szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lóhús egészséges táplálék, sőt kedvezőbb az összetétele, mint más húsoké – mondta az InfoRádiónak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a lóhúsbotránnyal kapcsolatban. Kubányi Jolán szerint csak érzelmi okból lehet ellenezni a lóhúsfogyasztást.

Téves az a megközelítés, hogy a lóhús az emberi szervezetre káros anyagokat tartalmaz, éppen ellenkezőleg, kifejezetten egészséges – mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádió műsorában.

Kubányi Jolán hozzátette, a lóhúsnak kicsit alacsonyabb az energiatartalma, mint például a sertéshúsé, kedvezőbb a zsírsavösszetétele, ez ugyancsak jótékony hatású az emberi szervezet számára. Nagyobb arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, mint például a sertéshús. Gyorsabban fel is szívódik a szervezetünkben, nem rakódik le, a lóhúsnak kicsit alacsonyabb a kalóriatartalma tette hozzá a szakember.

A lóhús íze kicsit édeskésebb, bár a vadhúsokhoz nem hasonlítható, ugyanakkor az összetételük közel áll egymáshoz. Kiemelendő még, hogy a lóhús teljes értékű fehérjét tartalmaz. A szövetség elnöke szerint magát a lóhúst rehabilitálni kell. Hozzátette, azt persze nem tudni, hogy egy adott élelmiszer esetében milyen más hússal keverik össze, de maga a lóhús nagyon kedvező összetételű.

Érzelmi okokra hivatkozva Magyarországon sokan nem szeretik fogyasztani a lovak húsát, de például Franciaországban vagy Olaszországban nem ritka táplálék. Európában sem tudja mindig pontosan a fogyasztó, hogy egy élelmiszer főbb alkotóelemei honnan származnak mondta az InfoRádió kérdésére Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője.

El szeretnénk érni, hogy ezek az adatok mindig jelenjenek meg pontosan a csomagoláson, de az élelmiszeripar intenzíven ellenáll. Ez ugyanis megdrágítaná szerintük a termelést, hiszen nehezen tudnák váltogatni a beszállítóikat, annak megfelelően, hogy éppen melyik kínálja a legkedvezőbb árat.

A termékek követhetőségének az előírása régóta érvényben van, ezért a hatóságok jól látják az egyes élelmiszerekben felhasznált alapanyagokat. A fogyasztói bizalomnak kellene érvényesülnie, de sajnos minden olyan botrány, mint ez a mostani is, gyengítik a vásárlóknak a gyártókba vetett bizalmát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!