Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"4c251ed4-d67e-4772-ac2b-b86764cc30f5","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Tisza Párt vezére szerint a Fidesz hülyének néz mindenkit. ","shortLead":"A Tisza Párt vezére szerint a Fidesz hülyének néz mindenkit. ","id":"20250312_maygar-peter-deutsch-tamas-ep-ukrajna-taps-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4c251ed4-d67e-4772-ac2b-b86764cc30f5.jpg","index":0,"item":"98d5f383-cfa5-472c-a053-7e4877e3b014","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_maygar-peter-deutsch-tamas-ep-ukrajna-taps-ebx","timestamp":"2025. március. 12. 12:43","title":"Magyar Péter: Deutsch Tamás állva tapsolta az Ukrajnát dicsőítő beszédet az Európai Parlamentben, bár lehet, csak nem értette, mert angolul volt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c18d442e-79d0-47c1-84a5-0078cf3c8147","c_author":"Farkas Zoltán","category":"360","description":"Reformok kritikus tömegével lehetne pénzügyileg fenntartható és beruházásvezérelt növekedési pályára vinni a gazdaságot. Szükséges, de nem elégséges feltétel a jogállam visszaépítése. Anélkül nem lesz felzárkózás – véli Bokros Lajos, az 1995-ös stabilizációs program egyik kidolgozója.","shortLead":"Reformok kritikus tömegével lehetne pénzügyileg fenntartható és beruházásvezérelt növekedési pályára vinni...","id":"20250312_hvg-bokros-lajos-bokros-csomag-1995-evfordulo-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c18d442e-79d0-47c1-84a5-0078cf3c8147.jpg","index":0,"item":"13b529fe-8410-4f31-8e5b-229add835654","keywords":null,"link":"/360/20250312_hvg-bokros-lajos-bokros-csomag-1995-evfordulo-interju","timestamp":"2025. március. 12. 06:30","title":"Bokros Lajos: Ha folytatták volna, amit elkezdtem, a magyarok már osztrák színvonalon élhetnének","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c5e96d32-bea0-491b-9301-c0e7f22b04fd","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A lezárások megszűnése után volt egy nagyobb ugrás, de a bővülés nem állt meg. ","shortLead":"A lezárások megszűnése után volt egy nagyobb ugrás, de a bővülés nem állt meg. ","id":"20250311_ausztria-magyarorszag-munkavallalo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c5e96d32-bea0-491b-9301-c0e7f22b04fd.jpg","index":0,"item":"831a0e28-953b-451c-9c10-87ec11b2adbc","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250311_ausztria-magyarorszag-munkavallalo","timestamp":"2025. március. 11. 10:35","title":"Új rekord még nem született, de így is özönlenek a magyarok Ausztriába dolgozni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"07543356-55de-4212-873c-dca2a53e0684","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Még sok feladat van hátra a felújítás jövő évi befejezéséig.","shortLead":"Még sok feladat van hátra a felújítás jövő évi befejezéséig.","id":"20250311_BKK-Florian-ter-felujitas-kozlekedes-villamos-menetrend","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/07543356-55de-4212-873c-dca2a53e0684.jpg","index":0,"item":"1feeb88b-a355-413c-bf03-af1c967bc62d","keywords":null,"link":"/itthon/20250311_BKK-Florian-ter-felujitas-kozlekedes-villamos-menetrend","timestamp":"2025. március. 11. 15:12","title":"Terv szerint zajlik a Flórián téri felüljárók felújítása, főként bontási munkálatokat végeztek eddig","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"57719d1e-04db-4d71-bb5f-4394f586311a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"„Sok száz levelet kaptunk. Te úristen” – mondta a DK elnöke, aki szerint a bankok kibabrálnak az ügyfelekkel.","shortLead":"„Sok száz levelet kaptunk. Te úristen” – mondta a DK elnöke, aki szerint a bankok kibabrálnak az ügyfelekkel.","id":"20250311_gyurcsany-dk-perek-bankok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/57719d1e-04db-4d71-bb5f-4394f586311a.jpg","index":0,"item":"28d99caf-970d-4b50-8fec-a16f1043281b","keywords":null,"link":"/itthon/20250311_gyurcsany-dk-perek-bankok","timestamp":"2025. március. 11. 