Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"807c0058-d98d-4470-b903-f18f1c3cb8f9","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Nagy volt a drágulás az elmúlt hetekben üzemanyagfronton, pénteken még a Nemzetgazdasági Minisztérium, sőt Orbán Viktor miniszterelnök is szóvá tette ezt. A Mol pedig úgy tűnik, keddre engedett, pedig a nagyker ár nem is változott.","shortLead":"Nagy volt a drágulás az elmúlt hetekben üzemanyagfronton, pénteken még a Nemzetgazdasági Minisztérium, sőt Orbán Viktor...","id":"20250121_uzemanyagar-benzin-gazolaj-mol-arcsokkentes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/807c0058-d98d-4470-b903-f18f1c3cb8f9.jpg","index":0,"item":"fc6a25c4-0cf0-40f1-aa76-d00b5e07d25b","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250121_uzemanyagar-benzin-gazolaj-mol-arcsokkentes","timestamp":"2025. január. 21. 14:16","title":"Saját szakállára engedett a Mol az üzemanyagárból – derül ki a egy belsős levélből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e50a3c03-0e89-48d5-bc97-daeb151e6090","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"De milyen őrületnek?","shortLead":"De milyen őrületnek?","id":"20250121_Szijjarto-Peter-szerint-Trump-elso-rendeletei-vilagossa-teszik-hogy-vege-egy-bizonyos-oruletnek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e50a3c03-0e89-48d5-bc97-daeb151e6090.jpg","index":0,"item":"eab46374-929f-461f-9921-03e5191c5bb8","keywords":null,"link":"/itthon/20250121_Szijjarto-Peter-szerint-Trump-elso-rendeletei-vilagossa-teszik-hogy-vege-egy-bizonyos-oruletnek","timestamp":"2025. január. 21. 12:05","title":"Szijjártó Péter is reagált Trump bejelentéseire: vége az őrületnek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5c43ad62-5c36-40fc-ac16-605964007c33","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Vannak olyan alapvetések, amelyekkel mindenki tisztában van. Ilyen például a véletlen és a pénzfeldobás kapcsolata. Ha feldobunk egy érmét, 50 százalék az esélye, hogy az egyik oldalára esik. Vagy mégsem?","shortLead":"Vannak olyan alapvetések, amelyekkel mindenki tisztában van. Ilyen például a véletlen és a pénzfeldobás kapcsolata. Ha...","id":"20250122_penzfeldobas-esely-50-50-kerdes-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5c43ad62-5c36-40fc-ac16-605964007c33.jpg","index":0,"item":"2b981b6f-43e1-4269-bc4f-6c375150dad1","keywords":null,"link":"/elet/20250122_penzfeldobas-esely-50-50-kerdes-ebx","timestamp":"2025. január. 22. 05:37","title":"Biztos, hogy 50-50 százalék az esély a pénzfeldobásnál?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"70c13a67-4fc9-46ed-b903-f9e5e4929d7d","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"A hotel éttermében csaptak fel a lángok, egyelőre nem tudni, miért.","shortLead":"A hotel éttermében csaptak fel a lángok, egyelőre nem tudni, miért.","id":"20250121_torokorszag-kartalkaya-siparadicsom-szalloda-tuzeset","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/70c13a67-4fc9-46ed-b903-f9e5e4929d7d.jpg","index":0,"item":"9a28764d-fe3d-4e13-85a4-61fdcbe86222","keywords":null,"link":"/vilag/20250121_torokorszag-kartalkaya-siparadicsom-szalloda-tuzeset","timestamp":"2025. január. 21. 08:21","title":"Kigyulladt egy szálloda egy törökországi síparadicsomban, legalább tízen meghaltak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"„Újabb hosszú felfordulás kezdődik az amerikai közéletben.” „Ilyen visszatérést Amerika idáig nem látott, az ellenfelek a padlón, teljesen demoralizálódva.” „Trump rajtja jobb volt, mint ahogy azt pár hónapja gondolhattuk volna.” „Fel kell készülni arra, hogy akárcsak a magyaroknál, sok átlag amerikai sem talál semmi kivetnivalót abban, ha dekrétumokkal irányítják az országot.” „Ha a társadalom látja, hogy valójában mit akarnak az oligarchák, akkor egyértelmű lesz, hogy vissza kell venni tőlük a hatalmat” – erős mondatokkal értékelik a nemzetközi sajtóban Trump visszatérését.","shortLead":"„Újabb hosszú felfordulás kezdődik az amerikai közéletben.” „Ilyen visszatérést Amerika idáig nem látott, az ellenfelek...","id":"20250121_Nemzetkozi-lapszemle-Trump-beiktatasa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"509686cb-0fe6-4f74-9aec-b69f5c0c9b6c","keywords":null,"link":"/360/20250121_Nemzetkozi-lapszemle-Trump-beiktatasa","timestamp":"2025. január. 