szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A helyi termékek, azon belül a jellegzetes alakú füstölt, fűszeres kolbászféleség, a kulen népszerűsítésébe kezdtek magyar és horvát Baranyában a napokban, hogy e gasztronómiai különlegesség készítésének és fogyasztásának hagyományait átörökítsék a fiatalabb generációkra.

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a horvátországi jagodnjaki járással közösen indított, mintegy 106 ezer eurós, főként európai uniós pályázati forrásból finanszírozott, egy évig tartó projekt keretében adatbázist állít össze a helyi termelőkről, elkészítik a Dráva menti gasztronómiai fesztiválok naptárát, marketingkiadványokat, gasztrotérképet és receptfüzetet jelentetnek meg.

Wikipedia

A kulen készítésének technológiai hátteréről Horvátországban, a helyi termékek érzékszervi vizsgálata és turisztikai menedzselése témájában Magyarországon tartanak szakmai továbbképzéseket.

A határon átnyúló együttműködés résztvevői kitelepülnek a Pécsi Utazás Kiállításra, a 2013-as Kulinijadára, az Orfűi Gasztronómiai Fesztiválra és a Fekedi Stifolder Fesztiválra is. Az érdeklődőknek hat alkalommal gasztroklubot szerveznek, amelyeken mindig egy-egy helyi terméket mutatnak be különböző borokkal párosítva.

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület kitért arra, hogy a jagodnjaki kulentermelők távlati célja egy kulenklaszter létrehozása a magyar egyesület szakmai segítségével. A kulentermelők azt szeretnék, hogy külön védjegy és minőségbiztosítási rendszer kidolgozásával támogassák ezen élelmiszer minőségi előállítását, s elismerjék készítőit.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!