szerző:
M.L. - Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

Az eper a globalizáció és a modern technológiák egyik nagy áldozata, a szerzői jogok és a helyi kisüzemek mellett. Szezontalan világunkban a döbbenetesen nagy szemű, egyenpiros eper ott virít éjjel-nappal a zöldségesek polcain, akárcsak a tönkretett paradicsomok. Ez idő tájt azonban már van esély arra,hogy igazival is találkozzunk,aminek élvezni is lehet az ízeit.

Jobb helyeken minimum a polgári engedetlenségnél tartanának,ha annyi semmilyen ízű Patyomkin-gyümölcsöt akarnának jó pénzért megetetni velük,mint nálunk. Persze kétségtelen,hogy a „szezontalanítás“ sikk is bizonyos körökben,ahol státusszimbóleum lett például a karácsonyi eper.Az ilyeneknél nyáron meg snassz,hiszen akkor mindenki eheti. Hát,egészségükre.
Csupa olyan vásárlók lehetnek ők, akik még sose ettek epret koranyáron?  Biztos nem tudják,hogy mi felénk  az eper ilyenkor telik meg lélekkel. Igaz,kicsit kisebbek, kicsit szabálytalanabbak lehetnek a szemek,mint a seízű dekorációnál, de ízesek, rosé levük lecsurog az ajkakon, állakon, foltot hagy az ingeken. Pogány élvezet, édes emlék lesz mind.

MTI / Mészáros János


A legjobb csak  csumázni,leöblíteni,magunk elé tenni egy tálba,enni,amíg van. Nem mondjuk,hogy tilos,de kár porcukorral megszórni. Ellenben egy kanál sűrű tejfölt vagy krémes natúr joghurtot kanalazhatunk rá,ha már annyit ennénk,hogy magában megunnánk. Ha a tejfölös eprünk alá még egy kétszersültet is csúsztatunk,az szuper reggeli.Ha pedig raffináltkodni akarunk,akkor vágjuk félbe az eperszemeket,kicsit csúsztatva rakosgassuk egymásra,és csíppentsünk rájuk mentaleveleket.Megpöttyögtethetjük sűrű balzsamecettel is. S innen tovább is léphetünk a salátástál felé. Az eper ugyanis nagyon jóban tud lenni a rukkolával,nyugodtan belevagdoshatunk a salátába jó pár szemet,tépkedhetünk hozzá friss bazsalikomleveleket,erre már ne sajnáljunk valamivel több balzsamecetet.
Az eper tartózkodhat nyersen a tálunkban akkor is,ha krémlevest csinálunk belőle. Ilyenkor / 4 főre / 60-70 deka epret pakolunk a turmixgépbe - nagyobb szemeket daraboljuk - ,hozzá zúdítunk 3 deci tejszínt, 1 deci tejfölt és 2 deci vörös bort / ha gyerekek is kanalaznak belőle,akkor ezt felejtsük el,s növeljük a tejszín-tejföl arányt /.Ízesítjük még egy vanilíarúd kikapart belsejével, kevés vanílíás porcukorral / ha nem lesz elég édes,ráérünk utólag még cukrot vagy mézet keverni bele /. Összeturmixoljuk, tálba öntjük,ha kell , utóízesítjük,menta- vagy citromfűleveleket rácsípkedünk,behűtjük,és Hawaii.
Idáig semmi macera nem volt az eperrel,de azért legalább egy ilyen hosszú hétvégén megreszkírozhatunk egy epres sütit.

M.L.

Vaníliakrémbe telepített epertortácskák
Hozzávalók a tésztához:
8 dkg vaj
8 dkg cukor
14 dkg liszt
2 tojás
1 csipet só
1 kiskanál sütőpor
1-2 evőkanál tej
A vaníliakrémhez:
3 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
1 csomag bourbon vaníliás pudingpor
1 mokkáskanál vaníliakivonat
S ami nélkül nem lenne az,ami: 20 dkg eper
 Elkészítés:
1. Először a tésztát készítsük el, mert amíg sül, lesz idő a krémre: a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen összeolvad  a vajjal.

2. A tojásokat egyenként beledolgozzuk, aztán evőkanalanként hozzáadjuk a sütőporral együtt átszitált lisztet. A végén a tejet is belekeverjük.
170 fokos sütőben sütjük: ha egy nagy gyümölcstorta-formát használunk, akkor 20-25 percig, ha kicsiket (ez a mennyiség 6 tortácskára elegendő), akkor csak 16-18 percig.

3. A krémen a sor: 2 dl tejet forraljunk fel a vaníliakivonattal, a tojásokat válasszuk szét, s a sárgájukat keverjük ki a pudingporral, egy evőkanál híján az összes cukorral,
meg a maradék tejjel.

4. A forró vaníliás tejet folyamatos keverés mellett öntsük a tojássárgájás krémhez, majd az edénybe visszaöntve tegyük ismét a tűzhelyre, és 2-3 perc alatt főzzük krémmé.

5. A tojásfehérjét a kihagyott egy evőkanál cukorral verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a forró krémbe – így a tojásfehérje sem marad nyers, hanem megkapja a kellő hőkezelést. Hagyjuk kihűlni a krémet, majd osszuk el a szintén kihűlt tortácskákra,amelyek megkapják a csodás végkifejletet: mindegyiket az eperszemekkel koronázzuk.
Tipp: Pár csepp Maraschinoval bódíthatjuk az eperkoronát


 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!