Gasztroturista : kalandozás Ausztria kertjében

Gasztroturista : kalandozás Ausztria kertjében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Legtöbbünknek, ha Ausztria, akkor egy kis Bécs kávézással, tafelspitzzel, Wiener schnitzellel; télen pedig valahol a hegyekben sielés, hüttézés, gőzgombóccal. Mi most tavasznézőben jártunk, almafavirágzás idején Kelet-Stájerországban, ami alig 3-4 órányi autóútra van tőlünk olyan természeti és kulináris kincseket rejtegetve, amikre nem is gondolnánk.

 

Almaút rózsaszínben

A 25 km hosszúságú gyönyörű útvonal mentén számos gazda kínálja termékeit, almaborokat, párlatokat, mézet és lekvárokat. 40 parasztgazda alapította az Almaút  egyesületet 1986-ban, azzal a céllal, hogy felélénkítsék a régió gazdaságát, és közelebb hozzák az urbánus népekhez is a gyümölcstermesztést. Puch az almaútvonal központja, egy kedves kis település az almáskertek közepén. Ottjártunkkor fehér és rózsaszín virágba borult a környék, csodálatos látványt nyújtva. Az almavirágzás ünnepekor fesztivált tartanak, sok-sok kiállítóval, kóstolókkal és zenés mulatsággal. A vendégfogadók és a helyi éttermek stílszerűen a legkülönbözőbb almás fogásokat és persze a híres réteseket (apfelstrudel) kínálják.

©

Az Abakus-rend

Puch vidékének 23 almatermelő gazdája alapította meg 1998-ban az Abakus-rendet. Feladatuk a legminőségibb almapálinka főzése, ezáltal az Almaút népszerűsítése. A gazdák szigorú 12 parancsolatot állítottak fel, hogy a pálinka kiváló minőségét garantálják. Már a virágzáskor közösen választják ki a legjobbnak igérkező almafajtát, melyet gondosan ápolnak a szüretig, éretten leszedik és 15 Abakus-gazda minden szakértelmét és tapasztalatát belefőzi ebbe a csodás nedübe, melyből évente csak 1444 üveg készülhet és üvegenként 104,44 euróba kerül. A pálinkát ősszel közösen főzik a Wilheelm gazdaság pálinkafőzdéjében, ahová 3 napig bezárják magukat és minden külvilági hatást kirekesztve dolgoznak és kóstolnak. Az asszonyok az ételt a bejárat elé teszik le, és miután elmentek viszik be az Abakus gazdák, hogy még csak ne is lássanak ezen a három napon női személyt!  A rendnek jelenleg 15 tagja van. Minden évben egy csodálatos, misztikus rendezvény keretében mutatják be karácsony előtt az Abakust.   

Piknik a szölőskertben

Aki inkább a szőlőjövésekre kíváncsi, azt Bergstadlban Gabriella Pichler szívesen  látja gyönyörű szölőskertjében egy bőséges piknikre. Ő maga készíti össze a kosarat mindenféle földi jóval megpakolva. Regionális termékek, házi sajtok, a saját mangalica tenyészetéből származó sonkák, szalámik,  saját készítésű tökmagkrém, különféle fűszeres túrókrémek, házi sütemények, és persze a helyi borok, gyümölcslevek lapulnak a kosárban.     

©

 

Bio sörmanufaktúra

Erika Hofer maga termeszti a bio árpát és a bio komlót is, ezekből készül saját sörük a kis   Toni Bräu (hites ura után elnevezve) manufaktúrában, Ebersdorfban. Lehet kóstolni nála világos sört, búzasört, barna sört és gyógynövényes söröket is, sőt  házi késztésű maláta likőrt is, ami tanúsíthatjuk, meglepően finom. Még azoknak is érdemes megkóstolni, akiknek bio ide vagy oda, nem annyira a sör a kedvencük.

©

Hagyományos olajpréselés

Pöllau városában sok-sok tapasztalattal, odaadással és a stájer eredeti ősi olajpréselő hagyományok alapján készülnek a nemes olajok. Az 1926-ban alapított Fandler üzem Ausztria egyik leghíresebb olajpréselője.   Több mint 30 féle hidegen préselt, aromás olajat késztenek (például dió, mogyoró, szőlőmag, tökmag, mák).  Üzletükben minden olajat megkóstolhatunk, sőt receptekkel is ellátnak minket, hogy tudjuk, mire, hogyan is érdemes használni ezeket a finom olajokat.  

©

Tipp:  GenussCard – számtalan program ingyenesen. 

Márciustól novemberig egy speciális kártyával várják a vendégeket Kelet-Stájerországban,  a  GenussCard vendégkártyát több mint 100 szálláshelyen (szállodák, panziók és magánszállások) a megérkezéskor automatikusan megkapjuk, s az elutazásunk napjának estéjéig érvényes A régióban több mint 120 helyen, különféle programokon vehetünk részt ingyenesen ezzel a kártyával (köztünk például azokon, amelyekről fentebb mi is beszámoltunk.