10:04","title":"Gyurcsány Ferenc tömeges pereket jelentett be magyar bankok, cégek és szolgáltatók ellen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e0179efd-da30-425b-8f5a-7a7417e72c7d","c_author":"Spiró György","category":"360","description":"Ha nem volnánk a vakhitre genetikailag előkészítve, a diktatúrákat nem lehetne létrehozni. Miért ne alakulhatna át császársággá a királyságból lett köztársaság, mint Rómában? Spiró György író esszéjében történelmi analógiákkal fest sötét képet a jelenkorról.","shortLead":"Ha nem volnánk a vakhitre genetikailag előkészítve, a diktatúrákat nem lehetne létrehozni. Miért ne alakulhatna át...","id":"20250313_hvg-Spiro-Gyorgy-Roma-diktatura-vallas-essze","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e0179efd-da30-425b-8f5a-7a7417e72c7d.jpg","index":0,"item":"aa58d45e-71a6-40b2-8668-27dcdaf60e18","keywords":null,"link":"/360/20250313_hvg-Spiro-Gyorgy-Roma-diktatura-vallas-essze","timestamp":"2025. március. 13. 08:04","title":"Spiró György: A vallásos vadállat, aki rettegésében mindent tönkretesz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5b43ab8a-57b5-441c-ba62-16c386059d8c","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az Office részeként elérhető kiadványszerkesztőt is kivezeti a Microsoft, és az átállás nem is lesz olyan egyszerű, mint más esetekben.","shortLead":"Az Office részeként elérhető kiadványszerkesztőt is kivezeti a Microsoft, és az átállás nem is lesz olyan egyszerű...","id":"20250311_microsoft-office-publisher-megszunes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5b43ab8a-57b5-441c-ba62-16c386059d8c.jpg","index":0,"item":"6c3de597-7a35-43f4-bbd7-15d276c3cefd","keywords":null,"link":"/tudomany/20250311_microsoft-office-publisher-megszunes","timestamp":"2025. március. 11. 14:03","title":"A Skype mellett egy másik, 34 éves programot is megszüntet a Microsoft","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"51f544b2-30c3-4b08-b985-6c7dc1531030","c_author":"Rácz Gergő","category":"360","description":"Rekordszámú letartóztatást hozó akció keretében számolt fel a dubaji rendőrség egy internetes csalószervezetet, amelyik ipari méretekben tévesztett meg gyanútlan embereket. A rendkívül szervezett rendőrségi akció jó eséllyel leveszi Dubajt a csalók térképéről, több más országban azonban az iparág él és virul, a hatóságok meg szinte tehetetlenek.","shortLead":"Rekordszámú letartóztatást hozó akció keretében számolt fel a dubaji rendőrség egy internetes csalószervezetet, amelyik...","id":"20250311_dubaj-online-csalas-rendori-akcio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/51f544b2-30c3-4b08-b985-6c7dc1531030.jpg","index":0,"item":"8feaf6ef-d3e0-44fa-8200-ef2c041fa416","keywords":null,"link":"/360/20250311_dubaj-online-csalas-rendori-akcio","timestamp":"2025. március. 11. 16:00","title":"„Disznóvágás” rabszolgák ezreivel: így dolgoznak az internetes csalók, akik az ön pénzére is utaznak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A nagy érdeklődéssel kísért Bocuse d’Or szakácsverseny idei lyoni döntőjének két kötelezően előírt alapanyaga a hideg, oxigénben gazdag patakok királya, a barna pisztráng, és a francia minőséget jelképező Label Rouge szülőhelyéről, az erdős Landes vidékéről származó, szabadtartású gyöngytyúk volt.
A nemzetközi döntőbe került 24 versenyző, 24-féleképpen készítette el a halat és a szárnyashúst, a legjobb halétel díját Hideki Takayama (Japán), a legjobb húsétel díját pedig Matti Jämsén (Finnország) nyerte el. A versenyzőknek 2 darab 1,6-1,8 kg közötti, belsőségek nélküli gyöngytyúkot kellett feldolgozni, és 3 körettel tálalni; a halételhez legalább 1 köretet, és a fogás 50 százalékához zöldségek, növények (gyógynövények) felhasználását írta elő a versenyszabályzat. Az alapanyagokat, mint a Bocuse d’Or legfőbb partnere, a METRO Group biztosította mind a versenyen – felajánlva a legjobb tálak különdíjait –, mind a felkészülések során, így a 13. helyet megszerzett magyar csapatot (Molnár Gábor séf, Pohner Ádám commis és Vomberg Frigyes csapatkapitány, coatch) is a 3 hónapos tréning alatt mindvégig friss alapanyagokkal látták el.
