szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jó néhány felmérésből kiderült már, hogy ha ételrendelésről van szó, akkor jellemzően elsőre a pizza, aztán a hamburger jön szóba az éhes magyarnál.

A '80-as évekig a pizza kicsit olyan volt nekünk, mint a nagy generációnak a coca cola. A három évenként olaszba eljutó kiváltságosok rendesen  misztifikálták a lepényt, ami aztán rendesen beterített, pontosabban bekerített minket. Gyerekeink már a pizzafutárral nőttek fel.

Mire beköszöntött az ezredforduló addigra csak Budapesten 250 hivatalosan pizzériának titulált hely működött, a fogyasztásunk pedig megütötte az egy milliót, amibe nem is számolták bele a mirelit pizzákat, s azokat sem, amelyeket csak úgy mellékesen sütőgettek egyébre hívatott vendéglátóipari műintézményekben.

Fülöp Máté

A helyzet azóta csak fokozódott. Mint egy legutóbbi statisztika tanúsítja, csupán a múlt hónapban egyetlen netes ételszállító szolgáltatóhoz  -150 különböző pizzafajtából választva -  több százezer pizza rendelése futott be. Nem csoda, ha ilyen tapasztalattal be is listázták szépen, milyen is a pizza magyarul, mit eszünk rajta a legszívesebben.

Az  ananászos mindent visz

Az olaszok azt mondják, hogy a németek találták fel, mások szerint egyenesen Amerikából származik az ananásszal gazdagított pizza ötlete, mindenesetre nálunk a hawaii pizza listavezető. Csak az adott házhozszállítónál júliusban 5800 hawaii pizza fogyott, ezen felül több mint 790 esetben rendeltek a vendégek külön ananász feltétet a pizzájukra.

Hazai ízek

Ha csak az ételkategóriákat néznénk, azt kell mondanunk, hogy mi magyarok rajongunk az olasz konyháért, ám igazán akkor szeretjük, ha a hazai ízvilágot is hozza. Ezért aztán nem meglepő, hogy a pizzák között a népszerűségi lista  dobogós második fokán a sonkát, kolbászt, bacont, hagymát és paprikát tartalmazó magyaros feltét szerepel.

Hús nélkül nem az igazi

Annak ellenére, hogy az ételrendelők között is egyre népszerűbbek a kímélő fogások, a pizzánál továbbra is fontos szempont, hogy a feltétek között hús is legyen. A sonkás, szalámis, szalonnás, vagy éppen bolognai verzió mellett a csirkehúsos variánsok is egyre kelendőbbek. Az éttermek azért a vegán étrend kedvelőire is gondolnak, így az étlapokon a hagyományos Margarita mellett húsmentes alternatívaként zöldséges, halas, tenger gyümölcsei és négysajtos pizzafélék is feltűnnek. 

Kívánság pizza

A legtöbb étterem lehetőséget ad rá, hogy a különböző feltéteket saját magunk válogassuk össze, azonban általában csak kevesen ragadják meg az alkalmat, hogy személyre szabott ételt készítsenek. Ha az étterem lehetővé teszi, a tészta vastagságáról a vendégek szeretnek maguk dönteni. Az extra feltétek között az ananászon túl a kukorica, a gomba és a dupla sajt a legnépszerűbb.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!