Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0a966058-352e-416f-83af-40327ecc4154","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Jékely Bertát vélt politikai meggyőződése miatt rúgták ki Lázár minisztériumából.","shortLead":"Jékely Bertát vélt politikai meggyőződése miatt rúgták ki Lázár minisztériumából.","id":"20250121_Tarr-Zoltan-felesege-megtamadta-miniszteriumi-felmenteset","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0a966058-352e-416f-83af-40327ecc4154.jpg","index":0,"item":"084c0feb-20c2-46ba-9031-9820dd8d0d52","keywords":null,"link":"/itthon/20250121_Tarr-Zoltan-felesege-megtamadta-miniszteriumi-felmenteset","timestamp":"2025. január. 21. 13:40","title":"Tarr Zoltán felesége megtámadta minisztériumi felmentését","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"23e99c3a-6166-4087-a366-3eefb640c8f2","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Most boldogok a világ legnagyobb önkényurai, mivel az elnök visszatért a Fehér Házba, és örömüket büszkén szét is kürtöli – írja az amerikai hírmagazin Trump-fogadó különszámában Fred Kaplan.","shortLead":"Most boldogok a világ legnagyobb önkényurai, mivel az elnök visszatért a Fehér Házba, és örömüket büszkén szét is...","id":"20250122_Slate-Trump-Putyin-zsarnokok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/23e99c3a-6166-4087-a366-3eefb640c8f2.jpg","index":0,"item":"10ca6e0c-a3d6-4a19-978a-bceeb53b7dde","keywords":null,"link":"/360/20250122_Slate-Trump-Putyin-zsarnokok","timestamp":"2025. január. 22. 06:50","title":"Slate-elemzés: Trump alapvetően félreérti Putyint és a többi zsarnokot, és azok ezzel nagyon is tisztában vannak ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"da2dab7d-83cd-44f3-b150-53583bc06f6c","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Megcsodálta a McDonald’s gyönyörű épületét, majd rendelt több tálca kaját.","shortLead":"Megcsodálta a McDonald’s gyönyörű épületét, majd rendelt több tálca kaját.","id":"20250121_10-hamburger-koreai-influenszer-nyugati-ter-meki-tzuyang","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/da2dab7d-83cd-44f3-b150-53583bc06f6c.jpg","index":0,"item":"9b707559-f839-4304-aee6-4b97a24fca21","keywords":null,"link":"/elet/20250121_10-hamburger-koreai-influenszer-nyugati-ter-meki-tzuyang","timestamp":"2025. január. 21. 15:01","title":"Bevert 10 hamburgert a koreai nagy zabáló influenszer a Nyugati téri Mekiben, de nem lakott jól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"20ef1ed7-25db-48bc-9202-28b60143ec7f","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A szervezetet régóta kritizáló Mi Hazánk elnöke felbátorodott Donald Trump döntésén. Mégsem mi vagyunk a hülyék – állítja.","shortLead":"A szervezetet régóta kritizáló Mi Hazánk elnöke felbátorodott Donald Trump döntésén. Mégsem mi vagyunk a hülyék –...","id":"20250122_Toroczkai-Laszlo-kileptetne-Magyarorszagot-a-WHO-bol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/20ef1ed7-25db-48bc-9202-28b60143ec7f.jpg","index":0,"item":"cbe74af5-d0e7-4db9-b13d-7539761a249e","keywords":null,"link":"/itthon/20250122_Toroczkai-Laszlo-kileptetne-Magyarorszagot-a-WHO-bol","timestamp":"2025. január. 22. 11:47","title":"Toroczkai László kiléptetné Magyarországot a WHO-ból","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2f501d13-2ac3-433a-8c0c-ec2e65cf3242","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A miniszter és az alá tartozó állami vagyonkezelő szerint az Emírségekkel kötött, törvényben rögzített megállapodás értelmében csak az veheti meg a területet, akit az Emírségek erre kijelöl. Az önkormányzatnak ezen felül ki kellene fizetnie ugyanazt a vételárat, teljesítenie kellene ugyanazokat a feltételeket.","shortLead":"A miniszter és az alá tartozó állami vagyonkezelő szerint az Emírségekkel kötött, törvényben rögzített megállapodás...","id":"20250122_Nagy-Marton-A-fovaros-megvasarolhatja-a-Rakosrendezot-ha-az-Emirsegek-megengedi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2f501d13-2ac3-433a-8c0c-ec2e65cf3242.jpg","index":0,"item":"cfdf72bd-d3fa-491f-8188-c600c2b18dd7","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250122_Nagy-Marton-A-fovaros-megvasarolhatja-a-Rakosrendezot-ha-az-Emirsegek-megengedi","timestamp":"2025. január. 