Ismerkedjünk meg közelebbről a nevezetes pisztránggal és gyöngytyúkkal, vajon mit kell „tudniuk” ahhoz, hogy ilyen világkarriert fussanak be.
A magyar versenyző haltála
Flickr / Bakcsy Árpád
A nagyra értékelt hal
A sebes, hideg, oxigénben dús, tisztavizű patakokban, folyókban, tavakban élő barna pisztráng (Salmo trutta morpha fario) a Kárpát medencében is őshonos sebes pisztráng (Salmo trutta) egyik alfaja. A lazacfélék családjába tartozó, a lazachoz hasonló alakú és szépségű hal háta sötétebb, hasa halványabb. Bőre világosabb szélű vöröses foltokkal díszített. A fiatalabb egyedek foltjai kékes-szürkék, a felnőtt, hímivarú halak alsó álkapcsa erőteljesen görbült. Húsuk krémesen sárgás-fehér színű. Hosszuk általában nem nagyobb 50 centiméternél. Többnyire 2 kilogrammosra nőnek meg. Szerte Európában megtaláljuk őket, a Brit-szigetektől, az Északi-és Balti-tengerbe ömlő folyókig. Szeptember és február között ívik. Mindenféle vízben mozgó apró állatot elfogyaszt, de a repülő rovarokat is elkapja. Horgászata a vízben állva, legyezőhorgászattal történik.
A hal első írásos említése a római szerző, tanító és szónok, Claudius Aelianus nevéhez kötődik. „De Natura Animalium” (Az állatok természetéről) című művében gyakorta idézi a halászokat, s ő az, aki a vörös gyapjúszállal és tollakkal űzött ókori legyezőhorgászatról is először számol be. A macedoniai barna pisztrángot pettyezett bőrű halként írja le.
A St. Albans melletti Sopwell apácazárda Benedek-rendi priornője, Juliana Bernes 15. századi angol heraldikai, solymászati vadászati írónő ugyancsak ír a horgászatról, s különösen a pisztrángfogásnál alkalmazott legyezőhorgászatról. Treatyse of Fysshynge with an Angle (1496) című művében felettébb elismerően ír Anglia vizeinek barna pisztrángjáról.The Complete Angler” című, 1653-ba megjelent munkájában, Izaak Walton sem feledkezik el a pisztráng méltatásáról. Így ír: „A pisztráng ehelyütt, s az idegen nemzetek körében is, nagyra értékelt hal. Mint a régi poéta mondja méltán a borról, s mi, angolok, a szarvasról, nagylelkű ez a hal, mely olyan, mint a bak, melynek szintén megvan a maga időszaka, amikor észlelhető, hogy a szarvas és bika szezonja jön, s múlik.”
„A pisztráng ma is megbecsült hal, amellyel egy külön ágazat, a pisztrángtenyésztés foglalkozik. A sebes pisztráng, melynek alfaja a Bocus d’Or verseny döntőjében is főszerepet kapó barna pisztráng, folyami vagy vad pisztrángként is nevezve, a tenyésztés kisebb részét, kevesebb mint 10%-át adja csupán. Érdekesség, hogy a sebes pisztráng volt az első olyan hal, amelynél a mesterséges megtermékenyítést alkalmazták. A 15. században már ismert, ám mély titokban tartott tenyésztési eljárás később feledésbe merült, majd a 19. század közepén (1842) fedezték fel újra. Az európai pisztrángtenyésztés aztán a szivárványos pisztráng megjelenésével kapott új lendületet, s terjedt el.
A tavi pisztráng akár 1 méteresre is megnőhet, s ha táplálékában bőséggel előfordulnak a rákfélék, akkor rózsaszínű húsú „lazacpisztrág” lesz belőle. A tengeri pisztráng a tengerig is leereszkedik, s csak ősszel tér vissza a folyókba. A hazánkban is tenyésztett szivárványos pisztráng Amerikából került Európába, s Kanada vadvizeiben is ez a legelterjedtebb. Az évszázadok során a pisztrángnak a hideg- és melegkonyhában számtalan felhasználása, s megannyi regionális receptje alakult ki.
