szerző:
Haulitus Anikó

A szilváról kinek a gombóc, kinek a pálinka jut először eszébe. Nekünk mind a kettő, de most más irányba tobzódunk. Nagyságát vers helyett üvegbe zárjuk, tányérba kavarjuk lepénybe foglaljuk.

Már ezt is előszeretettel fogyasztották a rómaiak? Még szép, hogy feljegyzések szerint az egyiptomi fáraók sírjában is találtak szilvamagot? Némely írásokban damaszkuszi gyümölcsnek is nevezik, ami egyben eredetére is utal. Európába római közvetítéssel jutott el ez a jelenleg több, mint 1200 fajtával jegyzett gyümölcs. Ennyi elég is abból, mire jutottak szilva ügyben „brit tudósok”.

Magyarországon szilvafából található a legtöbb, minden negyedik gyümölcsfa szilvát terem, csak utána következik az alma és a körte. Népszerűségét rengeteg helységnév is őrzi, ami arra is utal, hogy a vidéken szilvát termesztettek: Szilvásvárad – speciel erről nekünk inkább a pisztráng jut eszünkbe - , Szilvásszentmárton, Vasszilvágy – a szilvafákkal benőtt helyet jelenti.

A legnagyobb szilvatermő vidék mégsincs nevesítve. Például a szatmári szilvaúton Panyolától Penyigéig még Sonkádot is találunk, de Szilvás ízét nem. A hevesi Noszvaj környékén sem, ahol pedig szilva szilvát ér.

©

Történetiség, etimológia, mi jöhet még? Mindenekelőtt az, mennyire egészséges. A szilva víztartalma 85 százalék, így szomjoltásra is kiváló. A-, B-, és C-vitamint tartalmaz, rendkívül magas a rosttartalma, így kiváló béltisztító, vízhajtó és hashajtó. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kalcium, magnézium, kálium, és a cink, de tartalmaz még antioxidánsokat és flavonoidokat is, ezért az egyik legjobb vértisztító gyümölcs. Erősíti az immunrendszert, jó hatással van szív- és érrendszeri betegségekre is, koleszterincsökkentő.

Ab ovo, a szilva azért nemcsak egy szilva, mert színben és ízben, formában igen változatos. A halvány rózsaszíntől a feketéig, a hosszúkástól a tojásdad alakúig, sárgástól a pirosas húsúig,  a kissé fanyartól a mézédesig, a ragaszkodótól a magvaváló fajtáig sokféléből választhatunk. Mielőtt meghozzuk súlyos döntésünket, érdemes tudni, hogy melyik szilvafajta milyen étel készítésére a legalkalmasabb.

Nyers fogyasztásra a nagyobb fajta, zöldes húsú szilva a legjobb. Az aromásabb, zamatosabb fajták szilvás gombócba gurulnak, pitébe, lepénybe illeszkednek, vagy bátran fűszerezve levesként az igaziak. Lekvárhoz és pálinkához az apróbb, nagyon puhára érett, édes szilva a legjobb, amely a szára körül már kicsit kezd ráncosodni. Savanyúságnak  eltéve érdemesebb kicsit éretlenebb szilvát választani, mint akkor is, ha húsok mellé mártást készítünk belőle.

A szilva ízével jól harmonizál a vanília, a fahéj, a menta, a bazsalikom, a citrom, a szerecsendió, a szegfűszeg. Jó párost alkot dióval, mákkal, szívesen adja oda magát  rumnak, konyaknak és vörösbornak. Savanyúságként pedig a fokhagymával ölelkezik legszívesebben.

A jó minőségű szilva puhán is feszes bőrű, élénk színű, és semmi erjedt stichje nincs. A szilva utánérő gyümölcs, így ha egy-két napon belül nem fogyasztjuk el, vagy dolgozzuk fel, tartsuk hűtőben. Kiválóan alkalmas lefagyasztásra, és aszalásra.