22. 14:10","title":"Nagy Márton: A főváros akkor vásárolhatja meg a Rákosrendezőt, ha az Emírségek megengedi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"30389f19-3ed5-4ae2-85e2-f2a25357e350","c_author":"HVG","category":"360","description":"Fontos lenne, hogy visszakerüljünk az Erasmus-programba, mert jelenleg kiestünk az európai networkből – mondja Gyenge Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karának dékánja.","shortLead":"Fontos lenne, hogy visszakerüljünk az Erasmus-programba, mert jelenleg kiestünk az európai networkből – mondja Gyenge...","id":"20250122_Gyenge-Zoltan-SZTE-bolcseszet-tarsadalomtudomany-dekan-HVG-Diploma-2025","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/30389f19-3ed5-4ae2-85e2-f2a25357e350.jpg","index":0,"item":"5b25d9d6-b4e0-4cc0-b24a-f0a19b7a1ddb","keywords":null,"link":"/360/20250122_Gyenge-Zoltan-SZTE-bolcseszet-tarsadalomtudomany-dekan-HVG-Diploma-2025","timestamp":"2025. január. 22. 18:30","title":"„Nagyon rossz sztereotípia, hogy bölcsészdiplomával nem lehet elhelyezkedni”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b55e60cb-1699-42dd-86ca-0733b7905df0","c_author":"Szentirmai Áron","category":"elet","description":"Reggelizni vagy nem reggelizni? Az egyik tábor szerint a nap legfontosabb étkezéséről van szó, amit a szervezetünkkel szembeni vétek kihagyni, a másik oldalon viszont legalább ilyen hangosan érvelnek azok, akik szerint az étkezések számának csökkentésével kevesebbet eszünk, így jobban kordában tudjuk tartani a bevitt kalóriákat és a testsúlyunkat.","shortLead":"Reggelizni vagy nem reggelizni? Az egyik tábor szerint a nap legfontosabb étkezéséről van szó, amit a szervezetünkkel...","id":"20250122_a-reggeli-kell-vagy-nem-a-nap-legfontosabb-etkezese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b55e60cb-1699-42dd-86ca-0733b7905df0.jpg","index":0,"item":"b667a001-f8d8-48ea-aada-d918e7f48dc3","keywords":null,"link":"/elet/20250122_a-reggeli-kell-vagy-nem-a-nap-legfontosabb-etkezese","timestamp":"2025. január. 22. 04:22","title":"Tényleg a reggeli a nap legfontosabb étkezése?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b0530cbb-98a0-48b1-80b0-c148d2113e22","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A több évtizedes kora ellenére lényegében vadonatúj kis Citroënnek alaposan megkérik az árát.","shortLead":"A több évtizedes kora ellenére lényegében vadonatúj kis Citroënnek alaposan megkérik az árát.","id":"20250122_hihetetlen-de-csak-582-kilometer-van-ebben-a-regi-citroen-kacsaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b0530cbb-98a0-48b1-80b0-c148d2113e22.jpg","index":0,"item":"60a4f740-ec31-4258-9dac-91c68c6a0ed3","keywords":null,"link":"/cegauto/20250122_hihetetlen-de-csak-582-kilometer-van-ebben-a-regi-citroen-kacsaban","timestamp":"2025. január. 22. 07:59","title":"Hihetetlen, de csak 582 kilométer van ebben a régi Citroën Kacsában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A nagy érdeklődéssel kísért Bocuse d’Or szakácsverseny idei lyoni döntőjének két kötelezően előírt alapanyaga a hideg, oxigénben gazdag patakok királya, a barna pisztráng, és a francia minőséget jelképező Label Rouge szülőhelyéről, az erdős Landes vidékéről származó, szabadtartású gyöngytyúk volt.
