szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Reggelinket, ebédünket és vacsoránkat is feldobhatjuk egy ősi gabonafélével, az amaránttal. Receptötletek.

Ami az ősiséget illeti: valójában egy, az amerikai kontinensen őshonos - az inkák és aztékok mindennapi táplálékát adó -, Európában a 18. században elterjedt álgabona fajtát tisztelhetünk az amarántban, aminek kevésbé tudományos, ám annál ismertebb neve egyszerűen: disznóparéj. Előételbe, levesbe is szórhatjuk, de süteményt, pudingot is készíthetünk az amarántból, amely nemcsak különleges - enyhén mogyorós - ízt ad étkeinknek, de olyan értékes összetevőket tartalmaz, mint a vas vagy a kalcium, magnézium, C és E vitamin. Igen kecsegtető a fogyókurázóknak, mert meglehetősen energiaszegény; óriási előnye, hogy teljesértékű fehérje- és rostforrásként cukorbetegek, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Ez a növényi mag pörkölve, puffasztva, megőrőlve kitűnő összetevője leveseknek, de használhatjuk hús, hal panírozásához, édességekhez. Fogyaszthatjuk köretként, belekeverhetjük joghurtba, tejbe, kefirbe, adhatjuk mindennapi müzlinkbe és kiváló saláta-alapanyag is. Őrölt magjából liszt is készül, amellyel dúsíthatjuk a süteményekhez, desszertekhez, akár még a kenyérfélékhez is előírt búza- vagy más lisztet, 1:3 arányban. A mexikóiak tradicionális édességként a pattogtatott magból, mézzel vagy melasszal készült ún. alegriát fogyasztják - a desszert neve igen beszédes, spanyolul ugyanis annyit tesz, hogy vidámság.

Az amaránt - elsősorban Németországban - a 70-es években kezdett divatba jönni a biotáplálkozás előtérbe kerülésével. Jó ideje már a hazai bioboltokban és áruházláncok üzleteiben is kapható a puffasztott, pörkölt, pattogatott, többnyire vákumcsomagolt mag, fél kilós kiszerelésben vagy az 50 dkg-os liszt.

Amarántos sajtkrém

Hozzávalók: 200 g krémsajt, 1 csésze pattogatott amaránt, 1 szál zöldhagyma, fél csipet bors, friss petrezselyemzöldje ízlés szerint

Com Lab

 

Elkészítése:

A sajtot egy kis tálban összekeverjük az amaránttal, majd beledolgozzuk a vékony karikákra vágott hagymát. A krémet megszórjuk borssal, petrezselyemzölddel, és összedolgozzuk. Más fűszereket is használhatunk. A krém tetejét megszórhatjuk még a maggal, és díszíthetjük hagymaszárral, paradicsommal. Teljes kiőrlésű kenyérből készített pirítóssal és zöldségekkel kínálhatjuk.

 Amarántos zöldségkrémleves

Hozzávalók:

1 csokor sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, zeller, 1/2 karalábé, 1 vöröshagyma, 1 csésze pattogatott amaránt, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 dl natúr joghurt, só, bors, petrezselyemzöldje, olaj

Com Lab

Elkészítése:

Az olajon megfuttatott hagymához adjuk az amarántot, és folyamatos kevergetés mellett gyengén megpirítjuk. Levesszük a tűzről, és rászórjuk a pirospaprikát, majd megkeverjük. Tegyük vissza a tűzre, közben dobáljuk bele a karikákra vágott répát, a petrezselyemgyökeret, a felkockázott karalábét és a zellert. Sózzuk, borsozzuk, majd ha jól összeforgattuk a zöldségeket, felöntjük vízzel. Ha sűrűbb levest szeretnénk, akkor használjunk kevesebb vizet. Ha megpuhultak a hozzávalók, a leveshez kanalanként hozzáadva a joghurtot, botmixerrel krémesítsük. Forrón tálaljuk, amaránttal, friss petrezselyemzöldjével díszítjük.

Mogyorós amarántkorongok

Hozzávalók (12 db-hoz):

1 csésze (1,5 dl) mogyoróvaj, 2 teáskanál vaj felolvasztva, 1/2 csésze porcukor, 1/2 csésze összetört sós, pörkölt mogyoró, 1/2 csésze pattogatott amaránt, 250 g étcsokoládé, olívaolaj kenéshez

Com Lab

Elkészítése:

Amíg a csokit megolvasztjuk a gőz fölött, 250 fokra előmelegítjük a sütőt. A mogyoróvajat összedolgozzuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, megkeverjük, majd beleszórjuk a mogyorót és az amarántot, és összekeverjük. A muffin formát 5 percre sütőbe tesszük, majd olívaolajjal finoman kikenjük. Ezután belecsorgatjuk a formába a csokit, a következő réteg a mogyorós massza lesz, amely tetejét lesimítjuk. Az édességet formástól tegyük a fagyasztóba legalább 30 percre. Az amarántos falatokat a kés hegyével könnyen kiszedhetjük a formából.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!