szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezer négyzetméteren nyitották meg a pekingi kacsa múzeumát a Csüancsütö étteremlánc egyik vendéglőjében a vállalat alapításának 150. évfordulóján a kínai fővárosban.

A bejáratnál aranyozott kacsa fogadja a látogatókat, aki végigkísérhetik az ételkülönlegesség készítésének lemodellezett fázisait az állat tömésétől, vízzel való feltöltésén, cukorral kenegetésén és szárításán át egészen addig, hogy 200 fokos kemencében őszibarackfa-tűzön megsütik.

A kínai ételtörténészek szerint a mai pekingi kacsa ősét körülbelül 2000 éve még párolták, és eredetileg a kelet-kínai Nankingban volt helyi specialitás. Állítólag a Tiltott Város építői hozták a fővárosba. Jóval később, a császári palotából az utcára került szakácsok a 19. század vége felé a disznósült receptjét kacsára adaptálva alkották meg a pekingi sült kacsát.

A kiállítás több mint félezer darabból áll, köztük a múlt század elejéről egy kacsaeladást igazoló jegyből, korabeli hirdetésekből és egy sor híres emberről készült fényképből, akik pekingi kacsát ettek. Köztük volt például Richard Nixon volt amerikai elnök.

Az 1864-ben alapított Csüancsütö azon kevés kínai márkák közé tartozik, amelyek "kiállták az idő próbáját". Az évfordulóhoz kapcsolódóan a 196 milliomodik pekingi kacsájuk eladását is bejelentették.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!