A nemzetközi döntőbe került 24 versenyző, 24-féleképpen készítette el a halat és a szárnyashúst, a legjobb halétel díját Hideki Takayama (Japán), a legjobb húsétel díját pedig Matti Jämsén (Finnország) nyerte el. A versenyzőknek 2 darab 1,6-1,8 kg közötti, belsőségek nélküli gyöngytyúkot kellett feldolgozni, és 3 körettel tálalni; a halételhez legalább 1 köretet, és a fogás 50 százalékához zöldségek, növények (gyógynövények) felhasználását írta elő a versenyszabályzat. Az alapanyagokat, mint a Bocuse d’Or legfőbb partnere, a METRO Group biztosította mind a versenyen – felajánlva a legjobb tálak különdíjait –, mind a felkészülések során, így a 13. helyet megszerzett magyar csapatot (Molnár Gábor séf, Pohner Ádám commis és Vomberg Frigyes csapatkapitány, coatch) is a 3 hónapos tréning alatt mindvégig friss alapanyagokkal látták el.
Ismerkedjünk meg közelebbről a nevezetes pisztránggal és gyöngytyúkkal, vajon mit kell „tudniuk” ahhoz, hogy ilyen világkarriert fussanak be.
A magyar versenyző haltála
Flickr / Bakcsy Árpád
A nagyra értékelt hal
A sebes, hideg, oxigénben dús, tisztavizű patakokban, folyókban, tavakban élő barna pisztráng (Salmo trutta morpha fario) a Kárpát medencében is őshonos sebes pisztráng (Salmo trutta) egyik alfaja. A lazacfélék családjába tartozó, a lazachoz hasonló alakú és szépségű hal háta sötétebb, hasa halványabb. Bőre világosabb szélű vöröses foltokkal díszített. A fiatalabb egyedek foltjai kékes-szürkék, a felnőtt, hímivarú halak alsó álkapcsa erőteljesen görbült. Húsuk krémesen sárgás-fehér színű. Hosszuk általában nem nagyobb 50 centiméternél. Többnyire 2 kilogrammosra nőnek meg. Szerte Európában megtaláljuk őket, a Brit-szigetektől, az Északi-és Balti-tengerbe ömlő folyókig. Szeptember és február között ívik. Mindenféle vízben mozgó apró állatot elfogyaszt, de a repülő rovarokat is elkapja. Horgászata a vízben állva, legyezőhorgászattal történik.
A hal első írásos említése a római szerző, tanító és szónok, Claudius Aelianus nevéhez kötődik. „De Natura Animalium” (Az állatok természetéről) című művében gyakorta idézi a halászokat, s ő az, aki a vörös gyapjúszállal és tollakkal űzött ókori legyezőhorgászatról is először számol be. A macedoniai barna pisztrángot pettyezett bőrű halként írja le.
A St. Albans melletti Sopwell apácazárda Benedek-rendi priornője, Juliana Bernes 15. századi angol heraldikai, solymászati vadászati írónő ugyancsak ír a horgászatról, s különösen a pisztrángfogásnál alkalmazott legyezőhorgászatról. Treatyse of Fysshynge with an Angle (1496) című művében felettébb elismerően ír Anglia vizeinek barna pisztrángjáról.The Complete Angler” című, 1653-ba megjelent munkájában, Izaak Walton sem feledkezik el a pisztráng méltatásáról. Így ír: „A pisztráng ehelyütt, s az idegen nemzetek körében is, nagyra értékelt hal. Mint a régi poéta mondja méltán a borról, s mi, angolok, a szarvasról, nagylelkű ez a hal, mely olyan, mint a bak, melynek szintén megvan a maga időszaka, amikor észlelhető, hogy a szarvas és bika szezonja jön, s múlik.”
„A pisztráng ma is megbecsült hal, amellyel egy külön ágazat, a pisztrángtenyésztés foglalkozik. A sebes pisztráng, melynek alfaja a Bocus d’Or verseny döntőjében is főszerepet kapó barna pisztráng, folyami vagy vad pisztrángként is nevezve, a tenyésztés kisebb részét, kevesebb mint 10%-át adja csupán. Érdekesség, hogy a sebes pisztráng volt az első olyan hal, amelynél a mesterséges megtermékenyítést alkalmazták. A 15. században már ismert, ám mély titokban tartott tenyésztési eljárás később feledésbe merült, majd a 19. század közepén (1842) fedezték fel újra. Az európai pisztrángtenyésztés aztán a szivárványos pisztráng megjelenésével kapott új lendületet, s terjedt el.
A tavi pisztráng akár 1 méteresre is megnőhet, s ha táplálékában bőséggel előfordulnak a rákfélék, akkor rózsaszínű húsú „lazacpisztrág” lesz belőle. A tengeri pisztráng a tengerig is leereszkedik, s csak ősszel tér vissza a folyókba. A hazánkban is tenyésztett szivárványos pisztráng Amerikából került Európába, s Kanada vadvizeiben is ez a legelterjedtebb. Az évszázadok során a pisztrángnak a hideg- és melegkonyhában számtalan felhasználása, s megannyi regionális receptje alakult ki.
Az egyik legismertebb, klasszikus fogás:
Kékre főtt pisztráng. A friss, megtisztított, de nem megtörölt pisztrángokat öntözzük meg ecettel, majd merítsük erősen ecetes, éppen csak gyöngyöző (90-95°C) halalaplébe. Főzzük 5-6 percig. vegyük ki a léből, csöpögtessük le. Olvasztott vajjal, friss petrezselyemmel, hollandi mártással, haltálon tálaljuk.
Molnár Gábor gyöngytyúkfogása a Bocuse d'Or-döntőn
Flickr / Bakcsy Árpád
A háziasított gyöngytyúk
A háziasított gyöngytyúk a gyöngytyúkfélék családjának egyik tagja, a sisakos gyöngytyúk (Numida meleagris) háziasított változata. Az egyetlen házi baromfi, amely Afrikából származik. A rómaiak numidiai, és karthágói tyúknak is nevezték. Díszmadárként, Magyarországon már a 13. század kolostoraiban, vadaskertjeiben is előfordulhatott. Újkori kereskedelme a portugálok révén, török közreműködéssel, a 16. században indult meg nagyobb mértékben.
A törökök piaci szerepe, valamint az állatrendszertan tudományának gyakorlati hiánya alapozta meg a ritkaságnak számító, az ókor óta Európában csak elvétve előforduló, de a 15. századi portugál Afrika-expedíciók révén újra felfedezett gyöngytyúk, s a 16. század első felében piacra kerülő újvilági pulyka köznyelvi összekeverését. P. Michaelis Pexenfelder Nürnbergben (1670) megjelent könyvében található a következő, az elnevezés körüli káoszt jól mutató névkavalkád: “Tum Gallopavus, (Gallopavo, Pavogallus, Gallus Indicus, Africanus, Africus, Numidicus, guttatus)…” Az idézett mondatban elhangzik a pulyka (Gallopavus), majd a precíz német szerző zárójelben felsorolja a pulyka 17. század második felében még használt további elnevezéseit is. Ezek közül a Gallopavo, Pavogallus, Gallus Indicus a ma is ismert pulyka, azonban az Africanus, Africus, Numidicus, guttatus már a gyöngytyúk, hiszen az származik Afrikából és az guttatus, vagyis pettyes. A pulyka és a gyöngytyúk összekeverése lett az oka annak a tévhitnek, miszerint a pulyka már Mátyás király udvarában, vagyis a madár európai megjelenése előtt előfordult.
A gyöngytyúk a gyarmatosítással került Ázsiába és a rabszolga-kereskedelemmel Amerikába. Magyarországon a 19. század végén kezdett igazán elterjedni, s ebben az időben, majd a 20. század elején is, vadmadárként szállították külföldre. Hazai fajtáink a múlt század fő tenyésztési központjához, a Hortobágyhoz kötődnek, ahol ez a szabad természetű madár a helyigényét leginkább megtalálta. A magyar parlagi gyöngytyúk mellett, nevében is ide kapcsolódik a hortobágyi hibrid gyöngytyúk és a hortobágyi kékesszürke gyöngyös is. A fiatal gyöngytyúk húsa zamatos, ízletes, zsenge, amiért gyöngycsibének is nevezik. A fácánhoz, fogolyhoz, csirkéhez hasonlóan készíthetjük. Ha idősebb, frikasszé lehet belőle, s általában is úgy járhatunk el vele, mint az öregebb tyúkokkal.
A Bocuse d’Or döntőjébe bekerült finn versenyző, Matti Jämsén díjnyertes, Lappföld inspirálta gyöngytyúk étele a következő elemeket tartalmazta: gyöngytyúk mellehúsa erdei bogyós gyümölcsökkel, s levegőn szárított rénszarvas sonka; gyöngytyúkcomb borókabogyókkal erdei gombákkal; gombakrém, sült szív és gyöngytyúkbelsőség; petrezselyem-karfiol sodó; marinált hagymák, alma és Keisarin sajt; szarvasgombával és fiatal lucfenyőhajtással ízesített gyöngytyúkleves. Pazar összeállítás.