőkanál szezámmag olaj
• 8 gerezd aprított fokhagyma
• 4 szál szeletelt zöldhagyma
• 2 evőkanál pirított szezámmag
• 1/2 teáskanál bors

Tequilával nyakon öntött marha
Mexikóban rengeteg főételhez készítenek különféle sült húsokat, amelyeket a leggyakrabban apró kocka formájában, ritkábban szeletben sütnek ki. Az apró kockára vágott húst grillezik, majd nyers zöldségekkel, szószokkal betekerik egy-egy tortillába.

pacmester.hu

Mexikó nemzeti italával, a tequilával számtalan helyi páclé készül, amelyeket használhatunk csirkéhez, halhoz, bárányhoz vagy marhahúshoz. Az alábbi, a klasszikus páclét elsősorban marhához ajánlják, a tequila porhanyóssá teszi a marhahúst, míg a gyümölcsök savas levei különleges ízvilágot biztosítanak a hirtelen sült marha szeletkéknek.

A húst felhasználás előtt minimum 4-6 óráig hűtőben pácoljuk. A finom, porhanyós, illatos szeleteket tűz felett, grillrácson hirtelen kisütjük, majd friss paradicsommal és újhagymával, és pikáns mártásokkal tálaljuk. Autentikusan kínálhatunk hozzá ropogósra sült, friss tortillát.

A pác alkotóelemei:
• 1/4 csésze tequila
• 1/4 csésze zöldcitrom dzsúz
• 1/4 csésze citrom dzsúz
• 1/4 csésze narancs dzsúz
• 4 db zúzott fokhagyma gerezd
• 1 közepes vöröshagyma felszeletelve
• 1 teáskanál őrölt fekete bors

Tormás-mustáros pácolt steak
Ha főtt húsokról esik szó, a beszélgetőpartnerek gyakran szakadnak két táborra: egyikük tormakrémre, míg a többiek a mustárra esküsznek. A grillezés esetében azonban egyik ízről sem kell lemondanunk. A tormás-mustáros páclé egyesíti a két tábort, különösen, hogy a vörösbor tovább mélyíti az ízharmóniát. Az elkészült lének a cayenni bors is adhat egy apró lökést, de hagyományos borssal könnyedén kiváltható.

pacmester.hu

Elsősorban marhahúsokhoz ajánlható ez a pác, melyben legalább hat órán át pihentessük a sütnivalónkat. Mivel a páclé több savas alkotóelemet is tartalmaz, kiválóan alkalmas nagyobb steak-szeletek pácolására. A kész sült húst érdemes pikáns szósszal tálalni.

A pác alkotóelemei:
• 1 1/2 csésze vörösbor
• 1/2 csésze olívaolaj
• 1 1/2 evőkanál mustár
• 1 1/2 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál borecet/fél evőkanál sima ecet
• 1 evőkanál torma
• 1 1/2 teáskanál só
• 1 teáskanál bors (cayenni) klasszikus fekete bors
 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!