szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén először rendezik meg hazánk legkisebb borvidékének egynapos minifesztiválját, a Somló-hegy nyugati oldalán elterülő Séd dűlőhöz címzett Somló Séd-DŰLŐngélőt. A helyi kispincészetek kézműves borokkal, zsíros kenyérrel, dézsafürdővel, vásári komédiásokkal és kultúrszomj enyhítésére alkalmatos programokkal várják július 18-án a vendégeket.

 

©

A fesztiválozók a festői Somló-hegy tövében, a régi vár romjai alatt, szépen megművelt szőlőbirtokokon és ódon pincékben élvezhetik a kiváló borokat, finom ételeket és változatos programokat. A fesztivál a természetközeli borász életmód értékeit, örömeit és a Somló-hegy minőségi - legfőképpen a piacon nem jelenlevő - borait kívánja bemutatni a látogatóknak. 

„A rendezvényt megelőzően a Séd-dűlő pincészeteitől származó mintákat a hegybíróval és a helyi borokat jól ismerő borászokkal minősítettük, szelektáltunk. Az eredményen magunk is elcsodálkoztunk, hiszen a helyi gazdák borai közül számos tétel megállná a helyét a forgalomban kapható palackozott borok között is. A fesztivál egyik fő célkitűzése, hogy egy napon keresztül azok a kézműves borok is hozzáférhetővé váljanak, amelyeket nem kereskedelmi céllal termelnek a családi pincészetek” - nyilatkozta Balogh Zsuzsa, a fesztivál igazgatója.

A Somló Séd-DŰLŐngélő egyik kuriózuma, hogy igazi nomád fesztiválélményre számíthatnak a fesztiválozók, az egyes pincészeteket szálláshelyként is ki lehet próbálni. Aki pinceszállást foglal, készüljön fel, hogy ódon pincefalak között tölti az éjszakát, ahol csak egy ágyat kap, de egy különleges élménnyel biztosan gazdagabb lesz. A pinceszállásokon kívül a környékbeli panziókban és fesztivál területén kijelölt sátorhelyeken van szállás lehetőség.

Bár a fesztivál közel 20 pincészetre és szőlőre terjed ki, a terület gyalogosan is könnyen bejárható. De igénybe vehető hop on hop off rendszerben működő lovas kocsi (!) transzport, továbbá telefonon rendelhető Somló Taxik is közlekednek majd a pincék között. Mivel a területen nincs közvilágítás, a szervezők javasolják, hogy a fesztiválozók hozzanak zseblámpát az éjszakai közlekedéshez. A fesztivál ideje alatt három helyszínen vásárolhatnak bort az érdeklődők, a többin csak kóstolás biztosít.   

A fesztivál már délelőtt kezdetét veszi a felvezető programokkal: túravezetőkkel könnyebb és nehezebb túrák is indulnak a Séd-forráshoz, a Somlói várba és a kilátóba. A Séta a szőlőben programon borosgazdákkal beszélgethetnek az érdeklődők a szőlőművelésről. A Somló Séd-DŰLŐngélő borfesztiválra a belépés ingyenes, de egyes programokon csak karszalaggal  lehet részt venni. 

 Információ, részletek: itt  és a fesztivál Facebook oldalán

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban