szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?

A Pannonhalmi Apátsági pincészet boraié lesz a főszerep október közepén egy hétig a Vigyázó Ferenc utcában. A MÁK bisztró felfedezte magának az apátság borait, s az ifjú titán, Mizsei János és csapata kifejezetten MÁK-os ételeket álmodott a különleges tételekhez. Ihletet a helyszínen merítettek. A pannonhalmi „osztálykirándulásra” mi is elkísértük őket.

 Szó szerint osztálykiránduláson éreztük magunkat, hiszen a MÁK csapata szemtelenül fiatal. Ennél fogva nyitottak, kreatívak, vagányak és nem félnek az újításoktól, miközben a hagyományokat is tisztelik – a maguk formabontó módján. Az üzletvezetőt, Deli Jánost idézve: „Jani, neked az a szerencséd, hogy te nem tanultál sz*rt”. Itt Mizsei Jánosra utalt, aki egy évig tanult Mogyorósi Gábor mellett mielőtt a MÁK-ba került sous chef-nek, hogy egy újabb esztendő múltán átvegye a konyha irányítását. Az ifjú tehetség mindössze 22 éves. Mosolygós, szelíd fiúnak tűnik, de azt megtudtuk róla, hogy „ragadozó”, mert a húsokkal szeret legjobban dolgozni. Annyi intimitás még belefér, hogy imád focizni és utálja a rozmaringot.

MÁK

Érdemes lesz nyomon követni fejlődését és munkásságát. Garai Ádámmal dolgozik együtt, aki korábban az Onyx-ban pallérozta tudását, s aki segítőként elkísérte Széll Tamást Lyonba a rangos Bocuse d’Or versenyre, ahol 24 ország versenyzői közül a 10. helyen végeztek.

A MÁK csapata szeptember végén látogatott el Pannonhalmára azért, hogy jobban megismerje a pincészetet – és az apátságot -, s kiválassza azokat a borokat, amik mellé MÁK-os ételeket szeretnének készíteni. 

„Azért lesz különleges nekünk ez a hét, mert kivételesen kifejezetten a borokhoz kreálunk majd az ételeket, ez inkább fordítva szokott lenni. Mégsem klasszikus borvacsora lesz, minden önálló tételként szerepel majd az étlapon” –mondta el a MÁK üzletvezetője a hvg.hu-nak.

A pincészet borásza, Liptai Zsolt a kereskedelmi forgalomban elérhető borok mellett olyan tételeket is elővett a pince mélyéről, amik igazi csemegének számítanak, mint például a 2007-es évjáratú Rajnai Rizling. De lesz a sorban 2012-es Pinot Blanc, 2012-es Sauvignon Blanc, 2012-es Tramini, 2011-es Voigner, 2011-es Pinot Noir és 2011-es Infusio is.

A MÁK-osok szorgalmasan jegyzetelték végig a borkóstolót, egyfolytában röpködtek a merész ötletek, és az ilyen hívószavak: tintahal, füge, gesztenye, kumquat, cékla, borshab. A végeredményt mi is kíváncsian várjuk október 15. és 19. között. Egy biztos, megszokott, klasszikus párosításokkal aligha találkozunk.

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!