szerző:
M.L.
Tetszett a cikk?

Ha elegünk van a hólapátolásból, ne a nyuszit szidjuk, inkább termeljünk magunknak egy kis boldogsághormont. Erre momentán a napsütés helyett, mely köztudomásúan képes beindítani az endorfintermelésünket, leginkább a csokoládé alkalmas.

Egy kehelynyi könnyű csokoládéhab – mousse aux chocolat – bekanalazása után mindjárt más lehet a világlátásunk. Mellesleg húsvéti terepgyakorlatnak sem rossz a konyhában, legalábbis ami a betározott tojások felhasználását és a locsolóváró desszertkészítést illeti.

Élelmiszerbotrányokkal fűszerezett korunkban sokan félnek az olyasfajta dolgoktól, amelyek nyers tojást tartalmaznak. Ezért mindenképpen hőkezelt tojást vegyünk, így kiiktathatjuk a szalmonellafrászt, miközben a mousse aux chocolat sem veszíti el tradicionális alkatrészeit. Sőt, tejszínhabot is kap, amellyel a tojáshabot szokták helyettesíteni. Ezúttal tehát mindkettő lesz benne, így légies gyönyöre szinte „elviselhetetlenné“ válik.

ml

A francia konyha édesgyermekéhez, a csokoládéhabhoz még sütő sem kell. Roppant egyszerű az egész, csak jó csokoládé és legalább ugyanannyira jó habverő kell hozzá, elektromos persze, különben csuklónk bánja, mert van habvernivaló bőven. Lehet ízesíteni barnarummal, Cointreau-val, armagnaccal, kávélikőrrel és amarettóval is, a végeredmény mindig elbűvölő. De a legjobb, ha nem ízesítjük semmivel, hanem hagyjuk a csokoládét érvényesülni.

Hozzávalók:

200 g étcsokoládé (minél jobb minőségű, annál jobb lesz a hab, de a kakaótartalma mindenképpen legyen legalább 60%-os)
2 tojás
1 evőkanál cukor
2-2,5 dl tejszín (elhagyható)
csipetnyi vaníliakivonat (elhagyható)

Elkészítés:

1. Gőz fölött kevergetve olvasszuk fel a kis darabkákra tördelt étcsokoládét. Mikróban is megtehetjük, közepes fokozaton 2-3 perc alatt, de egyszer-kétszer állítsuk le, és keverjük össze a csokoládét. Hagyjuk egy percig hűlni, majd jól keverjük el benne a tojássárgákat. A csokoládé semmiképp ne legyen tűzforró, egyrészt mert megég, másrészt mert rántottának fut össze benne a tojássárgája.

2. A tojásfehérjéket szintén gőz fölött verjük fel lágy habbá, adjuk hozzá a cukrot, és verjük, amíg fényes és kemény lesz, a cukor pedig teljesen felolvadt. Keverjük hozzá a csokoládékrémet, és ha tejszínhabbal is akarjuk gazdagítani, 4-5 perc várakozás után keverjük bele a keményre vert, vaníliával ízesített tejszínt is.

Úgy keverjük össze, hogy homogén masszát kapjunk, de a habokból a lehető legkevesebb levegő szökjön ki: ezt legkönnyebben akkor tudjuk elérni, ha egy szilikon spatulával nyolcas alakban óvatosan keverjük.

Kanalazzuk poharakba, majd pár órára tegyük hűvösre. Az élvezeteket kanalazás előtt turbozhatjuk csokireszelékkel, kandírozott naranccsal.

(A szerző weboldala: www.asztaltanc.hu)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!