Az egyik legismertebb, klasszikus fogás:
Kékre főtt pisztráng. A friss, megtisztított, de nem megtörölt pisztrángokat öntözzük meg ecettel, majd merítsük erősen ecetes, éppen csak gyöngyöző (90-95°C) halalaplébe. Főzzük 5-6 percig. vegyük ki a léből, csöpögtessük le. Olvasztott vajjal, friss petrezselyemmel, hollandi mártással, haltálon tálaljuk.
Molnár Gábor gyöngytyúkfogása a Bocuse d'Or-döntőn
Flickr / Bakcsy Árpád
A háziasított gyöngytyúk
A háziasított gyöngytyúk a gyöngytyúkfélék családjának egyik tagja, a sisakos gyöngytyúk (Numida meleagris) háziasított változata. Az egyetlen házi baromfi, amely Afrikából származik. A rómaiak numidiai, és karthágói tyúknak is nevezték. Díszmadárként, Magyarországon már a 13. század kolostoraiban, vadaskertjeiben is előfordulhatott. Újkori kereskedelme a portugálok révén, török közreműködéssel, a 16. században indult meg nagyobb mértékben.
A törökök piaci szerepe, valamint az állatrendszertan tudományának gyakorlati hiánya alapozta meg a ritkaságnak számító, az ókor óta Európában csak elvétve előforduló, de a 15. századi portugál Afrika-expedíciók révén újra felfedezett gyöngytyúk, s a 16. század első felében piacra kerülő újvilági pulyka köznyelvi összekeverését. P. Michaelis Pexenfelder Nürnbergben (1670) megjelent könyvében található a következő, az elnevezés körüli káoszt jól mutató névkavalkád: “Tum Gallopavus, (Gallopavo, Pavogallus, Gallus Indicus, Africanus, Africus, Numidicus, guttatus)…” Az idézett mondatban elhangzik a pulyka (Gallopavus), majd a precíz német szerző zárójelben felsorolja a pulyka 17. század második felében még használt további elnevezéseit is. Ezek közül a Gallopavo, Pavogallus, Gallus Indicus a ma is ismert pulyka, azonban az Africanus, Africus, Numidicus, guttatus már a gyöngytyúk, hiszen az származik Afrikából és az guttatus, vagyis pettyes. A pulyka és a gyöngytyúk összekeverése lett az oka annak a tévhitnek, miszerint a pulyka már Mátyás király udvarában, vagyis a madár európai megjelenése előtt előfordult.
A gyöngytyúk a gyarmatosítással került Ázsiába és a rabszolga-kereskedelemmel Amerikába. Magyarországon a 19. század végén kezdett igazán elterjedni, s ebben az időben, majd a 20. század elején is, vadmadárként szállították külföldre. Hazai fajtáink a múlt század fő tenyésztési központjához, a Hortobágyhoz kötődnek, ahol ez a szabad természetű madár a helyigényét leginkább megtalálta. A magyar parlagi gyöngytyúk mellett, nevében is ide kapcsolódik a hortobágyi hibrid gyöngytyúk és a hortobágyi kékesszürke gyöngyös is. A fiatal gyöngytyúk húsa zamatos, ízletes, zsenge, amiért gyöngycsibének is nevezik. A fácánhoz, fogolyhoz, csirkéhez hasonlóan készíthetjük. Ha idősebb, frikasszé lehet belőle, s általában is úgy járhatunk el vele, mint az öregebb tyúkokkal.
A Bocuse d’Or döntőjébe bekerült finn versenyző, Matti Jämsén díjnyertes, Lappföld inspirálta gyöngytyúk étele a következő elemeket tartalmazta: gyöngytyúk mellehúsa erdei bogyós gyümölcsökkel, s levegőn szárított rénszarvas sonka; gyöngytyúkcomb borókabogyókkal erdei gombákkal; gombakrém, sült szív és gyöngytyúkbelsőség; petrezselyem-karfiol sodó; marinált hagymák, alma és Keisarin sajt; szarvasgombával és fiatal lucfenyőhajtással ízesített gyöngytyúkleves. Pazar összeállítás.
Pártpreferenciától függően nagy a társadalmi megosztottság abban, hogy előnyösek vagy veszélyesek Magyarországra, illetve Európára nézve Donald Trump intézkedései.
Ukrajna majdnem ezer százalékkal növelte a katonai beszerzéseit, Oroszország fegyverexportja soha nem látott mélységbe zuhant, és Franciaország elfoglalta a második helyet.