szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?

700 órányi felkészülés, végtelen elszántság, magabiztosság és türelem – ez lett a norvég siker titka a 2015-ös Bocuse d’Or verseny lyoni döntőjén. Nemrégiben Budapesten járt Ørjan Johannessen, a világ legrangosabb szakácsversenyének győztese, és mentora Odd Ivar Solvold. A sztárséf elárulta nekünk, mi az északi gasztronómia sikerének a titka, melyek a kedvenc éttermei, és hogy ki az az öt ember a világon, akiket leültetne saját asztalához.

Amit Ørjan Johannessen-ről tudni érdemes

Egy picike norvég faluból, Austevoll-ból származik, 30 éves korára szinte minden versenyt megnyert, amit egy szakács megyerhet: 2008-ban commis-ként dolgozott Geir Skeie mellett, akivel az akkori Bocuse d’Or európai döntőjén győztek. 2011-ben Norvégiában az Év Séfje lett, 2012 márciusában Brüsszelben megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét, idén 2015-ben pedig hazavihette a Bocuse d’Or-t, azaz az arany Bocuse-t.

Olyan neves norvég éttermekben szerzett tapasztalatot, mint a Mathuset Solvold és a Bekkjarvik Gjestgiveri, ahol jelenleg is dolgozik. Példaképe és mentora Odd Ivar Solvold, aki mellett 9 éve dolgozik, és aki coach-ként felkészítette őt a 2015-ös versenyre. Szabadidejét családjával tölti legszívesebben (egy 3 éves kislány büszke apukája) de biciklizni és golfozni is szeret.

Magyarországra a Matusz Vad Zrt. meghívására érkezett, kiemelt partnereik számára tartott előadást, és mesélte el sikertörténetét.

©

hvg.hu: Biztosan rengetegen megkérdezék már, de nekünk, magyaroknak - akik még újak vagyunk ennek a hatalmas presztízsű versenynek a történetében, és 2016-ban otthont adhatunk a Bocuse d’Or európai döntőjének Budapesten - ez egy különösen fontos kérdés: mi lehet a siker titka, mi lehet a győzelemhez vezető út?

Ørjan Johannessen: Ha röviden szeretném összefoglalni, akkor a türelem, a magabiztosság és az akaraterő az, ami a legfontosabb a győzelemhez. Rengeteg időt, pénzt és energiát kell belefektetni ebbe a versenybe, és sohasem szabad feladni, még akkor sem, amikor reménytelennek tűnik a helyzet. Nagyon-nagyon fontos, hogy bízzunk saját magunkban, és a csapatunkban is. A magyaroknak azt tanácsolom, hogy legyenek nagyon türelmesek és kitartóak, hiszen még az út elején járnak, én úgy látom, hogy bőven van potenciál ebben az országban és az itteni emberekben. Alig varom, hogy 2016-ban itt lehessünk, és egy kicsit jobban megismerhessem a magyar gasztronómiát.

hvg.hu  Ez a második napja Magyarországon, kóstolt már valami finomat nálunk?

Ø.J: Igen, természetesen meg kellett kóstolnom a gulyást! Ez az egyetlen magyar étel, amit ismertem, és hallottam róla, hogy nagyon finom, ki kellett hát próbálnom. Nem csalódtam! Tegnap a Gozsdu udvarban is körülnéztünk, nagyon tetszett ez a nyüzsgő, élettel teli forgatag, sajnos nem emlékszem a hely nevére, ahova beültünk, de arra igen, hogy egy nagyon finom bécsi szeletet ettünk Odd Ivarral. Ja, közben eszembe jutott, hogy nem csak a gulyásról hallottam, hanem a híresen jó magyar libamájról is, úgy tudom, innen érkezik a világ legjobb éttermeibe ez az alapanyag.

hvg.hu: Térjünk vissza még egy kicsit a versenyre, mesélne nekünk néhány szóban a felkészülési időszakról?

Ø.J: 700 órányi felkészülés áll mögöttünk, összesen huszonötször főztük le a teljes versenymenüt.  Minden nap, minden edzésen (így hívják a felkészülési időszakban a főzéseket – a szerk.) arra törekedtünk, hogy egyre jobbak legyünk. Odd Ivar a coach, az elnökünk, barátok és családtagok is folyamatosan velünk voltak és segítettek nekünk a kóstolókon.

hvg.hu: Mit gondol, milyen trendek jönnek majd a Bocuse d’Or életében a jövőben?