21. 10:30","title":"„Ez most Trump zűrös, veszélyes világa” – emésztik a világlapok az amerikai elnök visszatérését","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"550388aa-9a18-4039-81dd-4e805806b9c6","c_author":"Kuglics Sarolta (EUrologus)","category":"eurologus","description":"Tereltek és tagadtak az Európai Parlamentben a Fidesz képviselői azzal kapcsolatban, hogy a magyar titkosszolgálatok megfigyelték az uniós nyomozókat, akik a miniszterelnök veje után vizsgálódtak az Elios-ügyben.","shortLead":"Tereltek és tagadtak az Európai Parlamentben a Fidesz képviselői azzal kapcsolatban, hogy a magyar titkosszolgálatok...","id":"20250121_elios_tiborcz_europai-parlament_korrupcio-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/550388aa-9a18-4039-81dd-4e805806b9c6.jpg","index":0,"item":"6f577610-ecb4-4f8d-9d0d-328e53a156d2","keywords":null,"link":"/eurologus/20250121_elios_tiborcz_europai-parlament_korrupcio-ebx","timestamp":"2025. január. 21. 21:53","title":"Még mindig hosszú árnyékot vet az EU-ban az Elios-ügy","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f7bb508a-8442-4cb2-9bec-014600782264","c_author":"HVG","category":"360","description":"Diplomáciai viharokat is kavartak Habsburg Ottó úti okmányai. A történtek szövevényes hátterét tárta fel a Századokban megjelent tanulmányában Fejérdy Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány tudományos igazgatóhelyettese. ","shortLead":"Diplomáciai viharokat is kavartak Habsburg Ottó úti okmányai. A történtek szövevényes hátterét tárta fel a Századokban...","id":"20250120_Fejerdy-Gergely-Habsburg-Otto-utlevelugyei-1919-1949","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f7bb508a-8442-4cb2-9bec-014600782264.jpg","index":0,"item":"7291eb55-a916-4f56-8210-e1d0872c5d92","keywords":null,"link":"/360/20250120_Fejerdy-Gergely-Habsburg-Otto-utlevelugyei-1919-1949","timestamp":"2025. január. 20. 18:30","title":"Egy trón és állampolgárság nélküli trónörökös utazásai: így szerzett útleveleket Habsburg Ottó a két világháború között","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c451ac28-4f95-42bc-bbee-658b5698d31f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A különböző egyetemek mérnökeit és fejlesztőit tömörítő EngineAI robotja, az SE01 az Egyesült Államokban is megmutatta már magát, de a széles közönség egy nemrég készült videó alapján szerezhetett tudomást a létezéséről.","shortLead":"A különböző egyetemek mérnökeit és fejlesztőit tömörítő EngineAI robotja, az SE01 az Egyesült Államokban is megmutatta...","id":"20250121_engineai-se01-robotika-humanoid-robot-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c451ac28-4f95-42bc-bbee-658b5698d31f.jpg","index":0,"item":"95f81c35-80da-4d25-b305-fff1d9f11619","keywords":null,"link":"/tudomany/20250121_engineai-se01-robotika-humanoid-robot-video","timestamp":"2025. január. 21. 17:03","title":"Olyan természetesen sétál az új kínai robot, hogy először filmes trükknek gondolták – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Gasztroturista ezúttal nem ment túl messzire, épp csak az osztrák határ túloldalára, Burgenlandba. Aludt a szőlők között, járt az év borászánál, az egyik legjobb étteremben, rátalált az igazi pralinéra, és még egy klassz libás receptet is beszerzett a Márton nap örömére.
Sz.J.
Családban maradunk
Alig pár kilométerre a magyar határtól, Deutsch-Schützen településen egy igazi családi gasztrobirodalomat találunk: a Wachter és a Wiesler família egyesítette erőit, aminek az eredménye egy borászat, vinotéka, étterem (nem is akármilyen, egyike Burgenland legjobbjainak, 3 csillagot kaptak nemrégiben az osztrák Á la Carte-tól) és “Wohnothek” lett. Az első három valószínűleg egyértelmű, az utóbbi azonban szorul némi magyarázatra. Gerda, a vállalkozás lelke és a család összetartója büszkén mutatta meg a szőlőbe épült, végletekig minimalista stílusú faházakat, ahol a gourmetkodásban megfáradt hedonista vendégek alig pár lépésnyire az étteremtől, a szölőben, a természetben hajthatják álomra a fejüket.
Sz.J.
