szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felmérések szerint hazánk fiai s lányai lassan kezdenek rákapni a halra. Mind többen választanak halas fogásokat az éttermekben, és már odahaza is megpróbálkoznának a sütéssel-főzéssel. Kis bibi azért még van: a szálka.

   A szálka azonban irdalással könnyen eltüntethető, és még egy több kilós ponty esetében is mindössze pár percet vesz igénybe a művelet - állítja Áman Attila, a Kapj rá! halfogyasztást népszerűsítő program séfje, mindjárt el is árulva, hogy miként szabadulnak meg a profik a szálkáktól:

„Az Y-szálkával rendelkező halak esetében – ilyen például a ponty és a csuka is – nagyon egyszerű a feladatunk. A filézett halat magunk elé tesszük és 2-3 milliméteres távolságra bevagdossuk a húst – ezt hívjuk irdalásnak. Érdemes egy hosszú konyhakést használni és lehetőség szerint egyetlen mozdulattal megejteni a vágásokat. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor halljuk a szálkák roppanását a kés alatt. Fontos, hogy csak a bőrig vágjuk a halat, a bőrt még véletlenül se vágjuk át, mert akkor csíkokra esik szét a filé sütéskor illetve főzéskor.” 

Red Lemon

 

Irdalás után még annyi dolgunk van,hogy a halat besózzuk - 1 kg pontyfiléhez 2,5 dkg só ajánlott -, majd legalább két órára a hűtőbe tesszük. A só roncsolja a szálkák szerkezetét, amelyek a sütés illetve főzés során a magas hő hatására teljesen el is tűnnek, így nyugodtan, félelem nélkül fogyaszthatjuk.  

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!