szerző:
SzJ
Tetszett a cikk?

Kilencgenerációs farmer család sarja Jaap Korteweg, a “The Vegetarian Butcher” azaz a Vegetáriánus Hentes nevű nagysikerű vállalkozás alapítója. Mi van? Hogy lesz valaki vega hentes, aki a holland felföldeken, állatok között nőtt fel?

 

A 90-es évek első felének katasztrófális európai sertéspestis és kergemarha kór járványai Hollandiát sem kerülték el, és nagy szerepet játszottak abban, hogy Korteweg kiábránduljon a húsevésből. Pláne, hogy közelről látta, tapasztalta a következményeket. A hatóságok  megkérték, hogy farmján használhassák nagy kapacitású hűtőkamráit a több ezer kényszervágásra ítélt állat  tetemeinek hűtéséhez. Miután tanulmányozta a szakirodalmat, kutatásokat végzett, úgy döntött, hogy  húsmarhákba fektet és organikus állattenyésztésbe kezd. Ez addig bizonyult jó ötletnek, ameddig először el kellett vinnie a marhákat a vágóhídra. Jaap ugyanis megsajnálta “boldog marháit”… És 1998-ban, 36 esztendősen elhatározta, ő bizony vegetáriánus lesz.

©

De a ragadozó múlt kísértett. Annyira hiányolta a hús zamatos, finom ízét, hogy eleinte engedményeket tett magának. Húsos fogásokat rendelt, amikor néha étterembe ment.   Rájött, hogy találnia kell valami más megoldást, amivel kielégítheti a húsevés iránti vágyat, mégsem kell hozzá állatokat mészárolni és elfogyasztani.

Tíz évig kutatta a lehetőségeket, mire megtalálta és kifejlesztette a tökéletes textúrájú s ízű húshelyettesítő termékeket. Top séfekkel együttműködve sikerült hozzádnia a valódi hús ízét ezekhez a termékekhez. Ezzel együtt rájött, hogy mekkora potenciál van a proteinben gazdag holland termőföldekben. 

©

Paul Bom séffel és lelkes csapatukkal azon dolgoznak, hogy a húsrajongók is megtapasztalhassák, semmit sem kell nélkülözniük, ha néhány napig kihagyják a húst az étrendjükből, és kipróbálják ezeket a növényi alapú termékeket. Talán Ferran Adriának, aki már 2011-ben főkóstolói szerepet vállalt a csapatnál, elhiszik, hogy ezek nem egyszerűen “mentes” készítmények és ételek, hanem felveszik a versenyt az eredeti fogásokkal. Jaap Korteweg célja, hogy a világ legnagyobb vega hentesévé válhasson minél hamarabb. 

Árulnak “csirkét, darált húsokat,  kolbászokat, füstölt szalonnát” stb.  Készétel kínálatukban épp úgy ott a Mc(2)burger, mint a híres francia Coq au vin, a csirkés tortilla, a belga sörös húsgolyók és számos ínycsiklandozó fogás, sok-sok finomság.

©

 Pontosan tájékoztatnak arról, mi miből, milyen összetevőkkel és hogyan készül, receptekkel és felhasználási  javaslatokkal is ellátják a jó vega népet.  A 2010-ben, éppen az Állatok Világnapján alapított Vegetarian Butcher birodalmat mára három kontinensen, 15 országra – most éppen Nagy-Britanniában kezdenek megőrülni értük -   kiterjesztette a Korteweg csapat. Referencia boltjuk – természetesen bisztróval -  Hágában található.

©

 Hozzánk legközelebb Ausztriában és immáron Csehországban is elérhetők a termékek, amelyek nemcsak olyannak tűnnek, mintha  igaziak lennének, de az ízvilágukkal azok is.

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!