szerző:
hvg.hu

A 007-es ügynök kifogástalan elegenciájához és ízléséhez nem férhet kétség. Bízhatunk a választásában, s legalább egy pohárnyi luxust mi is megengedhetünk magunknak.

A James Bond-filmek klasszikus vodka martini koktélját is megkóstolhatjuk március 21-én a Sofitel Hotelben. A szombati Vodka Show-n amúgy több mint 30 ország 100-féle vodkája sorakozik fel a szénsavas búzavodkától a fűszeres, harmonikus lengyel gabonavodkán át a kanadai vaníliás változatig.

©

Az ügynök kedvence, a vodka martini a koktéltörténelem egyik leghíresebb itala, a sorozat 24., SPECTRE című filmjében is "szerepel", és történetesen a világ legtöbbet díjazott vodkája kerül a poharakba. A Belvedere vodka karakterét a lengyel tradícióknak és prémium alapanyagoknak köszönheti: Zyrardów város százéves lepárlójában, Mazóviában termelt Dankowskie rozsfajtából és a főzde saját kútjának kristálytiszta vizéből készül.

 A budapesti Vodka Show-n Claire Smith-Warner, a vodka first ladyjeként emlegetett szakmai vezetőjük a klasszikus verzió mellett olyan különlegességek receptjét is megosztja az érdeklődőkkel, mint a Reverse Vesper Martini, amelyben a Belvedere vodka és a Lillet Blanc vermut mellett London Dry Gin és grapefruithéj is van, természetesen „rázva, nem keverve”.

Az ital egy példája az aktuális koktéltrendnek, amelynek lényege, hogy „tegyük a vodkát a koktél hősévé”, azaz letisztult, elegáns, minél egyszerűbb ízharmóniában készülnek az italok. A "rázva, nem keverve" módszert pedig már a 2000-es évek elején is erősen javallták koktélguruk, például a mi nagymesterünk, Lajsz András is, aki egy vodka martini koktél készítése kapcsán már anno megjegyezte: "nem keverni, csak himbálni, hogy ne okozzon fájdalmat".

  

   

   

--

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Soha nem volt ennyire népszerű a briteknél az EU-ban maradás ötlete a Brexit-népszavazás óta

Soha nem volt ennyire népszerű a briteknél az EU-ban maradás ötlete a Brexit-népszavazás óta

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A csehek kétharmada a melegházasság mellett