szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonkét borvidékünk közül négy a Balaton környékén található. A balatonfüred-csopaki, a balatonboglári, a badacsonyi és a balatonfelvidéki, de a zalai, másként balatonmelléki régió is ide köthető. Július végén a VinCE Balaton fesztiválon, egy helyen, Balatonfüreden fedezhetjük fel a balatoni szőlőfajtákból készült borokat és a tó két partjának jellegzetes ételeit. Egy kis útmutató a kóstoláshoz, pohár és tányér találkozásához.

Messze nem kell borszakértővé válnunk, ha nyaraláskor, hétvégi kiruccanáskor a megfelelő bort szeretnénk kiválasztani az ebédhez, vacsorához. A két fő rendező elv: szezonalitás és regionalitás. Lássuk az alapokat:

Aperitifnek nyáron igenis jöhetnek a jól behűtött, könnyű fehérborok és habzók. A balatoni borvidékek szőlősgazdái igazán otthonosan mozognak ebben a műfajban. A karakteres fehérborokból spriccelt fröccs mellett a rozé is jó választás, ha a gyümölcsös ízvilágot kedveljük. A helyi borászok közül egyre többen fehér és rosé habzóborokkal is előálltak az utóbbi években - ezek szintén biztos befutók lehetnek aperitifként.

A legjobb balatoni étel-borpárosítások következnek.

-        Halételek: A Balaton halai, például a fogas vagy a keszeg neutrálisan elkészítve, vagyis lehetőleg a hal húsának ízét kiemelve a legjobbak, felesleges agyonfűszerezni. A legideálisabb roston sütés, csak némi sóval és borssal ízesítve; a keszeg paprikás lisztben kisütve. Ezek a halak szinte kiáltanak a savakért, amelyekben a balatoni fehérborok is bővelkednek. A Balatonfüred-Csopaki borvidéken egy olaszrizlinget, Badacsony környékén kéknyelűt, a déli parton sauvignon blanc-t vagy egy könnyű fehér házasítást keressünk melléjük. A fogas – chardonnay párosítás szintén adja magát.

Zsírosabb vagy grillezett halaknál már egy testesebb badacsonyi rajnai rizling, szürkebarát, esetleg más, hordós érlelést kapott fehérbor a megfelelő irány. Míg harcsapaprikáshoz egy jól behűtött siller vagy könnyű vörösbor dukál.

Hogy melyek a Balaton legjellegzetesebb halai, mit kell tudni róluk, hol vannak a legtutibb lelőhelyek és mit érdemes figyelembe venni, amikor bort rendelünk egy balatoni halétteremben, arról bővebben itt olvashat.

-        Grillfogások - Száraz húsú csirke és pulyka ételek esetén a fehéret fehérrel alapelv remekül működik, különösen az illatos, száraz fehérborokkal, mint a sauvignon blanc, a tramini, a zöld veltelíni, vagy a muskotályos fajták. Ezek fröccsként is itatják magukat, így méltó, ráadásul kalóriaszegény alternatívái a söröknek.

A vörös húsok elkészítésekor a fűszerezés döntő lehet, de egy olaszrizling, rajnai rizling vagy tramini alapesetben zsírosabb sertéshús mellett is megállja a helyét, annál is inkább, mert egy sós ételt a vörösbor tanninjai kesernyéssé tehetnek. A marhahús már inkább a Balatonboglári borvidék testesebb cabernet sauvignon, merlot vagy épp syrah borait kívánja.

A nagyon csípős, fűszeres ízek maradék cukrot tartalmazó, vagy édes borokkal működnek jól, így érdemes badacsonyi borokban gondolkodni.

-        Könnyű köretek: Salátákhoz, például citromos vagy balzsamecetes, tehát savas öntetekhez a savas, friss fehérborok harmonizálnak, a csopaki olaszrizling vagy a déli parti   sauvignon blanc tökéletes választás.

A robosztusabb grillezett zöldségekhez testesebb szürkebarát, akár hordós érlelésű chardonnay is kiváló lehet, de ez esetben is maradjunk bátran a közepes árkategóriánál, mert a füstös, intenzív ízekhez nem érdemes drága, szofisztikált bort választanunk.

-        Lecsó, a nyári favorit: Ez az étel egy sauvignon blanc-ból, királyleánykából készített fröccsel verhetetlen kombináció, de badacsonyi kéknyelűvel vagy rizlinggel, szürkebaráttal kóstolva, és persze rozéval is kellemes lehet.

-        Desszertek: A fő szabály desszerteknél, hogy a bor legyen kicsivel édesebb, mint az étel. Például egy friss gyümölcsös, jeges desszerthez, mondjuk egy málna sorbethez valamelyik száraz, de gyümölcsös balatoni rozé még éppen megfelel. Míg egy gyümölcsös túrótortához kajszis, késői szüretelésű, magasabb cukortartalmú badacsonyi bor lesz a megfelelő választás. Töményebb desszerteknél gondolkodhatunk a jégborokra is.

VinCE

Balatonfüreden  a Kékszalag Vitorlásverseny hétvégéjén, július 25-28-án a VinCE borfesztiválon a kiállítói standok mellett borkülönlegességeket bemutató kóstolószalonnal és a VinCE bárjában rendhagyó tematikus kóstolókkal várják a vendégeket. A part menti sétányon kézműves hazai finomságok, balatoni éttermek bemutatkozása, grill- és halételek kínálkoznak, míg a pezsgést a koncertek, DJ-k és alternatív bordalok tehetségkutatója fokozza.

Részletek: vincebalaton.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!