A kakaóbab útján
Nem tévedés bizony, ha Bad Tatzmannsdorf felé vesszük az irányt, kihagyhatalan program a Spiegel pralinémanufaktúra meglátogatása. Érdemes előre bejelentkezni a kóstoló és élménytúrára, ahol nemcsak isteni pralinék sorát ehetjük végig, de ismereteinket is elmélyíthetjük csokoládé témában. Evelin Spiegel,a holland származású tulajdonos családjával együtt 2001 óta üzemelteti a manufaktúrát, ahol tényleg minden kézzel készül és mindössze négy alkalmazottal dolgoznak. Tudták hogy egyetlen darab kézműves praline 24 óra alatt készül el, és összesen huszonegyszer kell valamilyen formában hozzáérni? Evelin készséggel mutatja be ezt a folyamatot, a kakaóbab útját és történetét, és persze kóstolót is tart a legjobb kézműves pralinékból. Egy ilyen élmény után az ember másként tekint a csokoládéra, és rájön, hogy miért olyan különleges és értékes az igazi kakaóból készült kézműves praliné.
Sz.J.
Az év borászánál
A borászat tulajdonosa, a fiatal Sylvia Heinrich 2014-ben az év borásza lett Burgenlandban, ami már önmagában ígéretessé teszi a J. Heinrich birtokot. Az elismerés kétségtelenül jó helyre került. Sylvia 2002-ben csatlakozott a családi vállalkozáshoz, amit 2010-ben teljesen átvett, innentől az ő irányításával folytatódott a munka. A birtokon és a borokon is érződik a női finomság ugyanakkor egy nagy adag vagányság is. Sylvia tanult és dolgozott Olaszországban és Németországban is borászatoknál, saját borainak egyik legnagyobb külföldi partnere pedig Kína. Vörös fajtákkal foglalkozik, természetesen kékfrankossal, ami a régió jellemző fajtája, de itt a Pinot Noir, Syrah és Merlot is. Sylvia a tölgyfahordós érlelésre esküszik. Érdemes megkóstolni a Cupido nevű tételt, ami csak a legjobb évjáratokban készül el, a legszebb kékfrankos fürtökből.
S.H.
Báránynyelv és sáfrányos halászlé
Burganland egyik legkiemelkedőbb gasztronómiai helyszíne kihagyhatatlan: a Gut Purbach étterem, pincészet és vendégház egyben. Max Stiegel konyhája egyszerre tradícionális és újító, ugyanakkor meghökkentő is.
burgenland-schmekt.at
A séf imád kísérletezni az extrém alapanyagokkal és meglepő párosításokkal, tulajdonképpen a különféle belsőségeket és ritka “alkatrészeket” (például báránynyelv, bél vagy épp különféle mirigyek) feldolgozó fogásai tették őt híressé és elismertté nemzetközileg is. A bárányok a séf saját farmjáról érkeznek, a malacok Magyarországról egy Sopron melletti gazdaságból, a halak pedig a Fertő tóban úszkálnak, amíg a Stiegelnek nicsenek velük más tervei. Márpedig vannak, megkóstoltuk Max legendás halászlevét, ami a legkevésbé sem hasonlít a magyarhoz, hiszen, sáfránnyal, lime-al, édesköménnyel készül, és harcsa van benne.
restauranttester.at
Most éppen ezen a környéken is tombolnak a libanapok, Max Stiegel libabecsinált levese sem utolsó, aminek a receptjét meg is osztotta velünk.
Max Stiegel libabecsinált levese
Hozzávalók (4 személyre):
300 gr termelői libahús
Libacsont
Gyomor, szív, nyak és máj
2 l víz
100 gr leveszöldség
50 gr hagyma
1 üveg száraz fehér bor
Babérlevél
Só, egész bors
30 gr liszt
30 gr vaj ( a leveshez)
¼ l tejszín
20 gr vaj ( A máj pirításához)
Szerecsendió
Só és fehér bors
Elkészítés:
A libahúst, gyomrot, szívet, nyakat a leveszöldséggel, hagymával és fűszerekkel feltesszük főni. Leszűrjük az alapot, és az alaplevet félretesszük, majd a lehúzzúk a bőrt a húsról, a húst lefejtjük a csontról, és apró darabokra vágjuk. Tejszínes habarást készítünk az alaplével, ízlés szerint felöntjük fehér borral, majd az egészet összeforraljuk. A végén vajat adunk hozzá. Borssal, sóval, szerecsendióval és ízlés szerint citromlével ízesítjük. Majd beleadjuk a húst és a frissen vágott fűszernövényeket. A legvégén készítjük el a májat, amit csak megpirítunk az olvasztott vajon, hagyjuk egy kicsit meghülni, majd apróra vágjuk és ezzel tálaljuk a levest. Díszíthetjük frissen aprított zöld petrezselyemmel, vagy egyéb friss fűszernövénnyel.