szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Nincs karácsony mézeskalács illat nélkül. Nemcsak a karácsonyi tésztát, de a mézeskalács fűszerkeveréket is érdemes elkészíteni házilag. Szép kis üvegcsékbe zárva remek gasztroajándék is, és bármily meglepő, a mézeskalácson túl még sok mindent tehetünk ízesebbé, izgalmasabbá vele.

 

A házilag készített fűszerkeverék nem tartalmaz egészségre ártalmas tartósítószereket, aromajavítókat, ízfokozókat. Az utóbbi  összetevő azért is felettébb furcsa egy fűszerkeverékben, mert ha valódi fűszerből készül akkor nehéz elképzelni, hogy ízfokozó nélkül nem állja meg a helyét. A másik furcsaság, hogy nem egyszer cukorral dúsítják - ez bizony az ízek rovására megy.

A mézeskalács fűszerkeverék általában csak nagyobb bevásárlóközpontokban, vagy kimondott fűszerboltokban, gourmet üzletekben kapható, így ha éppen nincs otthon, nem biztos, hogy a legközelebbi sarki boltban megleljük. Ha pedig kapunk is, akkor egy zacskónyi legfeljebb két  sütésre lesz elegendő, nem túl gazdaságos.

De leginkább azért érdemes elkészíteni házilag, mert az ízek, illatok, aromák összehasonlíthatatlanul erőteljesebbek, gazdagabbak lesznek a boltiaknál, amelyek ki tudja milyen hosszú idő óta állnak a zacskóban a polcokon .

Tippek:

-          A fűszereket érdemes egészben egy kicsit megpirítani teflonbevonatú serpenyőben,   mert sokkal aromásabb, ízesebb keveréket állíthatunk össze, mintha eleve az őrölt hozzávalókat kevernénk. Így a fűszerek illata is jobban érvényesül.

-          A kész fűszerkeveréket légmentesen záródó fém vagy üveg tégelyben tároljuk. Aromáit így tovább megőrzi.

-          A fűszerekhez adhatunk kevés reszelt, szárított citrom- vagy narancshéjat

 

Felhasználás:

A mézeskalács fűszerkeverék a hagyományos karácsonyi mézeskalácson és puszedlin kívül más receptekhez is felhasználható. Remekül illik szinte mindenféle gyümölcsös süteményhez – pld. almás, szilvás vagy meggyes pitéhez -, de gyümölcslevesekhez is bátran használhatjuk. Adagolhatjuk  répatortához, ízesíthetünk  vele gyömbéres sütit, és ha már nincs időnk karácsonyi mézeskalácsot készíteni, de szeretnénk az ízét, illatát érezni, akkor keverjük hozzá a legegyszerűbb bögrés sütemény tésztájához.

 A süteményeken túl vadhúsokhoz és vörös húsokhoz készült mártásokba is érdemes egy csipetnyit belecsempészni. Sőt darált húsos - fasírtok , rakottasok, raguk – ételekhez is érdemes felhasználni . A keleti konyha hús fűszerkeverékei szinte ugyanazokból az összetevőkből állnak, mint a mézeskalács keverék. Forralt borhoz is kiváló, és ízesíthetünk vele likőrt, de akár befőzéskor - alma, szilva, meggy, körte és sárgabarack – kompót készítésekor is használható. Remekül illik a citrusfélékhez , így mindenféle narancsos, mandarinos, citromos desszert, dzsem, likőr készítésénél érdemes használni.

 

Aréna2000

Recept

Mézeskalács  fűszerkeverék

2 teáskanál szegfűszeg

2 teáskanál fahéj

2 teáskanál kardamommag

2 teáskanál koriander

2 teáskanál ánizs

2 teáskanál gyömbér

1 teáskanál édeskömény

5 szem szegfűbors

2-3 csipet frissen reszelt szerecsendió

 Annál ízesebb és illatosabb lesz a végeredmény minél többféle egész fűszert tudunk használni.  Az előre őrölt fűszereket majd a végén keverjük az általunk porított összetevőkhöz.

Az egész fűszereket addig pirítsuk egy tapadásmentes serpenyőben, amíg illatozni kezdenek, majd  kávédarálóban őröljük finomra. Kávédaráló helyett mozsárban is porrá törhetjük, bár egy kicsit időigényesebb, de izmosabbak is leszünk. Keverjük jól össze a fűszereket ( ekkor kerülhetnek bele a  kész porok), és tároljuk légmentesen záródó fém- vagy üvegedényben.

Tipp: Adhatunk hozzá kikapart vaníliamagot is, de ez esetben húsokhoz ne nagyon használjuk. Ha szeretjük a kicsit pikánsabb ízeket, akkor a fenti recepthez adhatunk 2-3 borókabogyót is - ez a változat még jobban is illik a húsokhoz is. Elfelezhetjük a fenti mennyiséget, és összeállíthatunk több variációt.

 

Mézeskalács likőr

Mogyorós-csokis változat

Hozzávalók :

4 dl konyak (lehet rum vagy vodka is)

4 dl tejszín

25 dkg mogyorókrém

10 dkg étcsokoládé

3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

A darabokra tört csokoládét és a mogyorókrémet vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a fűszereket és a tejszínt, majd amikor már kihűlt, akkor felöntjük a konyakkal. Alaposan összekeverjük, és legalább 2-3 napot érleljük. Üvegekbe töltjük. Behűtve kínáljuk.

Kókuszos változat:

Készthetjük kókuszosan is, ez esetben a mogyorókrém helyett használjunk 4 dl kókusztejet és turmixoljunk hozzá 4 evőkanál kókuszreszeléket. Az  étcsokit is cserélhetjük  fehércsokoládéra.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!