szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Tele lesz székkel három napon át a budai Millenáris. Úgyis, mint Csíkszék, Háromszék, Marosszék, Udvarhelyszék, Aranyosszék. Székely Fesztivál május 1-3. között 100 kézműves 1000 termékével a sajttól a szalmakalapig, sörrel, borral, pálinkával, zenével, tánccal, énekszóval, mesékkel és játékokkal.

"Kell a zene, s nem udvari bolond itt a költő, és Brillat Savarin előtt már művészete van itt a konyhának" - írja 1906-ban Ady Endre, midőn Erdély különlegességéről, az itteni kultúráról, életről elmélkedik. Nem valószínű, hogy a majd' 110 évvel ezelőtti gondolatok jegyében fogant a mostani Székely Fesztivál, de hogy mindebből bőségesen kapunk ízelítőt, az biztos.

A fesztivál díszvendége Parajd, illetve a parajdi só. Amiből 10 tonnát már a 0.nap - csütörtök - estéjére ide hordtak, hogy egy igazi sóvár emelkedjen e hosszú hétvégén Budán. Ugyanekkor rotyogtatnak egy csarnoknyi székely töltött káposztát, 25000 töltelékkel! Biztos jut belőle a péntektől ide látogató éheseknek, különben is tudjuk, hogy a töltött káposztának csak jót tesz a másnap, meg a többi, és felmelegítve az igazi. S itt még díszkíséretet is kap az Amatőr Királyi Szakácsok rendjének illetékesei által.

A káposztával persze közel sincs letudva a gasztrózás. Felvonulnak szép sorjában a székelyföldi kolbászok, sonkák, sajtok, sütemények, teák, gyógyfűves italok, mézek, lekvárok, mustárok. Legutóbbi jeles képviselője az Ábel, a jellegzetes, fűszeres székely mustárfamília, amely elhozza legújabb családtagját, Esztert: " erős karakterében hordozza a fenyvesek közt elterülő Gyilkos-tó hősnőjének, a csípős nyelvű Fazekas Eszter legendáját..." Biztos, hogy nincs történet híján a székelyudvarhelyi Varga Mézes sem, ki csakis fatűzelésű kemencében süti a mézes kalácsokat, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót gyúrva a tésztába.

Facebook

 A gyergyói Gáll háziszörpös persze, hogy a nagymama receptjeit használja, a környező erdőkben szedve a fenyőtobozt, fenyőrügyet, vörös és feketes áfonyát, a medvék elől elcsenve a málnát, Saját termése a meggy és a fekete ribizli, a moldvai domboldalakról jön a homoktövis. A Szentábrahám gyógyfűves, teás egy régi nemesi kúria egy hektáros biokertjéből vajákolja a fűben-fában orvosságot, fűszerkeverékeihez erdélyi főúri családok herbáriumából lesi a recipéket.

facebook

A Csíppán pálinkafőzde a Nyárréd és a Kisküküllő találkozásánál elterülő völgyben 12-féle gyümölcsből párolja le kíméletesen a szíverősítőket. Össznépi fesztiválozó áldomás ivással zárul majd a vasárnap. A Csíki Sör jóvoltából viszont pénteken tömeges kóstoló és székely sörceremónia. A folyamatos és ajánlatos hidratálás végett pedig borszéki víz a vásározó, fesztiválozó népnek.

Felsorolni nehéz lenne, mi mindennel csillapodik még kicsiknek-nagyoknak éhe, szomja, s a kulturszomja, úgy hogy a továbbiak: itt 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!