Ø.J: Úgy érzem, hogy a jövőben egyre inkább vissza fog térni a klasszikus, hagyományosabb stílus. Ami biztos, hogy a tudatos alapanyag felhasználás és a környezetudatosság az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fog kapni.

hvg.hu: Milyen tervei vannak ebben az évben?

Ø.J: Rengeteg munkám van, az étterem elképesztően pörög, amióta megnyertem a versenyt, azóta szinte lehetetlen nálunk asztalt kapni. Vannak külföldi terveim is, de hosszútávon nem szeretném elhagyni Norvégiát, sőt júniusban hazaköltözöm a szülőfalumba, Austevoll-ba és ott fogom folytatni a munkát. Novemberben New York-ban töltök majd egy hónapot, West Village-ben fogok sztázsolni egy remek helyen, a Galleri Sand-ban.

hvg.hu Rendkívül sikeresek az északi országok a gasztronómiában, az összes verseny élmezőnyét és a toplistákat is uralják. Mi a skandinávok titka?

Ø.J: A skandináv konyhát a tisztaság, az egyszerűség, a természetesség jellemzi. Kevés fűszert használunk, szeretnénk megmutatni az alapanyagok valódi izét. Számunkra a legfontosabb a frissessség. Az északi konyha nagyon-nagyon sokat köszönhet egy Claus Meyer nevű úriembernek. Ő az, aki 2004-ben kitaláta a New Nordic Cuisine Movement-et. Ez egy olyan mozgalom, aminek a célja a norvég mezőgazdaság segítése, az északi konyha identitásának folyamatos fejlesztése és megőrzése, valamint a fenntarthatóság és a környezettudatosság erősítése a gasztronómiában. (Claus Meyer, séf, a világ legjobb éttermének, a Nomának a társtulajdonosa és alapítója, számos szakácskönyv szerzője, saját gasztronómiai televíziós műsora van – A szerk.)

hvg.hu  A skandinávon kívül van olyan konyha, amit nagyon szeret, ami hatással van a munkájára?

Ø.J:  Igen, az ázsiai konyha! Thaiföldön már jártam, gasztronómiai szempontból kifejezettem izgalmas volt! Nagyon szeretnék majd eljutni Japánba és Kínába is, imádom az ázsiai ízeket, és nagyon tetszik az az alázat, ahogyan az alapanyagokkal bánnak.

©

hvg.hu: Milyen alapanyagokkal szeret leginkább dolgozni?

Ø.J: Szeretek például rákkal dolgozni, eszméletlen kreatív és egyben letisztult fogásokat lehet belőle készíteni. Szívesen használok citrusféléket is, leginkább reszelt citrom vagy lime héjat, a fűszerek közül pedig a tárkony a kedvencem. Mikor kitalálok egy tányért, rögtön a három legfontosabb dologra koncentrálok: az ízre, a konzisztenciára és a látványra.

hvg.hu:  Elárulja, mik a kedvenc éttermei a nagyvilágban?

Ø.J: Imádom New Yorkot, a számomra leginspirálóbb ott a Masa, egy elképesztően jó japán étterem a Time Warner Centerben.  Ennél egy jóval egyszerűbb ám ár-érték arányban is fantasztikusan jó hely, szintén Manhattenben a Momofuku, ha pedig a klasszikus eleganciánál maradunk, akkor a L'Atelier de Joël Robuchon mindig jó választás.

hvg.hu Végezetül, ki lenne az az öt ember, akit leültetne az asztalához, és vendégül látná őket egy Ørjan Johannessen-féle különleges vacsorára?

Ø.J: Hú, erre a kérdésre nem is olyan könnyű válaszolni… Lássuk csak… Az első, aki eszembe jut, Lionel Messi, nagy Barca rajongó vagyok! Tiger Woods világbajnok golfozó is jöhet, s ha már a sportolóknál tartunk, akkor meghívnám Chris Froome, Tour de France győztes versenybiciklistát is. Barack Obamát is nagyon szívesen látnám, és, hogy legyen hölgytársaság is az asztalnál, velünk tarthatna a gasztronómia amerikai nagyasszonya, Martha Stewart is! Izgalmas vacsora lenne…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!