szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A „Badacsonyi halderelye” lesz a badacsonyi régió nagykövete a gasztronómiában, így a finom badacsonyi borok mellé most már egy hamisítatlan badacsonyi ételt is kóstolhatunk.

A jó minőségű borokon túl a gasztronómia és borturizmus fellendítésére is szükség van Badacsonyban, ezért a Badacsonyi KÖR jó nevű séfeket kért fel arra, hogy a kiváló minőségű helyi alapanyagokat felhasználva találjanak ki egy új Badacsonyi ételt.

"Büszkék vagyunk rá, hogy a séfeknek egy olyan ízig-vérig badacsonyi ételt sikerült megalkotniuk, amelyet jó eséllyel megkedvelhetnek az éttermek és a háziasszonyok is. Így a badacsonyi borok mellett a Badacsonyi halderelye lehet a régió nagykövete a gasztronómiában" – hangsúlyozta Váli Péter, a Badacsonyi KÖR egyik borásza a budapesti New York Palotában megrendezett ételbemutatón.

"A Badacsonyi halderelyét tiszta ízek jellemzik, megjelenése miatt pedig nemcsak otthon, hanem bármelyik étteremben megállja a helyét" – mondta Wolf András a New York Kávéház és Salon Étterem séfje. Az étel mellé Kéknyelű bort szolgálták fel.

Badacsonyi KÖR

"Magyar konyhának itthon és külföldön mindmáig azt neveztük, amit lényegében Gundel és Krúdy idejében alakítottak ki. Mai kezdeményezésünk abban is újat hozhat, hogy merjünk maradandóan új fogalmakban gondolkodni a magyar konyháról, az egyedi és egyéni kreációkon túlmutató közösségi formában. A régiók konyhájaként lehet ma újjáteremteni azt, ami magyaros konyhaként túl általános, félrevezető és a világban egyértelműen meghaladott felfogásnak számít" – mondta Kardos Gábor, a Badacsonyi KÖR tagja, a kezdeményezés ötletadója.

Az új ételt Csapody Balázs és Jahni László a balatonszemesi Kistücsök, Orbán Béla a Magyar Parlament és az Országalma étterem, Takács Lajos, az Olimpia és a Lacipecsenye, Gál Attila, a Káli Art Inn, valamint Wolf András és Fekete Antonio, a New York Kávéház és Salon Étterem séfjei alkották meg, akiket a Badacsonyban megtalálható kiváló minőségű alapanyagok ihlették: Kéknyelű szőlő levelét, halakat és kecskesajtot használtak hozzá, de elkészíteni bárhol lehet, a Kéknyelű szőlő levelét más szőlőlevéllel is lehet helyettesíteni. A modern szőlőművelés során számos alkalommal ritkítják a leveleket (tetőzés, oldalazás, ritkítás), így a szőlőlevelek felhasználásával egy olyan vitaminban és tápanyagokban gazdag alapanyag hasznosul, amely korábban kárba ment.

A Badacsonyi KÖR az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel igyekszik minél több étteremnek eljuttatni, és reményeik szerint az új tanévben már a vendéglátóipari főiskolák és szakközépiskolák tananyagában is szerepelni fog majd.

A nagyközönség első alkalommal a Badacsonyi borfesztiválon kóstolhatja majd a Badacsonyi halderelyét, ahol az akciót támogató Hotel Bonvino séfjei fogják elkészíteni az ételt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!