szerző:
hvg.hu/ T. S.

Ön milyen szakácskönyvből választ receptet? Elmondjuk, melyikből ne tegye.

Egy olasz felmérés szerint sokszor neves mesterséfek által írt könyvek  is a mutatós porfogók sorsára jutnak. A karácsonyra kapott díszes szakácskönyvek egy részét jó, ha egyszer átlapozzák a megajándékozottak, esetleg hirtelen nekibuzdulásukban főznek is belőle valamit, aztán mennek a polcra.

A többségüket egyáltalán el sem olvassák. Ennek a legfőbb oka, hogy sokszor bonyolult ételleírásokat tartalmaznak, a bennük szereplő ételek elkészítése, a technológiák alkalmazása nehézkes és hosszadalmas. Nem beszélve arról, hogy az alapanyagok beszerzése sem egyszerű: vagy egyáltalán nem lehet hozzájuk jutni adott évszakban vagy expedicíót kell szervezni a felkutatásukra, s akkor még a pénztárcát érintő kérdésekről szó sem esett.

A megvásárolt vagy ajándékba kapott neves szakácsok könyveinek több mint a 40%-át ki sem nyitják - állitja a brit Daily Mail egy napokban közétett publikációban. Az erre vonatkozó felmérést az olasz mártások, szószok és tészták specialistája, a Saclà Italia cég végeztette el, amely kézműves termékeket készít, hagyományos receptek alapján, friss alapanyagokból. A további adatok arról árulkodnak, hogy minden három megkérdezett közül kettőt,vagyis  67%-ot  megfélemlítenek a szakácskönyvek leírásai, 35% a költséges összetevőkre panaszkodik, 29% a komplikáltságukra, míg 45% a főzési technikákra, összetevőkre utaló szavakat nem érti.

©

A kutatási eredmények arra utalnak, átlag 10 szakácskönyvet birtokol egy család otthon. / Nem gondoljuk,hogy ez a magyar átlag is - a szerk. megjegyzése./ Kötetenként viszont átlagosan csak 4 receptet próbáltak ki. Többnyire arra szolgálnak ezek a művek, hogy mutatós bizonyítékai legyenek a konyhai pallérozottságnak a könyvespolcon.

Az Egyesült Királyságban bár a keresett művek közé tartoznak Heston Blumenthal és Gordon Ramsay kiadványai, mégsem ezek a legolvasottabbak. Ramsay-t valószínűleg jobban szeretik nézni és hallgatni, erre bőven van lehetőség a különböző tévécsatornákon. Blumenthalnál pedig azért nem meglepő, mert  a háztartásokban jellemzően nincs a spájzban ugrásra készen sous-vide konyhagép, de még egy vacak thermomix sem.

Azt sem nagyon kedveli a főzögetők-sütögetők többsége, ha pld.három nap előkészítés kell egy ételhez. Az alapanyagok sokfélesége is visszatartó lehet, az emberek több mint fele,  53%-a  a világháló böngészőin keres recepteket ahhoz a féltucatnyi alapanyaghoz, ami nekik otthon a kamrában vagy hűtőszekrényben éppen rendelkezésükre áll, illetve beszerezhető a sarki boltban, vagy a legközelebbi szupermarketben.

Korra és nemre való tekintet nélkül viszont szívesen főznek a britek (is) Jamie Oliver útmutatásai alapján, ezt bizonyítja többek között, hogy a 15 perces ételek (15-Minute Meals, Penguin) című új szakácskönyve lett 2012-ben a favorit,minden listán,mindent visz..Nemcsak azért,mert Jamie hitelét már megalapozta az előző, 30 perces könyv,hanem mert e felgyorsult világban hétköznap is szeretnének az emberek valami könnyen,gyorsan,zsebbarát áron elkészíthető minőségi ebédet,vacsorát.Honfitársnője, a nálunk kevésbé ismert Delia Smith könyveiből is több mint 21 millió példányt adtak el, ő az Egyesült Királyság egyik bestseller szerzője.

Spanyolországban Karlos Arguiñano Úgy, mint otthon (Como en casa) és Ferran Adrià Mindennapi ínyencségek című receptkönyvei hódítanak. Már a címük is elárulja, a legnevesebb séfek otthonra, a család asztalára szánt praktikus, könnyen elkészíthető fogásait tartalmazza, s ami nem utolsó szempont: az egészséges étkezés elveit is figyelembe veszik.

Hogy hazai jó példát is említsünk, nagyon úgy néz ki, hogy a külföldiek közül nálunk H.F. Whittingstall arat, a River Cottage minden napra című könyve nemcsak a gasztro blogerek kedvence lett.

A Sacla UK nagy-britanniai ügyvezető igazgatója, Clare Blampied nem rejtette véka alá vagy stílszerűbben, fazékba a véleményét, amikor elmondta: „Az olaszok megtanították nekünk, mi a napi sikeres főzés titka, hogy egyszerű recepteket használjunk, amelyekhez négy-öt összetevőt használnak fel.”

A mindennapok főzéséhez - olasz módra? - szezonális receptek, egyszerű módszerek, viszonylag olcsó alapanyagok kellenek .Talán ez a magyarázata, hogy az emberek inkább csak nézegetik a nagy szakácskönyvek képeit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége

Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége