szerző:
Marton Levente
Tetszett a cikk?

Nem a kitikkadt bolygóra kalauzoljuk el a kedves olvasót, hanem csupán a konyhába. Itt is kétségtelen, olykor lehet nagyon meleg, de ezért a mostani kísérletünkért, még ezt is érdemes elviselni.


Nem vagyunk a csomagolt édességszeletek nagy rajongója, amelyek pedig előre megfontolt csábítási szándékkal vannak feltornyozva a szupermarketek pénztárainál, hátha a kedves vásárló le-lekap belőlük néhányat a szalagra pakolás közben, már amúgy rutinszerűen. S mivel újabban a cigarettákat száműzték onnan, még több csokiszelet, keksz, bonbon, drazsé és karamell kövezi ki a “pokolba” és a nagyobb méretű ruhadarabok felé vezető utat.

Nemrég ihletkeresőben tekintélyes szakácskönyvgyűjteményt lapozgatva rábukkantunk egy receptre, amely ígéretesnek tűnő módon használta fel a Mars szeletet. Nevezettet sok éve már hogy megismertük, de – tisztelve a vélt többség ízlését – a mi ismerkedésünket nem követte románc. Maradandó élményt leginkább a fogainkra tapadt nyúlos karamell , és a múlhatatlannak tűnő iszonyú édes íz jelentett, amely sok savanyú és sós utáni ácsingózást eredményezett.

A tejjel megszelídített karamellszelet azonban alapjában nem taszító ötlet. Időnként követte is egy próbakóstolás, szigorúan tudományos alapon persze, comparative. De se a Mars, sem mi nem változtunk.

Viszont lett ez a Mars- hab, ami megváltoztatta a világképünket. Dedikálva mindenkinek, aki nem szereti a Mars szeletet, és pláne mindenkinek, aki szereti.

Marton Levente

 Hozzávalók:

4 Mars szelet

50 ml tej

2 nagy evőkanál édesítetlen, natúr kakaópor

2 dl tejszín

 Elkészítés:

1. A Mars szeleteket vágjuk minél apróbbra, és tegyük egy kis serpenyőbe a tejjel együtt. Kis lángon olvasszuk fel – sokat kell kavarni, míg eltűnnek a karamell-darabok –, majd keverjük hozzá a kakaót. Hagyjuk kihűlni, közben át-átkeverve újra, hogy teljesen homogén keveréket kapjunk.  


2. A tejszínt verjük kemény habbá, felét erélyesen keverjük a krémbe, majd a másik felét már óvatosabban, hogy ne törjön össze a hab, de azért szépen vegyüljön el a karamelles-kakaós szósszal.


3. A habot osszuk el 4-6 kis tálkáka, és legalább két órára hűtsük be. Aki akarja, díszítse csokiforgáccsal vagy tejszínhabbal.

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!