szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatodik alkalommal, 180 kiállítóval jelentkezik e hét péntekjén a Kézműves Magyar Ízek Vására. Az idén a Magyarországon található vadak és halfajták kerülnek terítékre november 8-10. között a budapesti Millenáris B épületében. A mostani rendezvényen 30 termelő részvételével szabadtéri vásár is csatlakozik a kézműves seregszemléhez, ahol a hagyományos húskészítmények mellett vad és hal különlegességek között is válogathatnak az érdeklődők.

Magyarországon közel 90 fajta hal található meg, de ebből az átlagfogyasztó alig ismer párat. Halfogyasztásunk pedig, mint sajnos ismeretes, messze elmarad az EU átlagtól. Vadhúsfogyasztásban is az utolsók közt kullogunk, holott hazánk vadászati nagyhatalomnak számít, a 900 vadásztársaság 1400 területén évente 250 ezer vadat ejtenek el hazai és külföldi vadászok. Az ország a lőtt vad mennyisége és minősége terén az elsők között van. Ugyanakkor a hazai üzletekből, piacokról hiányzik a friss vadhús. Szinte csakis előre csomagolt, mirelit vadhúshoz lehet hozzájutni. Tőkehús formájában Magyarországon a háziasszonyok zöme nem tud vadhúst venni.

„Halfogyasztás tekintetében sereghajtók vagyunk az EU-ban, hiszen a 22 kg/év átlaghoz képest itthon 4,2-4,5 kg halat fogyasztunk átlagosan évente. Ezért is gondoltuk úgy, hogy  - a vadász szezon alkalmával - a hal és a vad lesz a mostani vásár tematikus középpontjában. 180 kiállító lesz a rendezvényen, ez azt jelenti, hogy eddig ez a legnagyobb vásár. A B épület előtt is berendezünk egy kültéri piacot, ahol húskészítmények mellett vad és hal különlegességeket is vásárolhatnak az érdeklődők.” – mondta el Pap Krisztián, a rendező Magyar Delikátesz Kft. ügyvezetője.

A friss vadhús hiánycikk
©

A szervezők évről évre megújítják a Kézműves Magyar Ízek Vásárát, illetve igyekeznek más-más tematikára fókuszálni.  A Millenáris B épületét már kinőtte a rendezvény, ezért az épület előtti szabad területen egy 30 standból álló húspiacot is berendeznek. Itt megkóstolhatják és megvehetik a látogatók a szürke marha, mangalica, szarvas, pisztráng és egyéb különlegességeket. A B épületben, a vásár területén 150 kiállító több mint 5000 féle, hazai és határon túli kézműves terméke várja az érdeklődőket.

„Mindig is a magyar gazdaság segítése, a magyar élelmiszer ipar és a tradicionális magyar ízek népszerűsítése és a magyar termelők segítetése lesz a célunk a rendezvénnyel. Sokuknak az is nagy segítség, hogy a vásárt látogató több ezer vendégen keresztül komoly bevételhez és vásárlói bázishoz jutnak.” – hangsúlyozta Pap Krisztián.

Az idén először a látogatók 300 Ft-os kuponok formájában a Millenárison is levásárolhatják a belépő árát / ezt eddig bizonyos értékhatáron felül csak a Kézműves Magyar Ízek fővárosi boltjában tehették meg. /. A rendezvényről bővebb információ a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, a www.magyardelikatesz.hu oldalon és a facebook.com/magyarizek közösségi oldalon található.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!