szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Ha már eleget tobzódtunk az igazi, friss eperben, akkor kipróbálhatjuk egy szokatlan összeállításban is. Nem mindennapi íz élmény az asztalon: mediterrán fogás halból, eperből és cukkiniból.

Mi tagadás, nem a saját leleményünk a recept, de olyan frappánsnak és egyszerűnek gondoljuk, hogy vétek lenne nem megosztani,ha már egyszer rátaláltunk. Az ibériai gasztroblogger Juanma Beltran az originális feltaláló. Olyas valaki ő, akinek minden további nélkül elhisszük, hogy élvez főzni és sütni, s ugyanilyen élvezettel enni is, ahogy arról a blogjának a neve árulkodik: El Disfrutón. Szívünk szerint konyhai hedonistának fordítanánk.
A fogás alapját képező tengeri halat nálunk sem nehéz beszerezni. Ha nincs a közelünkben halkereskedés, megtaláljuk a szuper- és hipermarketek halas pultjaiban is: tengeri süllőként árulják a másutt tengeri sügérként ismert halat.  Az olasz, a francia, spanyol és több földközi-tengeri konyha egyik kedvencének számít. Az ezüstszínű, hófehér húsú, ízletes ragadozó uszonyost branzinónak, seabassnak és lubinának is hívják.   A fogás elkészítése mindamellett, hogy egyszerű, fölöttébb izgalmas élményt kínál az édes- savanyú epermártással (nagyon lényeges, hogy ne túlérett epret használjunk a vinaigrette-hez). A tengeri sügért helyettesíthetjük tőkehallal, s ízlés szerint rákkal gazdagítható. A vinaigrette készülhet szamócából is.
eldistruton
Hozzávalók: 2 db 30-40 dekás tengeri sügér filézve,4-6 nagyobb szemű eper, 1/2 cukkini, extra szűz olívaolaj, citrom, tárkony, só,bors
Elkészítés: Először összeállítjuk a vinaigrette-t. A megmosott, megtisztított epret apró szeletkékre vágjuk. Egy tálba tesszük és 4 evőkanál extra szűz olívaolajt, 2 evőkanál citromlevet, egy csipet apróra vágott tárkonyt adunk hozzá. Az egészet összekeverjük, majd állni hagyjuk.
A következő lépésben zöldséghámozóval/gyaluval szalagokat kanyarítunk a cukkiniból, amelyeket 1 percig forró sós vízben blansírozunk, majd lecsöpögtetve egy tányérra szedünk.
A filézett sügéreket, sóval és borssal, vagy halfűszerkeverékkel meghintjük. Serpenyőben extra szűz olívaolajban, közepes lángon oldalanként 2,5-3 percig sütjük. 
A sült halat tányérra rakva körbelocsoljuk az enyhén felmelegített eper vinaigrette-vel és mellé igazítjuk a cukkini szalagokat.   Garantált, hogy nemcsak a látványát, hanem az ízeit is élvezzük.
 
 
 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!