szerző:
hvg.hu

Francia és olasz borokat körözött le egy hajós-bajai kékfrankos rozé a minap azon a nemzetközi zártkörű kóstolón, amelyet a műfaj egyik legtekintélyesebb szakértője, Elizabeth Gabay Master of Wine szervezett.

Régóta foglalkoztatja a boros szakmát, hogyan lehet „ férfias” bor a rozéból: a testesebb vörösborhoz szokott nyugat-európai fogyasztók ugyanis túlzottan nőiesnek találják ezt az italt. Könnyen lehet, ha megismerkednek a magyar rozéval, mindez már múlt időben értendő. Provence-i, korzikai, olasz, spanyol, kaliforniai és libanoni rozéknál jobban ízlett egy hajós-bajai kékfrankos rozé a múlt hétvégén egy, neves francia bortermelők és amerikai szakírók részvételével tartott, zártkörű  vakkóstoláson. A szervező, Elizabeth Gabay  szerint : a magyar rozék meghódíthatják a könnyebb nyári boroknak még ellenálló vörösborpárti nyugati borisszák szívét.

©

A történet valahol ott kezdődött, hogy Gabay, a Provence-ban élő brit Master of Wine és rozészakértő idén júniusban Magyarországon, a nemzetközi VinAgora borversenyen zsűrizett. Egyúttal ellátogatott néhány pincébe, és haza is vitt pár palack bort, majd a múlt vasárnap megrendezett zártkörű, szakmai rozékóstolón betette őket a sorba.

A kóstolók között ott voltak a legnevesebb provence-i termelők, köztük a nemzetközi versenyeken rozéival rendszeresen 90 feletti pontszámot elérő (a Decanter szakmai lap szerint a legjobb Provence-i termelő) Le Grand Cros tulajdonosa, Julian Faulkner, és a mindössze 12 ezer palacknyi nagy minőségű bort termelő presztízspincészet, a Domaine Le Mirabeau vezetője, Stephen Cronk, valamint a boros bestseller könyveiről ismert amerikai borkritikus, Robin Goldstein is.

 Senki nem számított a "lecsengésre": habár egy provence-i bor aratta a legnagyobb sikert, mindjárt utána a magyar kékfrankos következett a tetszési indexen. A többi rozé alapanyaga grenache, mourvèdre, syrah vagy tempranillo volt, és bizony a kóstolók közül csak kevesen hallottak a kékfrankos fajtáról. Annyit meg kell jegyeznünk, hogy ez nem egy hivatalos verseny volt, hivatalos, nemzetközileg elfogadott pontrendszerben - ezért is nem nyilvános a számszaki eredmény - hanem egy zártkörű vakkóstolás, amelynek hosszútávú haszna lehet. Mondhatni, egyféle iránytű a külföldi szakembereknek, piacnak.

Amint azt a szervező Elizabeth Gabay elmondta, az összes résztvevő lelkesedett a hajós-bajai Koch kékfrankos rozé szép, nyári gyümölcsös ízeiért, a frissességéért és a jó egyensúlyért, miközben egyetértettek abban, hogy nem hasonlít a provence-i rozékra.

Elizabeth Gabay Koch Csabával
©

 A szakember szerint, az ilyen jellegű – és előnyös áru – rozéknak biztos piacuk lehet Nyugat-Európában is. A magyar piacot jól ismerő Master of Wine úgy véli, hogy míg Magyarországon a borfogyasztók jelentős hányada rozét iszik, addig a kontinens nyugati felén még sokan ódzkodnak ettől a borfajtától, és ragaszkodnak a vörösborhoz. Gabay szerint azonban ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy a piac a „gyengéd”, lágy rozékhoz szokott, míg a magyar rozék erényei közé éppen hogy a nagyobb test, a ropogós gyümölcsösség és a magasabb savtartalom tartozik. A vörösborhoz szokott fogyasztók ezért a magyar rozék segítségével könnyebben „megtéríthetők” a rozéivásra.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Top 20-ban Szalayék a Dakaron

Top 20-ban Szalayék a Dakaron

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája