Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e414808a-1afb-43fe-99f2-1b2602ec1578","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A zenekar énekese és menedzsere segít kiválasztani a műsor fellépőit.","shortLead":"A zenekar énekese és menedzsere segít kiválasztani a műsor fellépőit.","id":"20250305_fifa-foci-vb-felidei-show-coldplay","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e414808a-1afb-43fe-99f2-1b2602ec1578.jpg","index":0,"item":"4124e37a-8203-4308-a170-916d23bb63bb","keywords":null,"link":"/elet/20250305_fifa-foci-vb-felidei-show-coldplay","timestamp":"2025. március. 05. 19:17","title":"FIFA: A Coldplay-jel szervezik a 2026-os vb-döntő félidei show-ját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2af3431c-580c-4b8a-8176-73c7d449196e","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az eset felerősítette a mesterséges intelligencia megbízhatóságával kapcsolatos aggodalmakat.","shortLead":"Az eset felerősítette a mesterséges intelligencia megbízhatóságával kapcsolatos aggodalmakat.","id":"20250306_mesterseges-intelligencia-humanoid-robot-tamadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2af3431c-580c-4b8a-8176-73c7d449196e.jpg","index":0,"item":"ae0dc785-eb68-4ff5-8ad3-1d1fb940bd33","keywords":null,"link":"/tudomany/20250306_mesterseges-intelligencia-humanoid-robot-tamadas","timestamp":"2025. március. 06. 19:56","title":"Sokak félelme vált valóra: emberekre támadt egy humanoid robot – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2a3123d3-76b7-42fb-9af1-73414f06833f","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Jelentősen megnőtt az idei télen a földgázfogyasztás Magyarországon: a december és február közötti három hónapban félmilliárd köbméterrel több gázt égettünk el, mint egy évvel korábban – írja a G7.hu.","shortLead":"Jelentősen megnőtt az idei télen a földgázfogyasztás Magyarországon: a december és február közötti három hónapban...","id":"20250306_foldgaz-fogyasztas-emelkedes-inflacio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2a3123d3-76b7-42fb-9af1-73414f06833f.jpg","index":0,"item":"929fb97a-06da-468d-85d7-b211de025107","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250306_foldgaz-fogyasztas-emelkedes-inflacio","timestamp":"2025. március. 06. 09:21","title":"Úgy égettük a gázt februárban, mint az előző két télen soha, és ez megemelheti az inflációt is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"94b42d65-f61b-4a74-aa30-e238508b52f6","c_author":"Marabu","category":"gazdasag","description":"","shortLead":"","id":"20250306_Marabu-Feknyuz-Varga-Mihaly-uj-szerepe","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/94b42d65-f61b-4a74-aa30-e238508b52f6.jpg","index":0,"item":"8b500116-166e-4728-823f-f52d80cb8aa4","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250306_Marabu-Feknyuz-Varga-Mihaly-uj-szerepe","timestamp":"2025. március. 06. 05:05","title":"Marabu Féknyúz: Varga Mihály új szerepe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0522fa81-85e7-4a55-b624-7d2b3de48f23","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Egy dohánybolt melletti italozás végződött kis híján tragédiával.","shortLead":"Egy dohánybolt melletti italozás végződött kis híján tragédiával.","id":"20250305_eger-ugyeszseg-vadameles-eletveszelyt-okozo-testi-sertes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0522fa81-85e7-4a55-b624-7d2b3de48f23.jpg","index":0,"item":"79b8c305-5dd8-475c-8487-0a6f36d2e897","keywords":null,"link":"/elet/20250305_eger-ugyeszseg-vadameles-eletveszelyt-okozo-testi-sertes","timestamp":"2025. március. 05. 09:55","title":"Nem kapott vodkát, ezért életveszélyesen megvert egy fogyatékkal élő férfit egy többszörös visszaeső Egerben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a86e9e7f-f793-4855-b916-f634324dbc1e","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Nem volt valami hálás feladat J. R. R. Tolkien szövegeit gépelni.","shortLead":"Nem volt valami hálás feladat J. R. R. Tolkien szövegeit gépelni.","id":"20250306_tolkien-kezirat-level-gepirono","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a86e9e7f-f793-4855-b916-f634324dbc1e.jpg","index":0,"item":"59a87d82-fcd4-463a-9591-93f42402a23f","keywords":null,"link":"/kultura/20250306_tolkien-kezirat-level-gepirono","timestamp":"2025. március. 06. 11:18","title":"„Trehány munka”: így akadt ki A Gyűrűk Ura szerzője a gépírónőjére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"225be881-8f62-4542-b01a-14faff6f873a","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A Fidesz frakcióvezetője nem árult el konkrétumokat arról, hogy mit terveznek a Pride ellen, de a Szuverenitásvédelmi Hivatal a szavai alapján új jogköröket kap.","shortLead":"A Fidesz frakcióvezetője nem árult el konkrétumokat arról, hogy mit terveznek a Pride ellen, de a Szuverenitásvédelmi...","id":"20250306_kocsis-mate-pride-szuverenitasvedelmi-hivatal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/225be881-8f62-4542-b01a-14faff6f873a.jpg","index":0,"item":"a5b5e54c-1cd6-4ed8-a24f-67df72909f12","keywords":null,"link":"/itthon/20250306_kocsis-mate-pride-szuverenitasvedelmi-hivatal","timestamp":"2025. március. 06. 09:54","title":"Kocsis Máté a Pride-ról: „Az abnormalitás provokálja a normalitást”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2527ce00-69a6-44ed-b450-8c9f8a4d296a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Kétszáz napja tartják fogva, de most először hallgatták ki Kiss Lászlót, Budapest III. kerületének vezetőjét. A vádakat visszautasította, majd több kérést is megfogalmazott az ügyészség felé.","shortLead":"Kétszáz napja tartják fogva, de most először hallgatták ki Kiss Lászlót, Budapest III. kerületének vezetőjét. A vádakat...","id":"20250305_Tartsanak-hazkutatast-Meszaros-Lorincnel-is-kerte-kihallgatasan-a-letartoztatasban-levo-obudai-polgarmester","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2527ce00-69a6-44ed-b450-8c9f8a4d296a.jpg","index":0,"item":"961ae406-0968-438a-bb9b-6048a1382b11","keywords":null,"link":"/itthon/20250305_Tartsanak-hazkutatast-Meszaros-Lorincnel-is-kerte-kihallgatasan-a-letartoztatasban-levo-obudai-polgarmester","timestamp":"2025. március. 05. 14:58","title":"Tartsanak házkutatást Mészáros Lőrinc cégeinél is – javasolta kihallgatásán a letartóztatásban lévő óbudai polgármester","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A fejétől a csülkéig - melyik húsrész, mire való ?
szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
A csirkemellet meg a csirkecombot még az óvodások is felismerik, és a legeslegkezdőbb háziasszonynak is van lővése róla, mit kezdjen vele. De hogy milyen alkatrész kell egy jó sertéspörkölthöz, mi az a kotlett, mire való a gömbölyű felsál, az már okozhat gondot, pláne, hogy egyáltalán mit kell tudni a jó húsról.
Jellemzően úgy vásárolunk, hogy jó esetben a hentesre bízzuk, mit ad nekünk egy egybesülthöz, mit dobjunk a grillre, mit rántsunk ki. Aztán van, hogy csak rámutatunk egy darab húsra, mert szép, frissnek néz ki, passz, esetleg hallottuk a szomszédtól, hogy akciós. Disznóság, de olykor alapvető fogalmakkal sem vagyunk tisztában, csak nekiesünk a sütésnek-főzésnek, hadd szóljon. Aztán csodálkozunk hogy ez a valami rágós maradt, a másik kiszáradt, a harmadik szétfőtt. Katona Gergely, a Bonafarm Hús Mestere segített összehozni egy kis gyorstalpaló tanfolyamot, hogy megismerjük a sertéshús egyes részeit, és elkészítési módjait.
Mielőtt szétbontanánk egy malacot, azért ejtsünk egy-két szót a hús minőségéről is.
„A hús minőségét a színe, pH értéke, állaga és létartó képessége határozza meg”- mondta a Hús Mester. A minőségi sertéshús színe rózsaszín és kellően tömör állagú. PH értékével kapcsolatban akkor merülhetnek fel problémák, ha a jószágot nem megfelelő környezetben tartották, és emiatt érezhetőek rajta a stressz tünetei. A normál hús pH1 értéke 5,8- 6,2, míg pH2 értéke 5,7-5,8 közötti (bár nem valószínű, hogy ezt normális háziasszony valaha is firtatná, de azért jó ha tudjuk, de még jobb, ha hentes-mészáros tudja - a szerk. megjegyzése ). „A hús minősége éppen ezért nem csak a megfelelő takarmányon múlik, hanem azon, hogy a jószág minden biológiai és komfort igényét kielégítették-e” – fogalmazott Katona Gergely. Így kiemelten fontos a tartás, a környezet, a genetika és a szaktudás.
Na, akkor kezdjük a fejénél:
1. Fej
A fej leggyakoribb felhasználási módja a kocsonyába főzés, melytől e nagy klasszikus elnyeri méltó állagát és a vele főtt zöldségekkel igen maradandó élményt tud szerezni az étek kedvelőinek. De nyugodtan főzhetjük a vasárnapi húslevesbe is,kiváló ízt, állagot kapunk, elvégre a kocsonya is húslevesként kezdi. A főtt-füstölt fej tormával, mustárral, puha kenyérrel a hentesek melegpultjának attrakciója. Emellett a disznósajt is ebből készül.
2.Tarja
A tarját némely finnyások lenézik, mert kissé zsíros. De pont ezért kitűnő ízű, szaftos hús. Egészben vagy szeletben, füstölve, illetve füstölve-főzve is jó alapanyag. Grillezéshez kifejezetten ideális, hiszen nem szárad ki sütés közben, változatos pácolással, többféle fűszerezéssel a grillszezon sztárja lehet. A legszaftosabb rántott hús is tarjából készül, erre a hentesek egyemberként esküsznek. A fokhagymás flekken, a jól ismert cigánypecsenye sem készülhet másféle húsból.
3. Hosszú- és rövidkaraj
Bordának és kotlettnek is nevezik. A rövid karaj a farok felőli, a hosszú a fej felőli része a sertésnek. A karaj a szűzpecsenyével együtt a sertés egyik legértékesebb, egyben az egyik leggyakrabban és legváltozatosabban felhasznált része, melyet akár szeletben és egészben is süthetünk, tölthetünk.Mivel a tarjánál kissé szárazabb és kevésbé zsíros jól variálható különféle mártásokkal, ragukkal. A szűzpecsenyéből igen változatos, könnyű fogásokat lehet készíteni rengeteg variációban, nem véletlenül a séfek egyik kedvence.
4. Lapocka
A lapocka a disznó „első combja”, mely egészben süthető vagy párolható, de kitűnő apróhús ételekhez / pld. brassói / és remek fasírt is készíthető belőle. Kiváló alapanyaga a kolbásznak és a sonkának is. Tipikus lapockából készülő fogás a borsos tokány, a sertés vagdalt és a pörkölt.
Horváth Szabolcs
5. Oldalas
Oldalasnak a disznó hússal fedett bordáit nevezzük, melyet tölthetünk, párolhatunk, tálalhatjuk magában, de akár főzelékek feltétjeként is. Zöldségekkel, salátával, vele sült burgonyával kiváló egytálételként is. Legismertebb elkészítési formája talán a lassú tűzön fokhagymával sült oldalas.
6. Dagadó
A disznó hasaalja, az oldalas melletti terület, mely általában zsíros, épp ezért szaftos hús. Készíthetünk belőle fasírtot, gulyást vagy pörköltet. Sok családnál a húsvéti ünnepi menü elengedhetetlen fogása a töltött hasaalja, mely lassan sütve omlós és ízletes lesz. Disznóvágáskor megfelelő fűszerezéssel finom kolbász tölthető bele, de a töltött káposztába is kiváló.
7. Comb
A comb egészben vagy szeletben sütve, párolva egyaránt elkészíthető. De apróhúsként is felhasználható. „A sertéscomb további részekre osztható: dió, felsál, frikandó és rózsa. A frikandó a comb középső, hátsó részén található. A comb legnemesebb része a dió. Ez a húsrész majdnem gömbölyű, kézilabda méretű. Minősége, szerkezete és kezelhetősége is igencsak hasonlít a karajéra. Mellette, a comb belső felén helyezkedik el a felsál, ami körbe veszi, szinte rácsavarodik a dióra.
A következő combrész a rózsa. A felsál és a rózsa a legalkalmasabb a frissen sütésre.Ideálisan ebből készül a párizsi sertés szelet, a lecsós sertésszelet , vagy az olyan húzós fogás, mint a velővel töltött rántott sertésszelet.
8. Csülök
A mellső lábakon található csülköt első, a combokon találhatót hátsó csülöknek nevezzük, utóbbi lényegesen nagyobb, mint az első csülök. A láb és a comb közötti rész a legfinomabb talán egyben sütve, melynek hagyományát a tradicionális magyar konyha a Csülök Pékné módra receptjében őrzi. Füstölve, főzve egyben,szeletelve akár főzelékek szaftos feltétjeként is tálalható. Kiváló pörkölt magában, vagy olyan párral nehezítve, mint a pacal.