szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kötetben 348 étterem, 561 szálloda, 153 borászat, 451 bor. Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2015 kalauz. Böngészni, kóstolni, tapasztalni bőven van mit egy évre. De nézzük, kik a legjobbak a G&M szigorú ítészei szerint a vendéglátásban.

 

A kalauz értékelése szerint a legjobb hazai éttermek - a maximális 20-ból adható - 17 ponttal és három szakácssapkával elismerve a következők:  a két Michelin csillagos étterem, a Costes és az Onyx, valamint a ZONA bisztró.  16 pontos, két szakácssapkás az Alabárdos étterem, az idén Michelin csillagot elnyert Borkonyha, a Laci!Konyha! az Olimpia vendéglő és a Salon Restaurant. 15 pontos, szintén két szakácssapkás az Aranykaviár étterem, a Babel, a Csalogány 26, és a LouLou Restaurant .

A Michelin csillagos Borkonyha a G&M Év étterme
©

 A Gault&Millau Magyarország 2015 étterem- és borkalauz Év étterme díját a Borkonyha kapta, Feltörekvő étterem díját a gyulai Patrióta étterem, A vidék étterme elismerést a békéscsabai Brill étterem, az Alternatív vendéglátás díjat pedig a Pesti Burger és Bár. Az Év konyhafőnőke Ádám Csaba, az Olimpia étterem séfje lett.

A pincészetek közül a tokaji Bott pince lett a kiadványban az Év borászata, és miként tavaly, úgy az idén is Szepsy István borászata és a Demeter pincészet került a legjobbak közé.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adta át az Aranyszalag Minőség tanúsítványokat is.

Az egyesület az  Aranyszalag Minőség tanúsítványt abból a megfontolásból alapította, hogy „az támaszként szolgáljon mindazoknak, akik tudnak és mernek minőséget teremteni, másfelől a tanúsítvány hiteles információt kíván adni azoknak, akik ilyen minőséget keresnek.”  

Az Aranyszalag Minőségi Tanúsítványt idén Balogh Nagy Erzsébet keleméri Île de France-báránya és Baumgartner Antal tisztavérű szőke mangalicája kapta. A mostani elismerésekkel együtt összesen 11 ( Tetrabbit szabadtartású nyúl, Zselicvad, MasterGood tanyasi csirke, Brunner méz, Molnár János kecskesajtok, parajdi só, Rózsavölgyi csokoládé, Kiss család bezdáni fűszerpaprika, tarpai szilvalekvár)  tanúsítványt adott ki idáig az MGE.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület Hagyomány és evolúció díját az október 9-iki Gault&Millau díjátadó ünnepség díszvendége, az osztrák   Eckart Witzigmann, az évszázad szakácsa  kapta.

 Megjegyzés: A G&M nemzetközi pontozási rendszerében a maximálian elérhető pontszám, öt szakácssapkával díjazva, a 20. Ezt a lehető legritkább esetben ítélik meg,a világ legszűkebb élvonalához tartozó éttermek tartoznak ide. Mint ahogy a 19 pontos, négy szakácssapkás vendéglátóhelyek is a világ legjobbjai közé soroltatnak. Nemzetközi viszonylatban a 18-17 pontosak, három szakácssapkával már kiemelkedőnek számítanak. a 16-15 pontos, két szakácsapkások nagyon jónak.

A kalauzt a 60-as évek derekán alapította két francia szakíró, Henri Gault és Christian Millau, az ő eredeti elképzelésük szerint: " maximális pontszám tulajdonképpen senkinek sem jár, hiszen senki sem tökéletes..."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!