szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Fogyókúrázóknak és vegáknak valóságos aduász, ínyencek bolondulásig variálhatják. A gomba igazán sokféleképpen és gyorsan elkészíthető, szinte minden sarki zöldségesnél kapható, piacokon pedig egyre többféle ízes, illatos erdei változata ingerkedik.

 

A gomba tényleg energiaszegény tápanyagbomba. Az ehető gombák szinte mindegyike 90%-ban vizet tartalmaz, így kalóriatartalmuk minimális, 10 deka csak 30 kalória. Ne tessék azt mondani, hogy ez   fogyókúra idején – jó kis képzavarral - nem maga a paradicsom. Főleg, ha nem jó nagy adag rántott gombára indulunk, vödörnyi tartárral. Vegáknak viszont ez a rántott holmi felér egy bécsi szelettel, vagy kettővel. Ugyanis a gombának egyedülálló tulajdonsága, hogy olyan aminosavak fordulnak elő benne, amelyek amúgy csak húsokban rejtőznek. Hogy magas a B-vitamin tartalma meg tolong benne a foszfor és a kálium, az már hab a gombá(ba)n.

Kicsit elmarasztalhatnánk, hogy nehezebben emészthető,mint a többi zöldség, de éppen ez okozza a hosszabb telítettségérzetet fogyasztása után. Vagyis jó darabig nem vagyunk éhesek, tiszta haszon, le a délutáni nassolással.

Tippek, tanácsok

-          A gomba gyorsan megfonnyad, veszít frissességéből, így a legjobb, ha minél előbb feldolgozzuk. Maximum 2-3 napig tartható el hűvös, száraz helyen.

-          A gomba a héja alatt tartalmazza a legtöbb tápanyagot, ezért lehetőleg ne húzzuk le a bőrét. Inkább szárazon töröljük le a homokot ( már amelyiken van), szennyeződéseket, aztán pár percig folyó víz alatta mossuk le, de ne áztassuk, mert gyorsan teleszívja magát vízzel.

-          Csak a földdel érintkező végéből kell levágni egy kicsi részt, hiszen a gomba szára is felhasználható, kivéve a laskagombát, aminek elég rágós a szára.

-          Ha szeleteljük a gombát, és nem kerül azonnal edénybe, akkor csepegtessük meg egy kis citromlével, így nem színeződik el.

-          Ha a gombát pirítjuk, akkor felszeletelve sózzuk meg egy kicsit, várjunk 10-12 percet,   itassuk fel papírtörlővel a kicsapódó nedvességet, és így pirítsuk meg.

-          A gombából készült ételek is elég gyorsan romlanak, frissen, mielőbb fogyasszuk el.

-          Ha erdei gombát vásárolunk, csak megbízhatóhelyen, bevizsgált eladótól tegyük.

S most lássuk, mi minden készülhet gombából, persze a teljesség igénye nélkül, hiszen olyan sokoldalúan felhasználható. Kiváló pástétom, ízletesebbé, változatosabbá tehetjük vele a burgonyás, rizses, tésztás, vegyes zöldséges köreteket, remekül illeszkedik hús- és tésztaraguba, pörköltekbe, sültekhez,  mártásnak, szósznak nagyszerű választás. Töltve, rántva, grillezve, levesként, rakottasként is finom fogás.

Melyikből, mit?

  - csiperke és laskagomba: bármilyen gombás fogáshoz kiváló

- galambgomba: salátába, leveshez, töltelékhez

- kucsmagomba: levesnek, tölteléknek, köretekhez

- őzlábgomba: pörköltnek, a kalapját pedig süthetjük, ránthatjuk

- pöfeteg: pörköltnek, salátákhoz

- rókagomba: pörköltnek,levesnek, köretnek  (szárítva is erősen illatos és ízes marad)

- vargánya: levesekbe, pörköltbe, húsokhoz, a kalapja rántva (szintén jól szárítható)

 

Aréna2000

  RECEPTEK

 

Sajtos gombafasírt

Hozzávalók:

50 dkg gomba

15 dkg ementáli vagy más ízesebb sajt

1 közepes fej lilahagyma, apróra vágva

4 gerezd fokhagyma

1 egész tojás

kb. 20 dkg zsemlemorzsa

2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

1 teáskanál kakukkfű

frissen őrölt fekete bors

olaj a sütéshez

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és egy kevés olajon, teflon serpenyőben fedő alatt, az apróra vágott lilahagymával együtt időnként átforgatva megpároljuk.

A keveréket egy nagyobb tálba téve botmixerrel pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a sajtot, 4 evőkanál zsemlemorzsát, a tojást, a fűszereket és alaposan összekeverjük. Vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatva bő olajban aranybarnára sütjük.

Adhatunk mellé ízlés szerint burgonya, rizs köretet, finom paradicsomszósszal is.

 

Padlizsános gombatorta

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

30 dkg darált sertéshús

25 dkg gomba

2 kisebb padlizsán

2 közepes paradicsom

15 dkg reszelt sajt

1 nagyobb fej vöröshagyma, apóra vágva

olaj

frissen őrölt fekte és fehérbors

bazsalikom

oregano

Elkészítés:

Egy kerek, magasabb falú - lehetőleg üveg formába (jénai tál) a kb. 1 cm–re nyújtott leveles tésztát úgy egyengessük el, hogy a forma oldalára is   3–4 cm peremet képezzen.

A padlizsánt hámozzuk meg és vágjuk kb. 1 cm–es szeletekre. Rakjunk egy sor padlizsánkarikákat a tésztára, majd hintsük meg reszelt sajttal és ismét egy sor padlizsán következik.

Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a felszeletelt gombár és a cikkekre vágott paradicsomot. Ha megpuhult, akkor keverjük hozzá a darált húst és a fűszereket. Ha a hús megfehéredett, akkor addig főzzük, amíg a lé elfő (különben szétázik a tészta). A húsos ragut töltsük a padlizsános tésztába, meghintjük reszelt sajttal és 180 °C-os előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük.

 

Aréna2000

Egyszerű tejszínes gombaleves

Hozzávalók:

30 dkg gomba

10 dkg vöröshagyma

4 dl húsleves

6 dkg vaj

1 evőkanál olaj

2,5 dl tejszín

1 evőkanál liszt

csipet frissen reszelt szerecsendió

fehér bors

egy csokor petrezselyem apóra vágva

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát lábasban a vaj és olaj keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, szeletelt gombát, megpirítjuk, megszórjuk 1 evőkanál liszttel, felöntjük a húslevessel és a tejszínnel , közepes lángon felforraljuk. Levesszük a lángot, hozzáadjuk a fűszereket, a  petrezselyemzölddel tálaláskor szórjuk meg.

Tipp: Ha gazdagabban szeretnénk tálalni, főzhetünk bele vaj– vagy májgaluskát is. Ha krémlevest szeretnénk, csak botmixerrel  krémesítsük. Egy evőkanál száraz fehér bor pikánsabbá teheti.

Megjegyzés:  A legtöbb gombaféle olajban, savanyítva jól eltehető. A Goldenblog gasztro kategória top 10-es listáján szereplő Erdőkóstoló blogon sok hasznos receptet, komplett gombatartósítási gyűjteményt találunk.

 

  

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!