©

Szezonon túl legméltóbb formája azért mégiscsak a szilvalekvár. A nagy szilvás helyeken, mint: Bereg, Szatmárcseke, ez idő tájt  már készítik a nagy üstöket, kondérokat a lekvár főzéshez. Erre felé először maggal együtt főzik, majd átpasszírozzák. A főzés 18 órát is eltarthat, és mivel a lekvár állandó keverést igényel – ez a művelet pedig edzett karizmokat – az ún. ,,kavarók” sűrűn váltják egymást. Noszvajon előbb „faggatják” a szilvát, vagyis kimagozzák, úgy kerül 10-12 órára az üstökbe, cukor nélkül.

Miután nekünk itt, a nagyvárosi rengetegben sem méretes kondérunk, sem segítő kavarónk, sem kihasználatlan tízen óráink nincsenek, egyszerűbb módját kerestük a lekvár főzésnek.

SÜLT SZILVALEKVÁR

Hozzávalók:
4 kg szilva
4 evőkanál 10%-os ecet, vagy 6 evőkanál almaecet
80 dkg barnacukor
2 dl rum

Elkészítése:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és apróbb darabokra vágjuk. Kimosott, magas falú tepsibe elterítjük,meglocsoljuk az ecettel és 140 fokos sütőben 5-6 órát sütjük. Nem kell őriznünk, hagyjuk békén. Annál is inkább, mert üstös társaival ellentétben, ezt nem szabad keverni!

Idő leteltével kivesszük a sütőből, átöntjük egy nagyobb lábasba, hozzáadjuk a cukrot és a rumot, állandó keverés mellett 20-25 percig főzzük. Még forrón üvegekbe töltjük. Lezárjuk, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Érdemes fél kilónyi szilvát kispórolni a dunsztos üvegekből, hogy kanalazhassuk az alábbi levest.

KONYAKOS SZILVAKRÉMLEVES

Hozzávalók:
50 dkg szilva
2,5 dl tejszín
2 evőkanál vaníliaesszencia
3 evőkanál méz
csipet só
1 evőkanál liszt
4-5 db szegfűszeg
1 dl konyak ( rum is jó)
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
A díszítéshez pár szem szilva és mentalevél

Elkészítése:
A szilvát mossuk meg és magozzuk ki, vágjuk kisebb darabokra. Tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A vízhez adjuk hozzá a szegfűszeget, a sót és a citromhéjat.

Amíg felforr, addig a tejszínben keverjük össze a vaníliaesszenciát, a lisztet, a fahéjat, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanállal a forró főzőléből. Keverjük simára, és folyamatosan öntve, állandóan kavargatva adjuk a szilvához. Addig főzzük, amíg egyet rottyan. Botmixerrel simára dolgozzuk, hozzá adjuk a citromlevet és a konyakot, lehűtjük. Mentalevéllel díszítve tálaljuk, s ha maradt szilvánk, apróra vágva a tetejére szórjuk.

Ha nem merünk nekiveselkedni a szilvás gombóc gyártásnak  (A tökéletes szilvás gombóc  receptje itt ) , vagy éppenséggel már szeretteink fülén is gombóc jön kifele, akkor süssünk lepényt.

MORZSÁS SZILVÁSLEPÉNY

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg süteményliszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg barnacukor
15 dkg vaj
1 dl tej
1 egész tojás

Töltelékhez:
1 kg kimagozott szilva, félbevágva
fahéjas cukor
A morzsához:
12 dkg liszt
8 dkg zsemlemorzsa
15 dkg cukor
20 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit az élesztővel együtt, felfuttatás nélkül gyúrjuk össze. Akkor jó, ha rugalmas tésztát kaptunk. Vegyünk elő egy 20x40 cm-es tepsit, kenjük és lisztezzük kis, és a tésztát nyújtsuk bele.

©

A tészta tetejére sűrűn rakjuk le a szilvát, a vágott felével felfelé. Szórjuk meg fahéjas cukorral. Az édes morzsa hozzávalóit villával, vagy gépi mixerrel, dagasztókarral dolgozzuk morzsálósra. Hintsük meg vele a fahéjas-szilvás réteget. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük, amíg a morzsa a tetején aranybarna lesz.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki

Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Beismerő vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja

Beismerő vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz