Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"600e3cd9-a482-4081-851e-d5fcca9b6bfc","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Júniusban tesztelheti a kínai hadsereg a Csiu Tien nevű drónhordozó drónt, ami megbéníthatja az ellenséges légvédelmet.","shortLead":"Júniusban tesztelheti a kínai hadsereg a Csiu Tien nevű drónhordozó drónt, ami megbéníthatja az ellenséges légvédelmet.","id":"20250519_csiu-tien-kinai-harci-dron","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/600e3cd9-a482-4081-851e-d5fcca9b6bfc.jpg","index":0,"item":"86886812-5f64-41d4-9051-d95fd6d53063","keywords":null,"link":"/tudomany/20250519_csiu-tien-kinai-harci-dron","timestamp":"2025. május. 19. 17:03","title":"Kész az új kínai drón, 100 másik drónt képes kiengedni magából","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"33f04282-40ab-409b-a7b2-090380ee6417","c_author":"Szabó Yvette","category":"360","description":"Olyan sok műhold kering már a Föld körül, hogy forgalomirányítás kell az űrbe is. A gyorsan bővülő piacból egy kis magyar műholdgyártó, a C3S Elektronikai Fejlesztő Kft., is igyekszik kivenni a részét. A cég ügyvezető-tulajdonosával, Horváth Gyulával beszélgettünk, arról is kérdeztük, mit vár az újabb magyar űrhajós küldetésétől.","shortLead":"Olyan sok műhold kering már a Föld körül, hogy forgalomirányítás kell az űrbe is. A gyorsan bővülő piacból egy kis...","id":"20250519_hvg-horvath-gyula-uripari-mernok-c3a-interju-adok-es-vevok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/33f04282-40ab-409b-a7b2-090380ee6417.jpg","index":0,"item":"4efe1701-de11-4c6a-8557-4e8d5d6c441c","keywords":null,"link":"/360/20250519_hvg-horvath-gyula-uripari-mernok-c3a-interju-adok-es-vevok","timestamp":"2025. május. 19. 13:30","title":"A magyar műholdgyártó, amelyik Elon Musk Starlinkjét is lekörözte","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"70e167fa-1966-4fa7-8e02-dac2c0ca5ddd","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A Chega a második legtöbb szavazatot kaphatta az előrehozott voksoláson.","shortLead":"A Chega a második legtöbb szavazatot kaphatta az előrehozott voksoláson.","id":"20250518_portugalia-valasztas-chega-luis-montenegro","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/70e167fa-1966-4fa7-8e02-dac2c0ca5ddd.jpg","index":0,"item":"bbe2297e-5e57-47eb-a4a8-5ab3ee9e2ee8","keywords":null,"link":"/vilag/20250518_portugalia-valasztas-chega-luis-montenegro","timestamp":"2025. május. 18. 22:35","title":"Megerősödött a Fidesz szélsőjobboldali szövetségese a portugál parlamenti választáson","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bfeebedf-b30f-4c26-9349-70fa5b1bf6a1","c_author":"László Ferenc","category":"tudomany","description":"Egymás mellett próbáltuk ki a mágneses technológiát minden korábbinál egyszerűbb és olcsóbb formában kínáló Oral-B iO 2 fogkefét, illetve egy mesterséges intelligenciával megspékelt szónikus új Oclean-modellt, mely többek közt beszélni is tud.","shortLead":"Egymás mellett próbáltuk ki a mágneses technológiát minden korábbinál egyszerűbb és olcsóbb formában kínáló Oral-B iO 2...","id":"20250518_okosfogkefe-oclean-szonikus-oral-b-io-2-teszt-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bfeebedf-b30f-4c26-9349-70fa5b1bf6a1.jpg","index":0,"item":"5f8da456-2544-448b-a74b-0b4e04ca54d3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250518_okosfogkefe-oclean-szonikus-oral-b-io-2-teszt-velemeny","timestamp":"2025. május. 18. 18:00","title":"Van bármi értelme egy okosfogkefének? Szabad olcsóbbat venni belőle? Kipróbáltuk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b5b54101-4e0b-4ca2-b62a-99bf88fde94b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Sem a dedikált egészségügyi bérkorrekció, sem az állami kórházak felújítására szánt pénz nem szerepel a 2026-os büdzséről szóló törvénytervezetben – írja a Népszava.","shortLead":"Sem a dedikált egészségügyi bérkorrekció, sem az állami kórházak felújítására szánt pénz nem szerepel a 2026-os...","id":"20250519_Nyoma-sincs-egeszsegugyieknek-szant-beremelesnek-a-jovo-evi-budzseben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b5b54101-4e0b-4ca2-b62a-99bf88fde94b.jpg","index":0,"item":"a108e4f9-0143-49d0-b74a-11fb6fd19fcb","keywords":null,"link":"/itthon/20250519_Nyoma-sincs-egeszsegugyieknek-szant-beremelesnek-a-jovo-evi-budzseben","timestamp":"2025. május. 19. 08:16","title":"Nyoma sincs az egészségügyiseknek szánt béremelésnek a jövő évi büdzsében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"62846401-aa12-4f6f-ba4f-f3f78bfccc7f","c_author":"László Ferenc","category":"cegauto","description":"Faék egyszerű 6,2 literes szívó V8, hátsókerék-hajtás és zéró politikai korrektség a szegény ember szupersportkocsijában. Teszten a most először középmotoros Chevrolet Corvette, mely tálcán kínálja az amerikai életérzést.","shortLead":"Faék egyszerű 6,2 literes szívó V8, hátsókerék-hajtás és zéró politikai korrektség a szegény ember...","id":"20250518_amerika-a-tarkonkon-ordit-oszinten-taho-uj-chevrolet-corvette-c8-teszt-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/62846401-aa12-4f6f-ba4f-f3f78bfccc7f.jpg","index":0,"item":"2e964ad7-9aa7-4881-a41e-aa44097a265c","keywords":null,"link":"/cegauto/20250518_amerika-a-tarkonkon-ordit-oszinten-taho-uj-chevrolet-corvette-c8-teszt-velemeny","timestamp":"2025. május. 18. 07:21","title":"Amerika a tarkónkon ordít: meghajtottuk az őszintén tahó új Corvette-et","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0c13f632-f438-4c33-88fd-f0d67649dadb","c_author":"Pálúr Krisztina","category":"360","description":"Az összeesküvés-elméletek egyidősek az emberiséggel, a Covid azonban korábban nem látott szintre emelte a konteókat – ma pedig már az elit tagjai közül kerülnek ki a legbuzgóbb terjesztők. Miért lesz valaki a tévhitek megszállottja, és hogyan ismerhetjük fel magunkban is a megingathatatlan téveszmék jeleit? Hogyan segíthetünk konteóhívő ismerősünkön, valóban az észérvek jelentik itt a leghatékonyabb fegyvert? Dan Ariely izraeli-amerikai kutató kötete és Krekó Péter szociológus válaszolja meg a kérdéseket.","shortLead":"Az összeesküvés-elméletek egyidősek az emberiséggel, a Covid azonban korábban nem látott szintre emelte a konteókat –...","id":"20250518_tevhitek-osszeeskuves-elmeletek-alhirek-dezinformacio-dan-ariely-kreko-peter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0c13f632-f438-4c33-88fd-f0d67649dadb.jpg","index":0,"item":"75665fe0-3653-42db-bc2a-0f98fbeba586","keywords":null,"link":"/360/20250518_tevhitek-osszeeskuves-elmeletek-alhirek-dezinformacio-dan-ariely-kreko-peter","timestamp":"2025. május. 18. 12:00","title":"Ördögnek kiáltották ki és halálosan megfenyegették a konteóhívők – megtanult együttérezni velük","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7624a60a-3e66-418d-84e6-3ab78a1ccaca","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"kkv","description":"A balatoni nyár és a halevés kéz a kézben jár, ám kiirthatatlanul tartja magát, hogy az igazi „balatoni hal” a hekk. Tihanyban a magyar fajtákat próbálják előtérbe hozni, mi pedig megnéztük, hogy mivel járul hozzá a magyarok halfogyasztási kultúrájának erősítéséhez a Süllői értekezlet.","shortLead":"A balatoni nyár és a halevés kéz a kézben jár, ám kiirthatatlanul tartja magát, hogy az igazi „balatoni hal” a hekk...","id":"20250517_sulloi-ertekezlet-koltai-gabor-sho-tihany","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7624a60a-3e66-418d-84e6-3ab78a1ccaca.jpg","index":0,"item":"92c37d9d-9524-48ab-b4bb-d081ac2009e0","keywords":null,"link":"/kkv/20250517_sulloi-ertekezlet-koltai-gabor-sho-tihany","timestamp":"2025. május. 17. 20:00","title":"Süllői értekezlet: nem csak a büntető névvel járul hozzá a magyar halfogyasztáshoz ez a tihanyi büfé","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Húsvétkor a báránynak a konyhában van a helye, és nem a mezőn. Sokkal több létjogosultsága van ehhez, mint a nyuszinak, amit nem is ehetünk meg ilyenkor, mert akkor ki hozza a tojást? Na jó, a répatortáját kölcsönadhatja a főfogás után, ami báránycomb firenzei módra.
Hogy a “firenzei módra” jelző pontosan mit is jelent a gasztronómiában, arról nincs igazán kiforrott álláspont. Sokhelyütt a legtöbbször azt értik alatta, hogy spenót is van az ételben. Ebben különösen az amerikaiak, illetve az amerikai olaszok a ludasak. Igazi nagyevőknek még mindjárt egy hatalmas darab marhasült is az eszébe jut, nevezetesen a bistecca alla fiorentina, aminek a közelében sem járt spenót, és semi vega holmi soha. Szóval, szerintünk az olaszok egyszerűen csak arra utalnak a kifejezéssel, hogy ezt meg amazt így csinálják Firenzében, esetleg tágabb értelemben Toszkánában, de nem konkrét, mindenre érvényes elkészítési módra céloznak.
Marton Levente
Egy biztos, a bárány náluk sem maradhat ki a húsvéti menüből, mint ahogy az egész “csizmán sem”. Firenzei módra meg akkorát csavarunk az egyszerű báránycombon, hogy az maga lesz a tökély. Persze cask annak, aki nem ragaszkodik a minimál sülthöz. Ez a bárány páratlanul tejszínes és szemtelenül omlós lesz, elég hozzá a villa, mert már a kés közeledtére is szétomlik, a citrom kacér savanykásságot ad neki, alatta meg a burgonya megér egy húsvéti misét, ahogy a ropogós héj alatt szinte pürészerű belső rejlik.
A helyzetet bonyolítandó, e sorok írójának, pontosabban kifőzőjének, külön bejáratú értelmezése is van a receptre, ugyanis Firenzében evett először citromos tejben párolt sertéskarajt, ami egyből rabul ejtette. Mondták, hogy helyi specialitás, tehát alkalmazható rá a firenzei jelző… Azóta az ilyen citromos tejes, párolt húsok ab ovo firenzeinek minősülnek a konyháján.
Most a bárányra kerül a firenzei bilog, és a karaj szerepét átveszi a tepsiben a báránycomb – amit, ha nem várna sorsára a mélyhűtőben, még akár szombaton is beszerezhető a piacokon, henteseknél, szupermarketekbe, mert ilyenkor nem dugják a pult alá. A tejhez tejszín is passzolodik, a sima citromot pedig kiválthatja a sós-pácolt-savanyított citrom, úgyis, mint észak-afrikai bevándorló Toszkánába. A fúzió mögött nem lapul semmiféle előzetes koncepció. Ha előfordul a háztartásban, vagy van a közelben alkalmatos keleti bolt, ahonnan könnyen beszerezhető, akkor jöhet a fúzió. Ha nincs, marad a mezítlábas citrom, úgy se fogjuk tudni, mi az a nüansznyi stich, amit majd máskor kaphat meg a bárány. Ezért is hálás lesz, meg a kosztosaink is.
A krumpli elkészítéséhez kell egy kis figyelem, és a kicsinél valamivel több liba/kacsazsír. Az igazi puhasághoz-ropogóssághoz két lépés szükségeltetik, és egyik sem ugorható át: a krumplikockákat először csaknem-puhára kell párolni, aztán szigorúan egy rétegben, nagyon forró zsírban pirosasra sütni.
Marton Levente
S most lássunk neki a krémes sült bárányhoz krémes sült krumplival, szeretnék ezt Firenzében is nagyon.
Hozzávalók:
1 báránycomb (kb 1,5 kg)
2 dl tejszín
1 dl tej
2-3 pácolt citrom (ennek híján a friss citrom is megteszi )
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
só, bors
1,5 kg krumpli, megtisztítva, felkockázva
10 dkg kacsazsír vagy valamilyen pecsenyezsír (olívaolaj szigorúan tilos, rémes lesz tőle a krumpli, és égni fog az olaj)
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A báránycombot mossuk meg, és hegyes késsel jól szurkáljuk meg, aztán dörzsöljük be sóval-borssal-zúzott fokhagymával, majd öntsük le a tej-tejszín keverékkel. Az ízek meg a folyadék behatol a szúrkálás okozta hasadékokba, még ízletesebbé téve a húst. A fokhagyma és a bárány isten alkotta tökéletes párt képeznek, most mégis bánjunk csínján a fokhagymával, nehogy elnyomja a citrom enyhébb, de azért karakteres ízét, mert most mégiscsak a citrom a főszereplő, a fokhagyma csak kórustag.
2. Szórjuk meg a citrom csíkokra vagy kockákra metélt héjával, majd süssük 2,5-3 órán át. Félidő körül, amikor a bárány már nagyon pirul, csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 fokra. Amikor beleszúrúnk egy villát, és úgy látjuk, hogy készen van, akkor bátran süssük még 30 percet, mert akkor lesz csak igazán tökéletes.
3. A krumplit tegyük egy párolóbetétes edénybe, amelyben már forr és gőzölög a víz, majd lefedve pároljuk 10-12 percig. Egy – vagy ha lehet két – serpenyőben forrósítsuk jól fel a zsírt, és a krumplikockákat egy rétegben beleterítve süssünk minden oldalukra roppanós kérget. Ha túl sok krumplit teszünk az edénybe, akkor a puha krumpli még jobban összetörik, és lassabban sül meg,szépészeti szempontból nem lesz kifogástalan.
4. A báránycombot két villával szedjük kis darabokra, könnyedén leomlik a csontról. A besűrűsödött tejszínes mártást turmixoljuk össze, esetleg lazítsuk még kevés tejjel, forrósítsuk újra fel, keverjük össze a hússal. S így együtt mehet is a krumpli tetejére.
Megjegyzés:
Ha valaki így távol Firenzétől mégis inkább klasszikusabb báránysültre vágyik, akkor húsvéti recept még itt.
Szerinte a Harcosok Klubja azt mutatja, hogy valódi tartalmi és személyi változást nem tervez a Fidesz, csak technológiai-módszertani módosításokat hajt végre.